Lezersbrieven Donderdag 22 augustus

Bevrijd ons van het ‘one man, one vote-systeem’

De ingezonden brieven van donderdag 22 augustus. 

In de stemtrein worden jongeren overgehaald om te gaan stemmen. Beeld ANP

Brief van de dag: Stemmen met verdeelsleutel voor jong en oud

Leuk idee van Barbara Baarsma, om jongeren meer stemkracht te geven (O&D, 21 augustus).

Aan de andere kant: jongeren zijn nogal eens onbesuisd en rechtlijnig. Ze beschikken over minder opleiding, levenservaring en inzicht dan ouderen. In dit verband wijs ik op ‘primitieve’ volkeren waar het meestal de ouderen zijn die op grond van verworven wijsheid besluiten nemen. Daar ligt conservatisme op de loer.

Wellicht kunnen we ideeën combineren. Om te beginnen is het voor kiezers moeilijk een keuze te maken. Je hebt tenslotte maar één stem. Je vindt partij A goed, maar partij B heeft ook wat en partij C zegt ook wel eens iets verstandigs. De oplossing: bevrijding van het ‘one man, one vote-systeem’. Kiezers krijgen meerdere stemmen en kunnen die verdelen over de politieke partijen. Dit systeem geeft een eerlijker, zuiverder en genuanceerder beeld van wat kiezers gezamenlijk willen.

Nu de combinatie van beide systemen waar in we proberen recht te doen aan jongeren en ouderen. Jongeren krijgen tien stemmen te verdelen. Na 15 of 20 jaar vervalt er een stem en blijven er negen over. Dit herhaalt zich enkele keren totdat iemand de leeftijd bereikt waarop er nog enkele stemmen over zijn. Het tellen van die stemmen is een klus, maar kan door computers worden overgenomen. Ook moet er een campagne komen om jongeren er toe te bewegen te gaan stemmen. Nu laten ze het nogal afweten.

Kees Quaadgras, Amersfoort

Stiefmoederlijk hiphoppen

Tof dat de Volkskrant aandacht besteedt aan Gotu Jim, al wordt het fenomeen hiphop in Nederland in het artikel van Haro Kraak (V, 21 augustus) wel wat stiefmoederlijk behandeld. Het huidige hiphoplandschap is divers en daar draagt ‘een skinny white boy op het gymnasium’ of student als Gotu Jim aan bij. Maar dat hiphop niet alleen van en voor de achterbuurt is, is niks nieuws. Nederland herbergt al decennia witte rappers die niet van de straat zijn en die (daarom?) ook publiek bereiken dat evenmin van de straat is.

Sinds 1995 vermaken rappers als Extince, Brainpower, Sticks van Opgezwolle, Spacekees, Kraantje Pappie en Faberyayo van De Jeugd luisteraars van verschillende opleidingsniveaus. Misschien omdat scholieren van het vmbo-k tot het gymnasium leren dat het ghetto-stigma van hiphop alleen nog opgeld doet in andere (journalistieke) dimensies?

Laat ik niet vergeten Osdorp Posse te noemen. Dertig jaar geleden begonnen die witte jongens uit Amsterdam-West te rappen in het Nederlands; de kech van nu heette destijds ‘moederneuker’. Ook toen sprak het taalspel en de spotlust van rappers tot de verbeelding, bij VPRO’s muziekprogramma Firma Onrust maar ook bij studentenvereniging S.S.R. Rotterdam. In haar soos had de Nederlandstalige hiphopgroep Osdorp Posse in 1990 een van zijn eerste optredens. Studenten zijn blijkbaar dol op hiphop; de liefde lijkt, behalve wederzijds, ook langdurig.

Pepijn de Groot, Utrecht

Rust en verdieping

Twee pagina’s rust en verdieping in een krant die doorgaans vol staat met dagelijkse beslommeringen, modeverschijnselen en oorlogsgeweld. Wat een prachtig portret van etser Charles Donker (V, 21 augustus) van Stefan Kuiper en wat een prachtige foto’s van Dim Balsem. En Charles tekent en graveert rustig door. Legt de omgeving vast die dreigt te verdwijnen of er al niet meer is.

Siemen Dijkstra, Dwingeloo

Vleesschaamte

Er gaat geen dag voorbij of ergens in de Volkskrant staat wel iets over (minder) vlees. Mag ik de redactie vragen om wekelijks een paar vleesloze dagen in te lassen zodat ik zonder vleesschaamte van een stukje vlees (van de slager) kan genieten?

Tycho Huijts, Zoetermeer

Oer-Nederlands geluk

Zwemmen in de Vecht op natuurcamping De Roos (Ten eerste, 20 augustus): wat een prachtfoto. De zon op het heldere water, het riet en het gezin: oer-Nederlands geluk.

Annette Verkerke, Leiden

Jongeren

Leuk gedachtenexperiment in de Volkskrant: als burgers de eerste achttien jaar van hun leven niet mogen stemmen terwijl ze een lange toekomst voor zich hebben zouden ouderen, ter compensatie en omdat ze weinig toekomst meer hebben, de laatste achttien jaar van hún leven niet meer mogen stemmen (O&D, 21 augustus). Dat voorstel gaat het niet halen, denk ik. Maar ik geef mijn stemkaart zonder voorwaarden aan mijn kinderen of later mijn kleinkinderen. Hun stem telt daardoor dubbel en dat motiveert om van hun stemrecht gebruik te maken.

Niek van Dijk, 63 jaar, Mont Saint Jean, Frankrijk

Grondwet-paniek

Wat een voortreffelijk artikel van Barbara Baarsma in de Volkskrant van vandaag. Natuurlijk moeten jongeren zelf méé beslissen over hun toekomst. Niet alleen de stemgerechtigde leeftijd naar 16, maar ook en vooral haar voorstel om stemmen te wegen is een perfect idee. Jammer dat er wel een jongerenparlement komt zonder een uitgesproken jongeren partij (14+?). Waarom doen wij toch altijd zo paniekerig als er sprake is van een Grondwetswijziging?

Hans Post, Vorden

Opkomstlied

De column van Nadia Ezzeroili (Ten eerste, 21 augustus) gaat over de begeleidende muziek die huidige Amerikaanse presidentskandidaten laten afspelen op hun rally’s. In het geval van de kandidaat Julián Castro citeert zij een muziekrecensent van The New York Times: ‘Castro’s muziekkeuze reflecteert de saaiheid van iemand die nieuwe liedjes oppikt via de speakers in een supermarkt.’ Het is te hopen dat de Amerikanen dit in meerderheid net zo’n verademende recensie vinden als ik. Een saaie wereldleider lijkt mij meer dan welkom.

Maurice Leenaars, Tilburg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden