ColumnAaf Brandt Corstius

Bij John de Mol moet ik steeds denken aan die broer die altijd won met Monopoly

Vroeger had je altijd een broer die bij Monopoly eerst Amsterdam, Utrecht en Lange Poten kocht (altijd Lange Poten kopen!), en dan met de aankoop van Spui en Plein ineens ook Den Haag compleet had en vervolgens bam, overal hotels op zette. Terwijl jij dacht dat je met vier stations, een lichtblauwe straat en een nutsbedrijf (nooit een nutsbedrijf kopen!) al een heel eind was.

En dan trok die broer je langzaam leeg, beurt na beurt, en jij kon niets anders doen dan gelaten je geld aan hem afstaan en wachten tot het spel na uren en uren voorbij was.

Aan die broer moet ik steeds denken als ik hoor dat John de Mol weer iemand heeft weggekocht bij RTL, en RTL is dan dus de zus die met vier stations en een nutsbedrijf achterblijft.

De vier stations en het nutsbedrijf, alias Twan Huys en zijn vaste kompaan Patty Brard, bespraken vrijdagavond bij RTL Late Night hoe het met RTL zou gaan nu zo’n beetje iedereen er vertrok. Nou, volgens Patty Brard zou het hartstikke goed blijven gaan bij RTL. John van den Heuvel, die ook aan tafel zat, zag de toekomst van RTL ook nog steeds stralend voor zich. Twan bracht er niets tegenin. Het was een beetje alsof de ene steen van een ruïne tegen de andere steen zei dat ze een hele mooie Griekse tempel waren.

Sorry, ik kom om in de analogieën: dat maakt John de Mol blijkbaar in me los.

‘Hele mooie dingen’

Wat ik trouwens heel irritant vind van al die vertrekkende sterren – Gordon, Wendy, Johnny, de wonderkinderen van Veronica Inside – is dat ze bij zo’n overstap altijd beweren dat ze ‘hele mooie dingen’ gaan doen bij de volgende commerciële zender waar ze aan de slag gaan.

Wendy van Dijk, bijvoorbeeld, krijgt naar eigen zeggen bij Talpa ‘de ruimte om op hele innovatieve manieren met de kijkers in contact te zijn. Dat is voor mij de verdieping waar ik naar op zoek was.’ Dit citaat werd in het AD gevolgd door de zin: ‘Ze gaat hoe dan ook Dance Dance Dance doen.’

En dat is het: ja gaat altijd hoe dan ook Dance Dance Dance doen. Maar dan voor meer geld. Al die sterren die overstappen, gaan gewoon weer mensen aankondigen die een dansje doen, of diezelfde dansjes jureren, over entertainmentnieuws kwebbelen, met een bal tegen een muur aangooien waarop geldbedragen staan of koffers openmaken waarin kaartjes met geldbedragen zitten.

Dan is Linda de Mol nog het eerlijkst: die doet niet alsof ze een compleet nieuw en avant gardistisch multimediaal platform van jewelste aangeboden heeft gekregen, maar zegt: ‘Ik ga gewoon mijn broer helpen.’

Toch ook wel goeiig, dat je, zelfs als je broer multimultimiljonair is en bepaald niet wars van machtsspellen en werelddominatie, nog steeds vindt dat je hem moet helpen. En dat je zijn Kalverstraatkaartje wil zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden