CommentaarLachgas

Bij een verbod van lachgas zou narcostaat Nederland er weer een filiaal bij krijgen

null Beeld Arie Kievit
Beeld Arie Kievit

Weer is een product dat daar eigenlijk niet voor is bedoeld, opgewaardeerd tot partydrug. Na lijm en ontstoppingsmiddelen (waarvan ghb kan worden gemaakt) is nu lachgas – verpakt in tanks of slagroompatronen, snel aan huis te bezorgen – bezig zijn onschuld te verliezen. Tot 2016 werd het gebruik van lachgas nog gereguleerd door de Geneesmiddelenwet. Maar dat jaar stelde de Hoge Raad (in navolging van het Europees Hof van Justitie) vast dat het feitelijk gebruik van dit (genees)middel niet meer met deze categorisering overeenkwam. Sindsdien valt lachgas onder de Warenwet, wat onder andere betekent dat de verkopers worden geacht op de veiligheid van het product toe te zien.

Met die zorgplicht kan niet worden verhinderd dat de inname van lachgas problemen met zich meebrengt. Gebruikte lachgasballonnen en -patronen komen in steeds grotere hoeveelheden op straat terecht. Gebruikers die meer lachgas opsnuiven dan de veilig geachte hoeveelheid (‘minder dan tien lachgasballonnen per gebeurtenis, maandelijks of mindere frequent’), veroorzaken overlast en stellen zichzelf bloot aan gezondheidsrisico’s.

Er gaan dus stemmen op voor regulering of beteugeling van het gebruik van lachgas. Die reflex is bijna onlosmakelijk verbonden met de popularisering van elke nieuwe ­partydrug. Ervaringen in het verleden geven echter geen enkele aanleiding op het effect van dit soort maatregelen te vertrouwen. In een stad als Amsterdam zou niet, of zeer laks, op de naleving van restrictieve regels worden toegezien. En elk roesmiddel waarvan het gebruik in de bovenwereld wordt beperkt, creëert een nieuw verdienmodel voor de onderwereld. Narcostaat Nederland zou er weer een filiaal bijkrijgen.

Zolang niet vaststaat wat de effecten van lachgasgebruik op de lange termijn zijn (het Trimbos-instituut doet daar onderzoek naar), kunnen overheden beter inzetten op het tegengaan van overlast. In de praktijk zou dit neerkomen op een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van de consumenten: wees terughoudend met het gebruik en gooi je ballonnen en patronen na gebruik in de daarvoor bestemde bakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden