Column

Bied praatjesmaker Abou Jahjah geen podium

Waarom precies is mij tot op heden niet duidelijk geworden, maar in sommige kringen zijn ze reuze onder de indruk van de Belgisch-Libanese praatjesmaker Dyab Abou Jahjah.

Dyab Abou Jahjah. Beeld null
Dyab Abou Jahjah.

Zo mag hij komende zondag de eerste aflevering vullen van VPRO's Zomergasten, volgens de eindredacteur omdat hij beschikt over 'veel interessante ideeën over de huidige tijd'. Ook het voorheen deftige avondblad NRC Handelsblad neemt de man heel serieus. Althans, het drukte gisteren een paginalang opiniestuk van hem af. Ik sloeg het met meer dan gewone belangstelling open.

Ook u kunt zich vast nog herinneren hoe er in april dit jaar commotie ontstond rond het contract dat Abou Jahjah had getekend bij De Bezige Bij. Half september zal daar zijn pamflet Pleidooi voor radicalisering verschijnen - volgens de aanbiedingstekst 'een uiterst urgente oproep om onze diepste vanzelfsprekendheden in vraag te stellen'.

Enkele schrijvers dachten daar anders over. Zij protesteerden. Ze vonden het geen prettig idee om in hetzelfde uitgeefhuis te verkeren met een personage dat grossiert in onfrisse uitspraken over 'zionisten' en die de naam van een zekere staat bij voorkeur tussen aanhalingstekens zet. Anderen namen het juist voor hem op. Zolang de inhoud van het pamflet onbekend was, meenden zij, verdiende hij het voordeel van de twijfel.

En nu ineens dat opiniestuk in NRC Handelsblad. Misschien zou de auteur ons alvast een blik gunnen in de diepste vanzelfsprekendheden die hij in vraag zal stellen? Of ons op z'n minst deelgenoot maken van zijn vele interessante ideeën over de huidige tijd?

Viel dat even mee. Of tegen, zo u wilt. Abou Jahjah blijkt niet alleen erbarmelijk te schrijven, hij redeneert ook nog eens met de logica van een hysterische kleuter.

Zo betoogt hij dat Erdogan de democratie en de rechtsstaat een warm hart toedraagt ('al durft hij af en toe deze rechtsstaat tot het uiterste te stretchen'). De Turkse president, schrijft hij, is vergelijkbaar met een Amerikaanse president: ook Erdogan wil 'commander in chief' zijn, is 'triggerhappy', en tracht af te rekenen met de vijanden van zijn land, de terroristen. Europa, vervolgt hij, heeft geen moeite met het presidentiële systeem van de Verenigde Staten en keert zich evenmin af van de Israëlische premier Netanyahu, die een 'etnische zuivering' doorvoert. Dus, concludeert hij met een duizelingwekkende draai, is de enige reden waarom Europese politici en 'de meerderheid van de openbare opinie' Erdogan wegzetten als dictatoriaal, gelegen in het feit dat hij moslim is. In 'islamofobie' - een aandoening die Abou Jahjah definieert als 'antisemitisme 2.0'.

Over dat laatste kunnen we kort zijn. Wie islamofobie wil upgraden naar het nieuwe antisemitisme heeft van het oude niks begrepen. Sneu, maar komt vaker voor.

Veel sneuer is dat Abou Jahjah al jij-bakkend een president witwast die andersdenkenden de mond snoert, journalisten in het gevang gooit, rechters uit hun ambt heeft gezet en wetenschappers het werken onmogelijk maakt.

Maar het allersneuste is natuurlijk dat ooit zo respectabele instituten als De Bezige Bij, de VPRO en het liberale avondblad dit dwaallicht nog een podium bieden ook.

Die protesterende schrijvers hadden meer dan gelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden