Bezetter doe je bivakmuts af

Dit zijn de ingezonden brieven uit de Volkskrant van donderdag 19 februari.

Studenten aan de Universiteit van Amsterdam die het Bungehuis bezetten, drinken een kop koffie in de kantine van het gebouw.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Griekenland

In zijn analyse van Griekenland versus de rest van de EU benadrukt Marc Peeperkorn (Ten eerste, 18 februari) drie elementen die een oplossing in de weg staan: ergernis, wantrouwen en een diepgaand inhoudelijk verschil van inzicht.

Samen een dodelijk trio lijkt mij, maar het middelste is volgens mij het meest fundamenteel. Ergernis kan wegzakken en verschillen van inzichten zien we in de mondiale politiek al sinds er staten bestaan.

Maar wantrouwen is iets wat op de een of andere manier in de genen zit. Daar schuilt doorgaans ook geen ratio achter. Zelfs uit de strips van Asterix en Obelix (Asterix en de Olympische Spelen) van tientallen jaren geleden kan ik me nog herinneren hoe de Grieken werden getekend als enigszins sluwe types met vooral onduidelijke onderlinge connecties.

Zelfs de paarden van een tweespan-taxi waren neven van elkaar. Griekenland en de Grieken verkeren in een desastreuze situatie, en een oplossing is in de huidige verhoudingen niet te vinden. Mocht iemand toch met een idee willen komen: laat het dan zo onorthodox mogelijk zijn.

Henk Schell, Bennebroek

Taxi's

In 'Kastje deugt voor geen meter' (Economie, 17 februari) staat niet dat taxibedrijven door het gebruik van de BCT door de overheid worden verplicht om een abonnement af te sluiten om het apparaat te kunnen uitlezen. Daar waar iedere Nederlander door consumentenorganisaties wordt beschermd tegen de abonnementenmaffia, verplicht de regering private taxi-ondernemingen tot het afsluiten van abonnementen. Een omgekeerde wereld.

Peter Ruiter, Lelystad

Bivakmuts

Na het zien van de foto in Ten Eerste op 18 februari heb ik een dringend advies voor de bezetters van het Bungehuis in Amsterdam.

Doe bivakmutsen en andere maskers af. Nu lijk je meer op een terrorist die elk moment kan toeslaan en dat zal zeker niet je bedoeling zijn. Met je onbedekte eerlijke gezicht kom je beslist geloofwaardiger over. Veel succes!

Hans Brouwer, Zeewolde

Drie-oudergezin

Geer Oskam schrijft in Vonk van 14 februari over zijn ervaringen met zijn dochter in het drie-oudergezin met twee moeders. Zijn antwoord op de door hem zelf gevoelde twijfel of het een negatieve invloed kan hebben dat het meisje in twee huizen opgroeit is: er zijn genoeg heteroseksuele huishoudens waarin dit gebeurt na scheiding. Verheffen wij het co-ouderschap van een stel dat het samen niet redt nu tot norm?

Ja, want het is getalsmatig de norm, dus normaal aan het worden!

De vraag naar de invloed van het opgroeien van een kind vanaf de geboorte in een vorm van co-ouderschap met drie ouders, is een andere vraag dan de vraag naar de effecten van scheiding van de biologische ouders op een kind.

Je hoort en leest wel dat het leven op en pendelen tussen twee locaties voor een kind vaak geen pretje is. Ik verwacht dat - op basis van de kromme redenering dat wat vaak voorkomt dús een rechtvaardiging vormt - het hebben van drie ouders langzaam eveneens 'normaal' geacht gaat worden en het heteroseksuele kerngezin zal worden verdrongen door parttime ouderschap, waarbij de (homoseksuele én heteroseksuele) opvoeders in allerlei varianten van samengesteldheid naar believen genieten van hun ouderschap en van een aantal dagen vrijheid.

Iedereen blij?

Marjolein Rikmenspoel, Deventer

Groningen

Ik ben geboren en getogen in Middelstum en na de middelbare school gaan studeren in Delft. Rond 1973 leerde onze grondmechanica-professor ons dat de gaswinning in Groningen tot aardbevingen en aardverschuivingen zou leiden. Hij hanteerde daarbij het soepbordmodel. Het middengedeelte van de grond zou gelijkmatig zakken en waar geen winning is zakt de grond niet. Het gevolg daarvan is dat je een verlaagd plateau krijgt met een breukvlak naar de hogere gronden.

Wellicht is zijn model niet helemaal uitgekomen, mede door winningen uit meer dan een en grotere velden dan toen werd gedacht, maar laat niemand zeggen dat niet vanaf het begin gewaarschuwd is dat er aardverschuivingen zouden komen. Het enige wat ons kan worden verweten is dat we toen niet massaal aan de bel trokken.

Maar ja, in die tijd was de verwachting nog dat de gaswinning een zegen voor Groningen zou zijn.

ir. Arie van der Spek, Nunspeet

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden