Opinie

'Bezuiniging Nederlands onderwijs in buitenland: wil de echte verliezer opstaan?'

De intrekking van de subsidie aan de Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland laat zien dat de regering Nederlanders in het buitenland als last blijft zien, schrijft Eelco Keij. 'Meertalige en internationaal georiënteerde kinderen zullen de Nederlandse maatschappij links laten liggen.'

Koningin Maxima, minister Lilianne Ploumen en koning Willem-Alexander in de vliegsimulator tijdens een bezoek aan Diehl Aerosystems op de tweede dag van het bezoek aan Duitsland. Beeld anp

'De weg uit de crisis loopt via het buitenland', zo stelde Minister Lilianne Ploumen in een artikel in de Volkskrant van 14 februari. Het kabinet voegt de daad bij het woord: zo vond afgelopen week een interessante handelsmissie naar Duitsland plaats, de belangrijkste handelspartner van Nederland. Met honderden Nederlandse bedrijven in het kielzog togen Koning en Koningin naar verschillende plaatsen in Duitsland om daar economische deuren te openen.

Inderdaad, het buitenland is essentieel voor Nederland: of we willen of niet, we zijn te klein om geheel zelfvoorzienend te zijn. Al te vaak wordt daarbij vergeten dat er al zo'n miljoen Nederlanders in het buitenland wonen die zowel economisch als cultureel van grote waarde zijn voor Nederland zelf. Deuren die niet eens meer geopend hoeven te worden: ze zijn er al en kennen de lokale setting het best. Naar schatting is slechts 30 procent traditioneel 'expat': de overgrote meerderheid heeft elders een eigen bestaan opgebouwd en drijft op ondernemerszin en initiatief. Misschien geen rijke Nederlanders, maar wel wáardevolle Nederlanders.

Weg is de aansluiting
Toch blijven regeringen hen uitleggen als een last, en niet als de economische meerwaarde die ze vormen. Zo wilde het vorige kabinet geen dubbele nationaliteit toestaan voor die 'trouweloze' Nederlanders (en zelfs het Nederlanderschap afpakken van kinderen), en heeft het huidige kabinet (PvdA/VVD) het in haar hoofd gehaald om het Nederlands onderwijs in het buitenland ten gronde te richten door de intrekking van de subsidie aan de Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland. Van kleine 200 Nederlandse scholen wereldwijd (die lokaal complementair, géén vervangend onderwijs bieden) zullen er vele hun deuren moeten sluiten. Bij andere scholen zal de ouderbijdrage fors omhoog gaan. Bovendien: de inspectie van deze scholen staat daarmee op het punt van omvallen.

Weg is de aansluiting voor het Nederlandse kind in het buitenland dat bij terugkeer naar Nederland weer naar een volledig Nederlandse school gaat. Nederlandse 'cowboyscholen' (Eén keer Nijntje per week en je noemt jezelf een Nederlandse school) kunnen het gevolg zijn.

Digitale vuist
Waar het bij de kwestie dubbele nationaliteit enkele weken duurde om 5.000 handtekeningen vanuit het buitenland te verzamelen voor de petitie die toen werd opgesteld, nu is binnen één week de teller al boven de 15.000 gekomen. Het ontluikende en inmiddels zichzelf erkennende electoraat in het buitenland heeft hiermee opnieuw een digitale vuist gebald.

De onderhavige bezuinigen lijken een snelle winstsituatie op te leveren voor de schatkist, maar de echte rekening voor BV Nederland komt met het opgroeien van de eerste generatie die nu minder toegang tot de Nederlandse taal en cultuur krijgt: wie de kans ontnomen wordt ook als Nederlander op te groeien en mee te draaien, zal later in het leven niet zo snel de Nederlandse arbeidsmarkt prefereren. Dus zullen die meertalige en internationaal-georiënteerde kinderen de Nederlandse maatschappij links laten liggen. Wil de echte verliezer opstaan?

Eelco Keij woont in New York en is voormalig kandidaat-Kamerlid D66, opkomend voor de belangen van Nederlanders in het buitenland.

 
Nederlandse ‘cowboyscholen’ (Eén keer Nijntje per week en je noemt jezelf een Nederlandse school) kunnen het gevolg zijn
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden