Commentaar

Bij terugkeer op de bonnefooi zijn de vrouwen van IS juist een groter risico

De binnenlandse veiligheid is geen doorslaggevend argument tegen repatriëring van de jihadgangers.

Leden van de Koerdische veiligheidsdienst begeleiden familieleden van IS-strijders bij hun overdracht naar een Nederlandse delegatie in Qamishli, Syrië. Beeld AFP
Leden van de Koerdische veiligheidsdienst begeleiden familieleden van IS-strijders bij hun overdracht naar een Nederlandse delegatie in Qamishli, Syrië.Beeld AFP

Het politieke debat over het terughalen van de Nederlandse jihadstrijders uit Irak en Syrië vervalt op de rechterflank van de Tweede Kamer al snel in platitudes. Iedereen die voorzichtig ­oppert dat Nederland ooit toch zijn verantwoordelijkheid zal moeten nemen voor zijn eigen onderdanen, wordt al snel weggezet als een gevaarlijke intrigant die de eigen ­bevolking blootstelt aan doorgedraaide koppensnellers. Omdat ook de regeringsfracties van VVD en CDA op die lijn zitten, kwam er in de afgelopen jaren geen schot in de zaak en zadelen wij de Koerden in hun vluchtelingenkampen nog altijd op met een probleem waar zij net zomin om ­hebben gevraagd als wij.

Met al die retoriek bereiken de tegenstanders intussen het tegenovergestelde van wat zij beogen. De repatriëring uit Noordoost-Syrië van de gevangen vrouwelijke IS-ganger Ilham B. en drie kinderen was afgelopen weekend een reactie op het dreigement van de Rotterdamse strafrechter om anders het proces tegen haar te staken. Dat zou haar de ­mogelijkheid hebben geboden om later naar Nederland te komen en hier ongestraft en ongehinderd over straat te ­lopen.

Het demissionaire kabinet koos dus de meest pragmatische en veiligste oplossing. In de tussentijd wachten veel Nederlandse IS-vrouwen de ontwikkelingen niet af. Volgens de laatste cijfers zijn er nu al vijftien ontsnapt uit de kampen in Syrië, waar zij doorgaans onder erbarmelijke omstandigheden verblijven. Als zij via een omweg alsnog terugkeren naar Nederland, zullen ze zich waarschijnlijk niet netjes bij de grens melden en blijven ze dus onder de radar. Niet voor niets liet ook de Nationaal Coördinator ­Terrorismebestrijding en Veiligheid weten dat het uit ­veiligheidsoogpunt verstandiger is de kinderen en hun moeders wel naar Nederland te halen. In elk geval voordat ze op de bonnefooi komen, uit het zicht blijven en mogelijk verder radicaliseren.

Repatriëring is niet eenvoudig gezien de situatie ter plekke, maar de binnenlandse veiligheid hier is geen doorslaggevende reden om het niet te doen. Zeker nu het alternatief ­– berechting in Irak en Syrië door een internationaal tribunaal ­– verder weg is dan ooit, is het zaak dat Kamer en kabinet zich niet verliezen in een oneindig principieel loopgravendebat voor de bühne, maar gewoon doen wat voor alle betrokkenen inclusief Nederland het beste is.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden