Bijbel heeft geen boodschap aan vegetariërs

Kippen in de vitrine bij een Rotterdamse poelier. Beeld ANP
Kippen in de vitrine bij een Rotterdamse poelier.Beeld ANP

In Opinie & Debat van 24 december houden vier dierenliefhebbers een pleidooi om met Kerstmis geen vlees te eten. De schrijvers eten zelf geen vlees, althans, dat vermoed ik, en wekken de indruk zich daardoor moreel superieur te voelen boven de vleesetende medemens.

De schrijvers hebben met de dieren te doen. Maar ze halen er steeds meer bij. 'Dieren die geen naam, geen gezicht, geen identiteit mochten hebben.' Wat ze daarmee bedoelen? Ik vermoed dat wij dieren onpersoonlijk behandelen. Wat de identiteit van een kip is weet ik dan weer niet, maar goed. Dan wordt Matthijs van Nieuwkerk geschetst als iemand die begint te stralen bij het zien van een dood dier waarbij zijn kin druipt van het vet. Hier raken de schrijvers mij kwijt. Het is een oude propagandistische truc: creëer het monster. Vervolgens wordt mensen die hun huisdieren vlees laten eten een dubbele moraal verweten en wordt Flappie aangehaald om onze wreedheid en hypocrisie te demonstreren.

Christenen

Maar dan komt de aap uit de mouw: juist christenen zouden met kracht moeten protesteren tegen al het onrecht dat dieren wordt aangedaan, want dieren zijn de scheppingen van God. Je vraagt je af of de schrijvers het handboek van God, de bijbel, weleens hebben opengeslagen. Complete volkeren worden door Hem geslacht en uitgeroeid; ontelbare runderen, bokken, rammen en lammeren worden op Zijn bevel en in Zijn naam geofferd. Als God dat allemaal geen goed idee zou vinden lijkt het toch een koud kunstje om daar wat aan te doen - hij is immers almachtig. Hij geeft zelfs instructies om vogelnestjes leeg te halen (Deuteronomium 22): 'Wanneer voor uw aangezicht een vogelnest op den weg voorkomt, in enigen boom, of op de aarde, met jongen of eieren, en de moeder zittende op de jongen of op de eieren, zo zult gij de moeder met de jongen niet nemen. Gij zult de moeder ganselijk vrijlaten; maar de jongen zult gij voor u nemen; opdat het u welga, en gij de dagen verlengt.' En Spreuken 27: 'De lammeren zullen zijn tot uw kleding, en de bokken de prijs des velds.'

'Dieren zijn schepselen Gods en verdienen daarom respect en mededogen', zeggen de schrijvers. Laatst zag ik een natuurfilm over leeuwen die een olifant te pakken hadden. Het duurde uren voordat de schepselen Gods hem zo verzwakt hadden dat hij op z'n knieën viel, waarna ze hem aan de achterkant begonnen aan te vreten. Stukken vlees werden uit hem gescheurd terwijl hij nog leefde en dat duurde maar en duurde maar.

Demoniseren

Daarna wordt na aanhaling van Tolstoj ('Zolang er slachthuizen zijn, zullen er ook slagvelden zijn') doodleuk gesteld: 'Wie wreed, moorddadig is ten aanzien van dieren, heeft al helemaal de houding, de mentaliteit om dat ook te zijn jegens soortgenoten.' Met andere woorden: vleeseters zijn potentiële moordenaars.

Voor de duidelijkheid: ik ben niet tegen vegetariërs of voor de bio-industrie. Maar ik ben wel tegen het jezelf moreel superieur verklaren en een ander, omdat hij anders denkt of doet dan jou welgevallig is, te demoniseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden