Bij de 1-aprilgrap moet je mensen flink te pakken nemen, zonder bloed of depressieve klachten

Had ik niet getrokken, vrees ik.

Peter Buwalda
1 aprilgrap in 2012: de nepbom in een singel in Leeuwarden. Beeld ANP
1 aprilgrap in 2012: de nepbom in een singel in Leeuwarden.Beeld ANP

Ik vier nooit wat. Nou ja, als student vond ik het nog wel aardig om jaarclubg’noten te bellen op hun verjaardag en er dan niks over te zeggen. Meestal hielden zij ook hun klep erover. Waarna we ophingen. Andersom herinner ik me nu ook dat ik een keer dr. Arnie opbelde, tevens lijfarts.
‘Met dr. Arnie?’
‘Dag Arnie, met Buwalda.’
‘Dag Buwalda.’
‘Ik ben jarig!’

Als straf voor dit gedrag heeft Mark Zuckerberg me een onbepaalde tijd te grazen genomen. Mark had zijn nare website zo ingesteld dat ik al mijn ‘vrienden’ om 00.00 ’s nachts vanzelf feliciteerde. ‘Happy Birthday!’, met rolfluiten en ballonnen, van Peter Buwalda, jullie attente Facebookvriend. Ik kwam er toevallig achter. Mochten lezers zich in deze anekdote herkennen, dan neem ik de felicitaties terug.

Maar goed, afgelopen week was er een eclips van plezier. Pasen en 1 april vielen op één dag. Sinds 1584 is dit zestien keer voorgekomen, in 1584 dus, in 1646, in 1657, in 1668, in 1714, 1725 en 1736, in 1804, 1866, 1877 en 1888, in 1923, 1934, 1945, 1956 en nu pas weer, in 2018. Als dat niet wetenswaardig is. (Ik heb er een week voor in de Koninklijke Bibliotheek gezeten, kom ik thuis, wie zit er aan de keukentafel? Rainman.)

Wat kun je ermee? Veel. Gebakken eieren verstoppen in de tuin, bijvoorbeeld. Of met de hele jaarclub plus aanhang en kinderen om elf uur ’s ochtends voor een gezellige paasbrunch het tuinpad oplopen bij Dirks, die van niks weet.

Ach, gedoe. Bovendien is het een ingewikkeld genre, de 1-aprilgrap. Het gaat erom de mensen flink te pakken te nemen, maar zonder bloed of depressieve klachten. Een randgevalletje staat me bij als de dag van gisteren, Pasen 1668, Henk Krol was te gast bij Pauw & Witteman. Krol stond na affaires met premies en bonnetjes opnieuw op de kieslijst van 50Plus. Moest hij niet gewoon lijstrekker worden, vroeg Pauw.

‘Nee’, zei Krol met geheven vingertje, ‘dat is aan de leden.’
‘Daarom hebben wij een onderzoek laten doen onder de kiezers van 50Plus’, zei Witteman, ‘vraag één: vindt u het geloofwaardig als Henk Krol weer terugkeert in de politiek?’ Henk was benieuwd.
‘93 procent zegt ja.’ Goh, nou, hihi.
‘Vraag twee: vindt u dat Henk Krol lijsttrekker moet worden van 50Plus?’ Ja, dat wilde Henk nu ook wel weten.
‘78 procent. Wat vindt u hiervan?’ Nou, hihi, daar was Henk erg gevleid door, dat de mensen zo positief over hem dachten.
Ja, nee, zeiden de boys, maar gaat u ook wat dóén met deze informatie? Néé, hield Henk vol, daar beslist de partij over.
‘Maar even terug naar onze enquête, als uw partij, gelet op deze cijfers, aan u zou vragen om weer lijsttrekker te worden, dan zegt u ja?’
Henk, beslist: ‘Ja.’
‘Het onderzoek werd overigens uitgevoerd door Bureau 1 april’, is het volgende wat Witteman te berde brengt, ‘maar we zullen uw woorden evengoed serieus nemen.’

Henk begint hartelijk te lachen. Oude politiek. Donald Trump zou de boys aan hun stropdassen over tafel hebben gesleurd, waar iets voor te zeggen is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden