columnAaf Brandt Corstius

Bij Aaf thuis hebben ze een woord voor wat ketens als Intertoys verkopen: gemalen poppenstront

null Beeld

Toen vorige week zowel de Intertoys als de Zeeman om de hoek van mijn huis sloten, zag ik dat als een goed teken. Ik vond het zielig voor het personeel dat er werkte; dat waren aardige vrouwen die altijd heel behulpzaam waren geweest. Maar het leek me beter voor de wereld an sich.

In de familie van mijn man is er een term voor goedkope spullen die binnen een uur uit elkaar vallen, en dat is gemalen poppenstront. Mijn kinderen zien dat als een heel normale term, die dan ook veel voorkomt in hun dagelijkse gesprekken. ‘Mama, dat smiley-helicoptertje dat ik voor mijn verjaardag had gekregen? Dat is gemalen poppenstront.’ Meestal hebben ze in hun handen dan de plastic resten van zo’n stuk speelgoed, waar ze onemotioneel naar kijken.

Laten we wel wezen, Zeeman en Intertoys zijn grootverkopers van gemalen poppenstront. Gemalen poppenstront is hun raison d’être en hun unique selling point. Maar aangezien we er sinds een paar jaar achtergekomen zijn dat gemalen poppenstront, en de grootschalige productie daarvan, de wereld toch een beetje bedreigt, leek het mij beter dat winkels die het verkochten, ophielden te bestaan.

Ik mijmerde met mijn gezinsleden over wat voor winkels er in de twee leegstaande panden om de hoek zouden komen. Tweedehands kinderkleren zou ik leuk vinden, maar dat leek me niet genoeg winstgevend om grote winkels voor af te huren. Het zou, gezien de buurt waar ik woon, wel iets met biologisch en/of spelt worden, of een vestiging van het sla-imperium Sla. Ach, dat leek me prima.

Maar ik had het helemaal bij het verkeerde eind. Intertoys verdwijnt niet omdat mensen klaar zijn met in China vervaardigde plastic wc’tjes waar groen slijm in zit, maar omdat ze al dat speelgoed bij Action nóg goedkoper kunnen krijgen. Rond Kerst, las ik in de krant, was de nekslag voor veel speelgoedwinkels gekomen omdat Action en types als Lidl en Aldi ‘speelgoed zonder marge’ verkochten. Daarmee lokten ze mensen hun winkels in, en die kochten dan ook meteen een levensgrote kerstman, drie rustieke bolkaarsen, een zogenaamd handig opbergsysteem, een houten huisje voor sleutels met het opschrift ‘C’est la vie’ en onesies in alle diersoorten en maten, want supergoedkope winkels verkopen altijd buitenissig veel onesies. De wereld gaat nog eens ten onder aan regenboogonesies.

Mijn dochter, die opperde dat er in de leegstaande Zeeman misschien een Flying Tiger zou komen, zou dus best gelijk kunnen krijgen. Flying Tiger is een budgetdumpwinkel van Scandinavische komaf, waar je alles kunt krijgen wat bij Action ligt, maar dan net iets Scandinavischer.

De tijd dat we terugverlangen naar ketens als Intertoys en Blokker ligt in het verschiet; dat we dat met terugwerkende kracht mooie, klassieke winkels gaan vinden in een wereld vol helverlichte Actions.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden