OpinieBrieven

Beteugel de auto en stimuleer het gebruik van de e-step

Rotterdam wil twee bedrijven toestemming geven elektrische deelsteps in de stad te exploiteren. Beeld EPA

In de Volkskrant staat boven een artikel over de onveiligheid van e-steps (‘De e-step vraagt om beteugeling’, Ten eerste, 16 juli). Die onveiligheid blijkt uit de vele(?) botsingen met het autoverkeer, waarbij de zwakste verkeersdeelnemer het onderspit delft.

Er zou ook gesteld kunnen worden dat het autoverkeer niet is ingesteld op deze nieuwe wijze van vervoer. Dan zou de kop moeten luiden: ‘Autoverkeer vraagt om beteugeling’. Auto’s zijn nogal vaak betrokken bij ongelukken, waaronder dan ook aanrijdingen met e-steps. En de hoofdbrekens zouden gericht moeten zijn op de beteugeling van dat autoverkeer.

E-steps zijn een milieuvriendelijk, weinig wegenbelastend (stads)vervoermiddel voor de korte afstand. Het gebruik ervan zou juist gestimuleerd moeten worden. Natuurlijk moeten daarvoor in het kader van veiligheid verkeerswetten en -regels worden aangepast.

Helaas gaat ook uw krant kennelijk nog steeds uit van de voorrangspositie van de auto. De krant zou juist moeten pleiten voor de nieuwe vormen van vervoer die minder milieu- en wegenbelastend zijn en juist meer de ruimte moeten krijgen, waarbij het autoverkeer, vooral in steden teruggedrongen wordt.

Paul Paree, Amsterdam

Denkfout

Michiel Brandjes maakt een denkfout als hij stelt dat aandeelhouders indirect de topinkomens van ceo’s betalen (Brief van de dag, 16 juli). Mensen kopen aandelen omdat ze ervan uitgaan dat ze dat geld later in veel hogere bedragen weer terugkrijgen.

Dat geld dat ze terugkrijgen wordt, samen met de topinkomens en alle andere kosten, opgebracht door een heel andere groep: de kopers van de producten van die onderneming. Ook zij krijgen daar iets voor terug: het product. Alleen zijn de kosten voor het maken van dat product (inclusief de topinkomens) veel lager dan wat ze ervoor betalen. Dat verschil noemen we winst.

Het verschil tussen aandeelhouders en kopers is dat aandeelhouders doorgaans meer terugkrijgen dan wat ze betaalden en de kopers van de producten veel minder, o.a. vanwege topinkomens en dividend.

Arko van Setten, Amsterdam

Ga zelf terug

President Trump slingert weer eens een tweet de wereld in. Hij stelt voor dat vier Congresleden ‘terug gaan naar hun eigen land’. Weer tumult alom, natuurlijk.

Het deed me denken aan een scene tijdens de meest recente Amerikaanse presidentsverkiezingen. Rabiate Trump-supporters riepen naar zwarte tegendemonstranten: ‘Ga terug naar Afrika!’Die reageerden koeltjes: ‘Ga terug naar Europa!’ Migratie is van alle tijden.

Frank Laan, Amsterdam

Naar de maan

Heel terecht, die aandacht in de Volkskrant voor de historische maanlanding in 1969. En zelfs een artikel over muziek die bij de maan zou kunnen horen. Maar even voor de volledigheid: de song die de legendarische astronaut Buzz Aldrich toen in outer space liet horen was Fly Me To The Moon van Frank Sinatra en Count Basie. Meteen een dosis jazz in de ruimte, allicht.

Coen de Jonge, Peize

Lekker vliegen

Een ‘Goudse student’ vliegt 6 dagen kriskras door Europa voor slechts 46,99. Naar eigen zeggen ‘een bizar’ verhaal. Het meest bizarre aan dit verhaal is natuurlijk het totale gebrek aan schaamte. Ik was onwetend over het bestaan van een universiteit te Gouda, maar kan daar wellicht het vak ‘vliegschaamte’ opgenomen worden in het curriculum?

Pieter Barnhoorn, Leiden

Passie is niet genoeg

Erik Tillema beschrijft in zijn ingezonden brief van afgelopen maandag dat zijn dochter zeer gemotiveerd is om na de zomer te starten op de Pabo. De toelatingstoetsen vormen echter een probleem. Ze zijn in zijn ogen (te) pittig, overbodig en zelfs zinloos. Immers, alle benodigde kennis om les te kunnen geven staat in de lesmethode. In mijn ogen beschrijft Tillema hiermee (onbedoeld) uitmuntend het failliet van het docentschap. Basiskennis is, naast passie voor het vak, een vereiste om algemeen ontwikkeld te zijn en te worden en daarmee bekwaam te worden en te zijn voor de klas.

Gijs van den Brekel, docent economie havo/vwo, Tilburg

Laten we niet opgeven

Marjan Slob, een door mij zeer gewaardeerd columnist, snijdt een dilemma aan dat in mijn ogen geen dilemma is (O&D, 15 juli). Drenkelingen laat je nóóit verdrinken, ook niet als je mensensmokkelaars daarmee in de kaart speelt en een door hen veroorzaakt probleem oplost.

Zij schrijft dat je na ‘dit niet’ hoort te zeggen ‘wat dan wel?’ Omdat die laatste vraag inderdaad complexer is, blijft het antwoord lang uit, áls het al een oplosbaar probleem is. Maar in ethisch opzicht is dat voor mij geen reden mensen in die tussentijd te laten verdrinken. De vraag is eerder: wat doen we hieraan, want dit willen we niet. Dat we tot nu toe aanlopen tegen een collectief Europees onvermogen om op een bevredigende manier met migratie om te gaan en de lasten eerlijk te verdelen, is geen reden het op te geven.

Maaike de Rijk, Oegstgeest

Menselijke waarden

In haar column van 15 juli heeft Aleid Truijens het over ‘christelijke waarden als barmhartigheid en gastvrijheid’. Moeten we die niet eens vervangen door ‘menselijke waarden’? Als overtuigd atheïst en humanist herken ik die ‘christelijke’ normen en waarden gewoon als de mijne...

Bettie Zaal, Oosthuizen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden