Commentaar tbs

Bij tbs moet veiligheid zwaarder wegen dan privacy

Tbs-kliniek Oostvaarder Beeld Linelle Deunk

Keer op keer blijkt het moeilijk in te schatten of vrijlating of verlof van tbs’ers verantwoord is. Twee jaar na vrijlating komt 8,6 procent van de tbs’ers weer met justitie in aanraking vanwege een zwaar misdrijf. Zo werd begin mei in Lelystad een man gedood. De verdachten zijn een tbs-patiënt en een oud-tbs’er.

In dit kader is het onthutsend dat tbs-klinieken geen zicht hebben op de recidive van hun oud-patiënten. Zij worden daarvan niet op de hoogte gehouden omwille van de privacy van de recidivisten. Hiermee wordt klinieken de kans ontnomen te leren van verkeerde inschattingen, terwijl een goede risicoanalyse juist van het grootste belang is.

Het tbs-stelsel komt voort uit de humane en lovenswaardige gedachte dat psychiatrische patiënten die een misdaad hebben gepleegd een tweede kans in de samenleving moeten krijgen, mits dat verantwoord is. Humaan strafrecht komt voort uit een christelijke traditie, die de misdadiger beschouwt als een zondaar die op het rechte pad gebracht moet worden. Later zagen linkse juristen daders vooral als een slachtoffer van een onrechtvaardige samenleving. Nu christelijke en linkse tradities eroderen, neemt de roep om bescherming en vergelding toe.

Wie de tbs wil behouden, moet er alles aan doen om risico’s goed in te schatten. Bij de tragische zaak-Anne Faber bleek al hoe veel er mis kan gaan in de forensische zorg, in het geval van dader Michael P. overigens niet in een tbs-kliniek. P. wist tbs te ontlopen door te weigeren mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek. 

Ook de Afghaan Jawed S., die twee mensen neerstak op Amsterdam Centraal, weigert mee te werken aan psychiatrisch onderzoek. De Hoge Raad heeft bepaald dat mensen ook zonder medewerking tbs kunnen krijgen. Rechters zouden daarvan gebruik moeten maken.

In het geval van Michael P. speelde eveneens een privacykwestie. P. mocht bepalen dat het deel van zijn dossier over seksuele stoornissen niet naar de forensische kliniek in Den Dolder werd gestuurd. Het is van groot belang dat tbs en andere vormen van forensische zorg strakker worden georganiseerd. Daarbij moet de veiligheid van de samenleving zwaarder wegen dan de privacy van de dader.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden