commentaar

Bezwaren genoeg tegen gratis vakantietesten, maar de voordelen zijn groter

In het afgelopen jaar was er veel aan te merken op de onderlinge coördinatie van de coronacrisis in de Europese Unie, maar nu het einde nadert gloort er zowaar toch zicht op een gezamenlijk ­coronapaspoort. Dat moet het reizen deze zomer voor EU-burgers aanzienlijk makkelijker maken. Het nieuwe certificaat moet op 1 juli operationeel zijn.

Dat is een prima perspectief. Nu nog zorgen dat het technisch werkt en dat we er ook in Nederland wat aan gaan hebben. Dat wordt nog moeilijk genoeg. De ervaringen van de afgelopen maanden geven weinig aanleiding om te denken dat het RIVM en de GGD’s hun administratie inmiddels zo ver op orde hebben dat ieder gezet vaccin over enkele weken zo is geregistreerd en toegankelijk is gemaakt dat het ook werkt bij de grens. Het RIVM heeft bijvoorbeeld gebrekkig zicht op de door de huisartsen gezette vaccinaties.

Daar komen de kosten nog bij. Want met het aantal vaccinaties gaat het nu weliswaar snel de goede kant op, toch zal een aanzienlijk deel van de bevolking nog niet gevaccineerd zijn als de zomervakantie zich aandient. Dat geldt zeker voor het deel onder de 18, en uiteraard voor de mensen die bezwaar hebben tegen vaccinatie. En aangezien kabinet en Kamer op geen enkele manier – ook niet indirect – de vaccinatiedrang willen opvoeren, zijn heel veel mensen voor hun buitenlandse reizen voorlopig aangewezen op testbewijzen.

Intussen aarzelt ons eigen kabinet om testen ­gratis ter beschikking te stellen. Wellicht speelt mee dat een al te laagdrempelig testbeleid de vaccinatie-animo niet zal verhogen. Maar dat argument wordt ­officieel niet genoemd. Het kabinet wijst er vooral op dat het niet gewenst is dat de lage inkomensgroepen – via de belastingen – mede opdraaien voor de gratis vakantietesten van welvarend Nederland.

Heel eerlijk is dat inderdaad niet, maar dat geldt ook voor het alternatief. Want gezien de kosten per commerciële test met reiscertificicatie – nu zo’n 100 tot 150 euro per persoon – dreigt dat voor een doorsnee gezin een onoverkomelijke hobbel te worden op weg naar een paar weken zomerrust. Zeker als het bij terugkeer opnieuw moet. Dat leidt tot een tweedeling die het kabinet zich niet op de hals moet willen halen.

Er zijn best bezwaren tegen gratis testen, maar de voordelen zijn voorlopig een stuk groter.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden