LezersbrievenVrijdag 21 februari

Bevorder doorstroming regionale woningmarkt

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 21 februari

Luchtfoto van een wijk met woningen in Almere .Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Brief van de dag

Mijn volkshuisvestingshart werd even geraakt toen ik het opiniestuk van Wimar Bolhuis las, waarin hij pleitte voor een nationaal woningmarktonderzoek. Goed pleidooi. Al enige tijd maak ik mij boos over de reactie van politici en andere duiders op het huidige tekort aan woningen.

Als er een tekort is aan een bepaald soort woningen, moeten die woningen gebouwd worden, zo is de mantra. Bij voorkeur in Almere: maar woningen in Almere zijn leuk voor woningzoekenden in Amsterdam en omgeving, maar betekenen niets voor de rest van Nederland.

De woningmarkt is een dynamisch systeem, omdat naast vele ­nationale, ook en vooral lokale factoren invloed hebben op de vraag en nog meer op het aanbod. Denk aan ouderen die in een niet-aangepaste woning wonen, maar hun woning niet kunnen verkopen, omdat deze in een krimpregio of in een onveilige of lawaaierige wijk staat. En ook voor nieuwe of bestaande huurders is er weinig aanbod, zowel in de steden als het platteland. Ik pleit al decennia voor het bouwen van woningen die niet alleen inspelen op de snel te verwachten vraag, maar vooral de doorstroming op de regionale woningmarkt bevorderen en daar is onderzoek voor nodig.

Gerard Heins, ex-adviseur en docent volkshuisvesting, Leerdam

Edgar Allan Poe

Annelies Verbeke en Mohammed Benzakour beginnen hun opiniebijdrage over korte verhalen met een rare kronkel. Zij zeggen dat als de grote Edgar Allan Poe nu geleefd had, hij vanwege de geringe populariteit van korte verhalen berooid als een kerkrat was geëindigd. Maar Poe is in 1849 precies zo aan zijn einde gekomen. Niet alleen was hij totaal berooid, de laatste dagen van zijn ongelukkige leven bracht hij geen normaal woord meer uit, waarbij het onduidelijk was of dat kwam door een dodelijke hoeveelheid alcohol, een hersentumor of een door verwaarlozing aangezwengelde algehele geestelijke verwarring.

Hij had weliswaar een literaire reputatie opgebouwd, maar die was alleen echt positief in Europa en vooral in Frankrijk. Ondanks hun bewondering, doen Verbeke en Benzakour Poe verder ongewild te kort door hem te omschrijven als de grondlegger van griezelverhalen.

Poe wordt ook beschouwd als de vader van het detectiveverhaal en hij onderscheidt zich van andere griezelverhalenschrijvers door met unieke literaire middelen en de logica aannemelijk te maken dat u en ik de door hem beschreven gruwelen en nachtmerries op een kwade dag zelf zouden kunnen ervaren, al is het maar in onze op hol geslagen verbeelding. Dat men hem blijve lezen.

Frans de Graaf, Brussel

Spioneren

Al die ophef over Huawei en hun vermeende spionagekanalen voor China, wij blijken al jaren hetzelfde te doen via een chip van Philips in ­codeermachines. En dan mag het wel? Laten we stoppen met spioneren en elkaar gewoon opbellen en met elkaar praten via de telefoons van Huawei. Wel graag met een Nederlandse ASML-chip erin.

Jaap Lampe, Haarlem

Imam Salam

Uw verslaggever beschrijft imam Salam als een welbespraakte, gepassioneerde, zwierige en lachende imam. De avond ervoor zag ik echter op het journaal een passief-agressieve, bloed onder de nagels vandaan halende, gal spuwende en starre geestelijke die demonstratief zijn royale achterwerk afveegde met de ‘poppenkast’ van de democratische rechtsstaat. Kwestie van perspectief.

Trees Roose, Haren

Slecht gevoel

Ik krijg een slecht gevoel als ik de parlementaire ondervragingscommissie imam Salam zie ondervragen, ik krijg het idee dat ze machteloos zijn, niet in staat echte duidelijke zaken te benoemen c.q. af te handelen.

Zijn dit dezelfde collega’s die ons in Groningen van de aardbevingsschade moeten afhelpen of de mensen die de mariniers op de Veluwe houden? Ik denk het wel. Heb ik te veel hoge verwachtingen?

Dick Bouterse, Meerstad

Baas over lichaam

De ministers De Jonge (Volksgezondheid) en Dekker (Rechtsbescherming) stellen in een brief aan de Tweede Kamer: ‘In Nederland (…) ben je de baas over je eigen lichaam.’ Om die reden willen zij met hun ­‘Actieagenda schadelijke praktijken’ vrouwenbesnijdenis en kindhuwelijken uitbannen.

Een beleidsvoornemen dat steun verdient. Maar hoe zit het met de besnijdenis van 8-jarige jongetjes? Zijn die dan geen baas over het eigen lichaam? Is hier geen sprake van sekse-discriminatie? Of laten we deze ongevraagde verminking onder de vrijheid van godsdienst vallen?

Louis van Kessel, Wageningen

Maagdenvlies

Met verbazing en verontwaardiging heb ik gelezen dat ze de maagdenvlieshersteloperatie willen verbieden. Voor sommige moslima’s kan deze ingreep levensreddend zijn. Daarbij is het een ingreep van niets, een bezoek aan de tandarts stelt nog meer voor – behalve dan dat je in de gynaecologische stoel moet.

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) heeft afgesproken de ingreep niet meer te zullen uitvoeren. Wat een hypocrisie. Veel ingrijpender operaties zoals vagina vernauwen en schaamlippen verkleinen doen ze wel. Dat zijn operaties en geen ingrepen zoals maagdenvliesherstel.

Ik hoop dat de NVOG op deze ­beslissing terugkomt.

Patricia Ravestijn, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden