Opinie

'Bestudeer de feiten in plaats van je mening uit de luie stoel te geven'

Bestudeer eerst eens de feiten, of beter, loop eerst eens een paar uur mee met agenten voor je vanuit je luie stoel een mening geeft over een YouTube-fragment, zegt oud-commissaris Blaauw van de Rotterdamse politie.

Fragment uit de YouTube-video.Beeld ANP

Je moet toch wel een bijdehante taalkundige en wetenschapsjournalist zijn om reeds na enkele seconden in YouTube te hebben gestaard, tot de het oordeel te komen: 'uit trap blijkt gevaarlijke mentaliteit'.

Om dan vervolgens de lezer de keuze te laten maken wat ongepaster is: 'het schielijk door het OM seponeren van de aangifte inzake het via YouTube bekend geworden geweld van een Rotterdamse agente tegen een bezopen zwerver, of de irritatie die haar korspchef ventileerde over het protest daartegen door burgers'.

Om afrondend een oordeel te geven over de 'klungelige' wijze waarop de beide Rotterdamse dienders in deze hebben gehandeld. Dit laatste samenvattend: 'door eigen toedoen een kwestie van niks [laten] escaleren tot een kooigevecht.' Alsof de auteur het hele incident ter plekke als een volwaardig ooggetuige heeft gadegeslagen en in zich opgenomen, dan wel (ook) deskundig is in dit soort incidenten.

Mijn advies: bestudeer eerst eens objectief de feiten zoals die door respectievelijk het OM en de korpschef zijn gepresenteerd. Probeer vervolgens op basis hiervan de juiste conclusies te trekken en weer te geven. Bovenal: probeer eens op enkele kritieke tijdstippen en locaties een uurtje met een paar dienders in een grote stad mee te surveilleren.

Wellicht dat het oordeel over dit ellendig soort incidenten dan wat anders luidt, dan dat vanuit de luie stoel.

J.A.Blaauw is oud-hoofdcommissaris van politie te Rotterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden