Bezetting bevordert teloorgang universiteit

Een student klimt in het bezette Bungehuis, aangezien alle ingangen zijn geblokkeerd.Beeld anp

Sinds vrijdagochtend half vijf wordt het Bungehuis van de Universiteit van Amsterdam (UvA) bezet. De actievoerders namen het gebouw over en bouwden voor de deur een symbolische toren van Babel van afgeschreven bibliotheekboeken. Het is onduidelijk om hoeveel mensen het precies gaat, maar wat we wel weten is dat de groep zich 'De Nieuwe Universiteit' noemt. Deze groep studenten en docenten heeft eisen die variëren van een democratisch gekozen universiteitsbestuur (een redelijk en spannend idee dat ik graag verder uitgewerkt zou zien) tot financiering op basis van input in plaats van rendement (een eis die te ver van de realiteit verwijderd is om serieus genomen te worden).

De bezetters zijn tegen bezuinigingen en problematiseren de universiteit als instituut in een kapitalistische maatschappij. Zij laten hun ongenoegen kennen door spandoeken met teksten als 'to go to university in a capitalist society is like being in a lecture hall in prison' en 'we don't ask for a free university, we demand a free society'.

Hoewel we waarschijnlijk allen de inhoudelijke zorgen delen met betrekking tot de fixatie op publicaties, rendement en efficiëntie-indicatoren, kan de UvA alleen hier weinig aan veranderen: dit zijn landelijke en zelfs internationale academische criteria en wanneer de UvA deze eis zou inwilligen, verdwijnt zij internationaal gezien van de kaart. Hetzelfde geldt voor de eisen om docenten en medewerkers meer zekerheid te bieden met vaste contracten en de bezuinigingen binnen de geesteswetenschappen stop te zetten.

Ook ik vind het vreselijk dat een aantal docenten waar ik erg op gesteld ben de kans loopt ontslagen te worden door de nieuwe bezuinigingen. Ook ik vind het eeuwig zonde dat mijn eigen master verdwijnt en onder de grove noemer 'art studies' komt te vallen.

Desalniettemin zijn deze problemen niet door de UvA veroorzaakt. Het gaat om ontwikkelingen die zich de afgelopen jaren in het universitair onderwijs in Nederland hebben voltrokken en waarvan de gevolgen nu dan ook de UvA hebben bereikt. Als we dit aan de kaak willen stellen, dienen de gesprekken over de invulling van het academisch onderzoek en onderwijs landelijk te worden gevoerd en niet in het Bungehuis.

De bezetting schiet dus zijn doel voorbij. De UvA wordt nu onheus bejegend en verantwoordelijk gesteld voor landelijke en internationale problemen binnen de academische wereld waar zij evenveel slachtoffer als dader van is. Ondertussen zien toekomstige studenten een chaotische en verdeelde universiteit waar meer tijd wordt besteed aan relschoppen dan aan onderwijs en wetenschap. Zij die denken de UvA te redden met deze actie hebben meegewerkt aan de verdere teloorgang van de academie.

Ik fietste vanochtend weer langs het Bunge. De toren van Babel is inmiddels ingestort. De boeken vergaan in de druilerige regen langzaam tot pulp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden