Rondvraag

'Bij Feyenoord is men trots op dit wangedrag'

Het is niet de eerste keer dat Feyenoorders zich misdragen bij Europese uitwedstrijden. Zit het relschoppen in de genen van de Feyenoord-fan?

Anna van den Breemer en Laura de Jong
Feyenoord-supporters in Rome. Beeld afp
Feyenoord-supporters in Rome.Beeld afp

Edu Jansing, directeur Stichting Meer dan Voetbal en Feyenoord-supporter:

'Ik loop hier nu in Rome over het Piazza di Spagna, waarvan ze zeggen dat alles is vernield, maar ik zie geen schade. Ik wil niet goedpraten wat er is gebeurd maar het lijkt alsof er een hype is ontstaan. De fontein wordt hier met een borsteltje schoongemaakt maar de stad is niet verwoest zoals wordt gesuggereerd.

'Of het in de genen van Feyenoorders zit om zich te misdragen? Nee, absoluut niet. Ik ben zelf mijn hele leven, al 43 jaar, fan. Helaas trekt voetbal ook jongens aan die rotzooi willen trappen en zich mooi kunnen verschuilen in een grote groep. Er wordt gedronken en gebruikt en het loopt uit de hand.

'95 procent van de Feyenoorders zijn gewoon trouwe aardige fans. Vrouwen, kinderen, opa en oma's die van voetbal houden. Ik heb met ze in het vliegtuig hiernaartoe gezeten.

De club had dit kunnen zien aankomen. Feyenoord moet zijn clubiconen slimmer inzetten. Naar hen luisteren die jongens wel. Laat oud-spelers bijvoorbeeld meereizen naar Rome. Feyenoord kan misschien ook leren van clubs als Paris Saint-Germain en FC Barcelona die dit probleem inmiddels hebben opgelost. Of kijk naar de muziekindustrie, een bedrijf als Mojo lukt het wel om enorme evenementen vredig te laten verlopen. Als je telkens dezelfde maatregelen neemt, krijg je ook telkens dezelfde uitkomsten.

'Het is zonde, op maatschappelijk gebied doet Feyenoord juist erg veel. Ze hebben projecten waar ze werklozen via clubsponsors aan een baan helpen. Nu moeten ze de kracht van de club ook eens voor negatieve dingen inzetten. Je kunt als club hier geen afstand van nemen. Je naam wordt besmeurd in alle kranten, en eigenlijk de naam van het hele Nederlandse voetbal.

'Als supporter baal ik als een stekker. Feyenoord speelde heel goed maar ik krijg nu alleen maar telefoontjes met de vraag of ik in de cel zit.

Edu Jansing Beeld ED
Edu JansingBeeld ED
Piazza di Espagna vandaag. Beeld Edu Jansing
Piazza di Espagna vandaag.Beeld Edu Jansing

VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff:

'Het zit niet in de genen van Feyenoord-supporters, want dat zou betekenen dat ze er niets aan kunnen doen. Dat is niet zo. Het is barbaars gedrag. Plaatsvervangende schaamte krijg ik als Nederlander en voetbalsupporter.

'Bij Feyenoord zie je dat men trots is op dit wangedrag. Ze kicken op de aandacht die ze krijgen. De malloten die zijn opgepakt hebben echt geen spijt, hoogstens van het feit dat ze zijn gepakt. Het zijn vooral jonge supporters die van zich lieten horen in Rome. Zij willen zich bewijzen, hun naam vestigen. In die subcultuur groeien de supporters op.

'De ene voetbalclub heeft een bloediger trackrecord dan de andere club. Een club van onbesproken gedrag is er niet. Voetbalwedstrijden zijn emotie, en dat is niet erg. Het ligt aan de sfeer in het stadion hoe een spreekkoor wordt opgepakt, en of er grenzen worden gesteld.

'De nieuwe voetbalwet is door de Tweede Kamer goedgekeurd, maar moet nog door de Senaat. We hopen dat het hiermee gemakkelijker wordt om dit hooligantuig een meldingsplicht op te leggen als er zo'n wedstrijd in Europa wordt gespeeld. Een soort huisarrest in eigen gemeente.

Klaas Dijkhoff. Beeld anp
Klaas Dijkhoff.Beeld anp

Peter R. de Vries, Ajacied:

'Het zit in het DNA van de harde kern van elke voetbalclub, niet alleen Feyenoord. Dit zijn jongens die geld en tijd over hebben om hun club overal te volgen, of dat nou Londen, Kiev of Rome is. Heel wat anders dan de trouwe supporter die thuiswedstrijden meepikt of enthousiast thuis op de bank kijkt. De harde kern vereenzelvigt zich met de club en kan zaken dus niet meer in perspectief zien. Elke aantasting van de club leidt tot een escalatie.

'Ik ben zelf ook wel eens op zo'n voetbalreis geweest. Je komt vaak 's morgensvroeg aan in een vreemde stad, je hebt geen hotel en moet de tijd doden. Je gaat op een terras zitten met z'n allen en er gaan heel wat biertjes in, laten we dat niet vergeten. Die mannen voelen zich ongeremd. Er hoeft maar één ding te gebeuren.

'Er zijn leden van de harde kern van Ajax die dertien jaar nadat Ajax het logo heeft veranderd, daar nog steeds wekelijks tegen protesteren. Ze leggen zich er niet bij neer, ze vinden dat er naar hun geluisterd moet worden. Dit hardcore clubgedrag uit zich op heel veel manieren.

'Ik vind het buitengewoon verstandig dat Ajax- en Feyenoord-supporters niet meer bij elkaar in het stadion mogen komen. Er wordt soms gezegd: dat is toch jammer. Moet er niet weer eens een proef komen of het nu wel goed gaat, vraagt men zich af. Nee. Laat ze er nooit meer in, zeg ik.

'Handhaving van de voetbalwet is een enorm probleem. Het gaat per jaar om zo'n zestig wedstrijden, en misschien wel om honderden supporters die je een meldingsplicht wil opleggen. Wie gaat dat controleren? En dan zijn er hooligans die helemaal niet naar die buitenlandse wedstrijd willen, gewoon naar werk moeten en zich toch moeten melden.'

Peter R. de Vries Beeld anp
Peter R. de VriesBeeld anp

Rody Turpijn Oud-profvoetballer Ajax & De Graafschap:

'De fanatieke Feyenoord-supporter ken ik alleen van in het stadion. Ik weet nog goed toen ik eind jaren negentig met De Graafschap tegen Feyenoord moest spelen. Ik kwam toen net van Ajax en moest een hoekschop nemen. Ik zag de haat in de ogen van de Feyenoord-fans die niets van mij als oud-Ajacied moesten weten. Ook kreeg ik een lading aanstekers naar mijn hoofd gegooid. Je weet daardoor als voetballer als je tegen Feyenoord speelt: het is menens.

'Ik vind het niets dat de Feyenoord-supporters Rome bijna om zeep hebben geholpen, maar tegelijkertijd vind ik het mooi dat ze zo staan voor hun club. Het zijn ware fans en zij maken van Feyenoord een mooie club.'

De Graafschap-speler Rody Turpijn (L) in duel met Feyenoorder Robin van Persie. Beeld anp
De Graafschap-speler Rody Turpijn (L) in duel met Feyenoorder Robin van Persie.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden