Lezersbrieven12 juni 2018

‘Betrek ook de luchtvaart bij het klimaatakkoord’

Een vliegtuig stijgt op van Schiphol.Beeld ANP

Iedereen moet meedoen om de klimaatdoelen te bereiken en iedereen zal daarvan pijn ondervinden. Iedereen? Er is nog één sector die niet aan tafel zat en gewoon ouderwets kan blijven groeien, dwars tegen alle klimaatdoelstellingen in: het vliegverkeer, dat grote hoeveelheden CO2-uitstoot en waar veel klimaatwinst is te behalen.

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat houdt de luchtvaart uit de wind en geeft Schiphol steeds het groene licht om te groeien, onder andere met uitbreiding naar de vliegvelden Lelystad en Eindhoven.

Het hogergelegen luchtruim zit al helemaal vol, maar de ­minister ziet op basis van een­zijdige berekeningen ruimte in het lagere luchtruim, met lange, zeer lage routes over grote delen van Nederland. Met als gevolg: Nog meer uitstoot van CO2 en nog meer geluidshinder, luchtvervuiling en onveiligheid voor bewoners.

Daarom: betrek ook de luchtvaart bij het klimaatakkoord, met als logisch resultaat geen groei, maar krimp van de luchtvaart!

Annelies de Vries, Wageningen 

Pissig

‘Wie groen wil zijn, moet pijn lijden’, luidde de kop op de voorpagina gisteren. U mag weten dat ik flink pissig werd toen ik het las. Ik stel voor morgen een artikel te plaatsen over de kosten waarmee we volgende generaties opzadelen als we nu met zijn allen geen verantwoordelijkheid nemen. De kop krijgt u er helemaal gratis bij: ‘Wie niet groen wil zijn, gaat pijn lijden’.

Mark Kemna, Werkhoven

Voetbalwijsheid

Wekenlang zijn we lastiggevallen met tactische bespiegelingen door een leger van analisten. Eenieder wist wel uit te leggen dat het doorschuiven van Kevin De Bruyne een meesterzet was en dat een ruit met de punt naar voren of naar achter het beste resultaat oplevert.

Maar niemand had blijkbaar Martinez, de coach van België, enige oeroude voetbalwijsheid bijgebracht. Want ja, als hij de beide palen had laten bewaken bij de corner van Frankrijk dan had Umtiti nooit gescoord en hadden de Belgen verder kunnen dromen.

Ton van Rietbergen, Utrecht

Willem Vissers

Het WK begint al sporen te vertonen van ‘het heeft al lang genoeg geduurd’. Maar direct na de finale is daar het gevoel van ‘hoe kom ik de dag door zonder te praten of te lezen over het WK voetbal’. Nu al weet ik wat ik ook zal missen. De fantastische columns, analyses en wedstrijdverslagen van Willem Vissers. Wat een productie! Erg bedankt. En nu maar hopen dat hij, om in voetbaltermen te spreken, niet zwicht voor een niet te versmaden transfercontract of toe is aan een nieuwe uitdaging.

Gerrit Geltink, Didam

Dolle toren

Ik denk dat Tejo Hagen zich vergist in zijn bijdrage over de ‘dolle toren’ (Geachtew redactie, 11 juli). Als de dolle toren genomen wordt, eindigt de partij niet in verlies voor degene die de dolle toren pakt, maar in pat, dus in remise.

Dick Bakker, Amsterdam

Goeree-Overflakkee

IJsberg groter dan Noord- en Zuid-Holland tezamen’, lees ik in de krant van woensdag 11 juli. Daarbij een kaartje van de twee provincies, met Texel, maar zonder Goeree-Overflakkee. Het misverstand is kennelijk hardnekkig. Dus heren journalisten, nog een keer: Goeree-Overflakkee hoort bij Zuid-Holland!

Hugo Klooster, Den Haag

Wolven

Het lijkt me goed dat degenen die zich willen mengen in de discussie over het al dan niet gevaarlijk zijn van wolven vooraf het boek Lief en Leed in en over De Oude Peel (Venray, 1983) ter hand nemen. De schrijver, M.P.J. van den Brand, wijdt ook enkele pagina’s aan de wolf. Hij schrijft op pagina 152 dat uit 1811 een lijst bekend is van dertien knapen en meisjes die in één jaar in het arrondis- sement Roermond door wolven werden verscheurd en verslonden.

Herry Koers, Alem

Weg met nette tuinen norm!

Iedereen weet inmiddels wat de voordelen van een groene tuin zijn: goed voor vogels, vlinders, bijen, minder wateroverlast en hitte. Waarom betegelen mensen dan hun tuin? Vanwege de norm dat je een nette, goed onderhouden tuin moet hebben. En een goed onderhouden tuin kost tijd en tijd hebben we niet. De oplossing is dat een natuurlijke, slordige, wilde tuin ook mag. Laat groen en wild de norm worden. Dus, woningbouwcorporaties, haal uit je contracten dat bewoners hun tuin goed moeten onderhouden. Promoot groen, hoe slordig en wild het ook is. Laten we met z’n allen de norm veranderen. Leve de natuurlijke tuin.

Karen Hidskes, Rotterdam

Plastic

Goed stukje over het plasticprobleem van de wereld (Ten eerste, 10 juli). Iedereen is het erover eens dat ‘Europese landen meer afval moeten verwerken’. Hier wordt toch echt een andere oplossing vergeten, namelijk dat er veel minder plastic moet worden geproduceerd en gebruikt. Zowel producenten als individuen moeten hiervoor hun verantwoordelijkheid nemen. Hier in Australië is het nu ‘plastic free July’, een goede aanmoediging om zelf minder plastic te gebruiken en andere keuzen te maken in het supermarktschap.

Dientje van Dongen, Canberra

Uitstel

Het lijkt mij verstandig Theresa May een handje te helpen. Laat de EU maar voorstellen de scheiding wat voor ons uit te schuiven. Zoals we allen weten: Van uitstel komt afstel.

R. Dekker, Zaandam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden