Opinie

'Bij de publieke omroep hoor je alleen de politiek correcte meningen'

Zo'n vier miljoen Nederlanders voelen zich absoluut niet goed geïnformeerd door de staatsmedia, schrijft Ronald Kaatee, voorzitter Populistische Omroep Nederland. 'De NPO ziet dat kennelijk niet als een probleem, integendeel die moet er niet aan denken dat een populistische omroep toe zou treden tot het omroepbestel.'

Staatssecretaris Sander DekkerBeeld anp

Hoewel de ene reorganisatie van de publieke omroep haar beslag nog moet krijgen, kondigde staatssecretaris Dekker (OCW) onlangs in een brief aan de Tweede Kamer de volgende (bezuinigings)maatregelen al weer aan. De ledenaantallen zullen vanaf 2016 niet langer bepalend zijn voor het budget van elke omroep maar de kwaliteit en creativiteit van de programma's. 'Leden zijn belangrijk, maar uiteindelijk is de publieke omroep van en voor alle 17 miljoen Nederlanders', aldus de staatssecretaris. Een jury onder leiding van de voorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), de heer Hagoort, zal zich een oordeel vormen over de kwaliteit van de programma's.

Hagoort is voorzitter van de raad van bestuur van de NPO die wordt benoemd door de raad van toezicht die wordt benoemd door de minister van OCW. De minister gaat dus bij monde van de voorzitter van de raad van bestuur van de NPO aan de hand van de allervaagste criteria 'kwaliteit en creativiteit' bepalen welke omroep over welk budget mag beschikken. De Volkskrant zegt in het commentaar dat het 'een eerste stap in de goede richting is' dat het ledental niet langer bepalend is voor het budget van een omroep. Voor de machthebbers kun je inderdaad spreken van een stap in de goede richting, voor het volk is er eerder sprake van een grote sprong achterwaarts.

De NPO laat niet na te benadrukken dat hij van en voor alle 17 miljoen Nederlanders is. In #HetDuel van 5 oktober stelde de directeur tv-programmering Gerard Timmer zelfs dat 'de bewering dat je bij de publieke omroep niet meer fatsoenlijk geïnformeerd wordt, een belediging is voor honderden makers'.

Populistische meningen
Ik wacht nog steeds op antwoord op de vraag waar ik de programma's kan vinden die aantonen dat de islam onverenigbaar is met de waarden van een vrije westerse samenleving, die het failliet van ontwikkelingssamenwerking aantonen, die vraagtekens plaatsen bij de klimaathysterie, die het uitmoorden van de laatste christenen in veel islamitische landen aan de kaak stelt, die duidelijk maken dat Israël een oase van beschaving is in een ondemocratische woestijn, die laten zien dat het helemaal niet raar is om te spreken van de 'EUSSR' en dat diezelfde EUSSR ons rechtstreeks de afgrond in voert.

Dat zijn maar ongefundeerde populistische meningen, zal menigeen denken. Punt is nu juist dat bij de publieke omroep alleen maar wordt geprobeerd om de politiek correcte meningen te funderen. Voor de fundering van de politiek incorrecte meningen moet je je licht opsteken in het 'internetriool'. Waar, terwijl er bij Pauw & Witteman van vreugde op tafel werd gedanst, al werd gewaarschuwd voor het ontsporen van de 'Arabische Lente'. Waar je ook moet zijn, als je je wilt informeren over het toenemend aantal racistische moorden in Zuid-Afrika of over bovengenoemde onderwerpen.

Staatsmedia
Nee, zo'n 4 miljoen Nederlanders voelen zich absoluut niet goed geïnformeerd door de staatsmedia. De NPO ziet dat kennelijk niet als een probleem, integendeel die moet er niet aan denken dat een populistische omroep toe zou treden tot het omroepbestel. Die ziet ongetwijfeld meer in een staatsjury om de staatssubsidies door te sluizen naar de staatsmedia, die zo'n cruciale rol spelen in onze gemankeerde mediacratie.

Wil de PVV wat minder reden hebben om straks weer fors te (laten) bezuinigen op de publieke omroep, wil de publieke omroep er echt voor alle 17 miljoen Nederlanders zijn en mag er geen omroepgeld verspild worden aan dure ledenwervingscampagnes: organiseer dan omroepverkiezingen. Laat het volk spreken.

Ronald Kaatee is voorzitter Populistische Omroep Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden