Bezuinigen op kunst is een keuze

Geert Wilders heeft nooit gezegd dat kunst een linkse hobby is. Het zijn juist de linkse partijen die in gemeenten het sterkst bezuinigen op kunst.

Sommige gemeenten geven juist meer uit aan kunst, zoals Nieuwegein en Schermer. VVD-gemeente Schermer zelfs plus 30 procent! Anderen gaan er op zijn Nigel de Jongs in: SP-bolwerk Boxmeer staat op de tweede plaats van het lijstje hakkers, met maar liefst 30 procent minder naar kunst.

In Gouda, waar GroenLinks en D66 regeren, gaat er 20 procent af. In PvdA-stad Den Haag gaat het om 16,5 procent. Behalve de gemeenten hakken ook de provincies fors. Een overzicht ontbreekt, maar PvdA-bolwerk Groningen kort al tot 30 procent. Wat heeft links toch tegen kunst?

Junior
Ook het kabinet bezuinigt op kunst, maar minder dan de gemeenten en provincies: 200 miljoen. De PVV is slechts de junior-partner van het kabinet, zonder ministers. Je zou zeggen: de PVV is de allerlaatste partij waar kunstenaars te hoop tegen lopen. Maar niets daarvan. Journalisten, columnisten en kunstbobo’s buitelden het afgelopen half jaar over elkaar heen om uit te halen naar uitgerekend de PVV. Waarom?

Legitimering is het ad nauseum herhaalde ‘Wilders zegt dat kunst een linkse hobby is’. Freek de Jonge daalt neder uit zijn skybox om op te roepen tot ‘beschaving’. Het vormt het startpunt van een golf acties, in de praktijk niets dan één grote litanie tegen mijn partij. Theatervoorstellingen worden onderbroken als protest tegen ‘Wilders die zegt dat kunst een linkse hobby is’.

De kunstredactie van NRC dicht Geert Wilders de uitspraak zelfs toe met de woorden ‘naar eigen zeggen’. De krant komt met een paginagroot artikel rondom de vraag ‘Waarom komen kunstenaars nog niet in actie tegen Wilders?’ In een hoofdredactioneel commentaar roept de krant schande van de uitspraak. NRC organiseert zelfs een bijeenkomst over de vraag ‘is kunst een linkse hobby?’. Wat zal iedereen daar het met elkaar eens geweest zijn. De Volkskrant komt met een speciale bijlage ‘Linkse Hobby’s’ - over kunst. Ik word vergeleken met de Taliban. Fris. Steeds moeten we horen dat de PVV gedreven wordt door rancune. Ook dat wordt niet onderbouwd.

Vooroordelen
Pieter Broertjes, Maarten Asscher, Paul Witteman, Nazmiye Oral, staatsomroep NTR, vakbond Kunsten ’92, Hollands Diep, componistenbobo Hans Koolmees, Jan Kuitenbrouwer, Beatrijs Ritsema, D66’er Boris van der Ham en vele anderen getuigen van de uitspraak. Het past in hun linkse vooroordelen en dus is het waar. Als staatssecretaris Zijlstra het waagt in twijfel te trekken dat die uitspraak ooit gedaan is, wordt hij door VARA’s Paul Witteman terechtgewezen met ‘dan heeft u niet goed opgelet’. Ook andere vertegenwoordigers van weldenkend Nederland zoals Henk van Os, Rudi Fuchs, NRC-eigenaar Derk Sauer, Rob Riemen, Floris Cohen (broer van) grijpen het aan voor een rondje gratuit PVV-bashen.

Massahysterie
Tot zover de massahysterie in Oud-Zuid. Nu de feiten. Als ik een aantal mensen uit bovenstaand rijtje af-mail en vraag: ‘wat is uw bron?’ komen ze (na lang zoeken en treuzelen) met een citaat over kunstsubsidie. Bizar! Subsidie is uiteraard niet synoniem met kunst. Kunst wordt voor 99,99 procent niet gesubsidieerd. De PVV is en blijft tegenstander van kunstsubsidie. (Een enkele google-aar vindt een uitspraak waarin ‘kunst’ los is gebruikt. Maar die is niet gedaan door Geert Wilders, maar bij de behandeling van het Belastingplan in 2007 (!) toen een aantal uitgaveposten werd opgesomd, geen uitspraak dus over kunst met een grote K. Zou het dit ene zinnetje van vier jaar oud zijn dat de toorn heeft gewekt van het complete links-liberale establishment?)

Men heeft geen boodschap aan de bezuinigingen door gemeenten en provincies, net zo min als dat één iemand uitzoekt wat nou exact betiteld is als ‘linkse hobby’. Dat is vreemd, omdat de kunstwereld pretendeert te staan voor beschaving, intellectuele onafhankelijkheid en kritische diepgang. Dat valt dus nogal mee. Als het om hun eigen centen gaat, vliegt alle nuance het raam uit.

Conclusie. Het is de actievoerders en opiniebobo’s niet te doen om de kunst, maar om het beschadigen van alles wat niet links is. Anders hadden ze wel gedemonstreerd voor kunstcentrum De Meander in Boxmeer, dat door het SP-college dreigt te moeten sluiten, of actie gevoerd tegen het sloopwerk van D66 en GroenLinks in Gouda of dat van de PvdA in Groningen. En niet voor niets klinkt er boegeroep als Frits Bolkestein op een manifestatie voorstelt de kunst te sparen en dat te betalen uit de ontwikkelingshulp. De VVD’er wordt getolereerd zolang hij voor het linkse karretje hobbelt, anders wordt hij uitgefloten en kan hij opdonderen.

De kunstwereld heeft in 2010 besloten volledig te fuseren met actievoerend links. Dat is een strategische en historische beslissing. Bij de volgende bezuinigingsronde zal blijken hoe slim dat was.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden