Opinie

Bij activisten blijft er niets aan de strijkstok hangen

De wereld verbeteren? Daar zijn betere methoden voor dan het geven aan goede doelen, betoogt Frank van der Linde.

Vrijwilligers van het Rode Kruis sorteren kleding en schoenen ten behoeve van vluchtelingen.Beeld anp

Afgelopen zaterdag pakte de Volkskrant krant breed uit met een artikel over de bestedingen van goede doelen aan, ja wel, het goede doel. Anders gezegd... Wordt er niet te veel geld besteed om fondsen te werven? En aan dure panden, waarover het AD vorige week al berichtte? Komt het meeste geld wel terecht bij de mensen of het doel (milieu bijvoorbeeld) waarvoor de goede doelen zeggen te vechten?

Ik ben tien jaar onderdeel geweest van de goede doelen industrie (tot 2011), en helaas heb ik moeten constateren dat er veel mis is met de goede doelen sector, en dat is nog steeds zo. De goede doelen sector heeft nog steeds niet een grote beweging gemaakt, om daarmee veel dichter bij de donateurs en vooral ook potentiële donateurs te komen staan. Veelal leidt het salaris van de directeur tot irritatie, maar het probleem is veel groter. Terwijl de goede doelen strijden voor mensenrechten, tegen milieuvervuiling en armoede, heeft de gemiddelde goede doelen medewerker een riant salaris en belast hij of zij het milieu veel te veel.

Voetafdruk

Ik heb onderzoek gedaan naar de ecologische voetafdruk van directeuren van goede doelen, en daaruit blijkt dat als we allemaal de gemiddelde leefstijl van directeuren van goede doelen zouden aanhouden, we twee aardes nodig hebben. Veel anders zal het bij de gemiddelde medewerker van goede doelen niet zijn. De goede doelen geven dus zelf het slechte voorbeeld. Voorstellen van mij toen ik nog in het bestuur van een brancheorganisatie van de goede doelen sector zat, om te komen tot een gedragscode op dit punt, werden weggehoond.

Donateurs die hun schuldgevoel willen afkopen voor hun eigen slechte gedrag, kunnen prima terecht bij goede doelen. Vrijwilligers die echt de wereld willen veranderen, zoals de vrijwilliger in het genoemde artikel van afgelopen zaterdag, komen van de koude kermis thuis als ze vrijwilligerswerk gaan doen voor goede doelen.

Wereld veranderen

Mensen die de wereld willen veranderen kunnen het beste zelf aan de slag gaan. Of daarvoor afreizen naar Afrika de beste optie is, is zeer de vraag. Afrikanen kunnen prima hun eigen landen opbouwen. Daar hebben ze ons echt niet voor nodig. Dat opbouwen van hun eigen landen wordt echter veelal bemoeilijkt door ons gedrag.

De achterliggende oorzaken van vele problemen in de wereld liggen namelijk veelal in het Westen. Zo kunnen Afrikaanse landen vaak te weinig belasting innen, omdat wij onze eigen multinationals fiscaal blijven faciliteren. Voorts exporteren we jaarlijks een achterlijke hoeveelheid wapens naar het Midden Oosten. Zonder daarmee te willen beweren dat er anders minder vluchtelingen zouden zijn geweest, mag duidelijk zijn dat het grootschalig exporteren van wapens naar landen zoals Saudi Arabië, die radicale groepen hebben geholpen in Syrie, weinig bijdraagt aan een vreedzame stabiele gezonde wereld.

Hier blijven

Wil je de wereld verbeteren, blijf dan vooral hier in Nederland, toon voorbeeld gedrag en confronteer onze eigen overheid met haar foute gedrag. Via informatieverzoeken met een beroep op de wet openbaarheid bestuur kan elke burger veel interessante informatie opvragen bij de overheid, waardoor duidelijk wordt hoe de overheid (dis-)functioneert. Met die informatie kun je effectief oppositie voeren tegen de overheid.

Zelf geen tijd? Help dan de bestaande activisten financieel. Activisten hebben het vaak financieel zwaar, omdat ze moeilijk aan banen of opdrachten kunnen komen, omdat ze bijvoorbeeld gearresteerd zijn. Denk aan Jerry Afriyie alias Kno'Ledge Cesare (van de anti-zwarte piet beweging) die niet meer kan werken als beveiliger omdat hij vervolgd wordt door het openbaar ministerie. Activisten hebben uw steun hard nodig. En bij activisten blijft er in ieder geval geen stuiver aan de strijkstok hangen.

Frank van der Linde is activist & strategic advisor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden