Columnde betrouwbare mannetjes

Bestsellerboy is het recenseren waard, menen de Betrouwbare Mannetjes

De poster voor het boek hing door het hele land. ‘‘Verpletterend’ – de Volkskrant.’ En dan die schalkse glimlach er onder. Dasje los. Nee, Mano Bouzamour had het goed voor elkaar. Oké, Bestsellerboy was dan misschien niet in de Volkskrant gerecenseerd en de quote kwam uit een persoonlijke mail van journalist Steffie Kouters, die de schrijver alleen had geïnterviewd, maar het was volgens de hoofdredacteur van Prometheus, Job Lisman, ‘de eerste uiting van enthousiasme van een externe lezer’ geweest en daar waren ze gewoon ‘erg blij’ mee. Tuurlijk hadden ze het interview moeten checken, maar de bups was vóór publicatie al naar de drukker. Zodoende.

Onze interesse was al gewekt toen Bouzamour drie weken geleden bij Pauw een stukje mocht voorlezen. ‘Tussen Eveliens lieflijke lipjes. Hierin lag m’n levensgeluk verscholen’, begon het kuifgenootje van Margriet van der Linden ondeugend. ‘Het liefst zou ik m’n gezicht nu willen vastlijmen aan haar gladgeschoren kutje met het sterkste soort secondenlijm. Ze maakte een bronstige bizon van mij.’ De andere gasten staarden naar het tafelblad. Joost Eerdmans’ transparante bril was tot ver achter z’n oren beslagen en cabaretier Martijn Koning bleek voor een keer zelf degene die wat ongemakkelijk moest lachen om een leuk bedoelde bijdrage. ‘Ze vroeg: mag ik je nog even pijpen? Ik zei: hij is helemaal van jou. Ze likte ons romige seksschuim van m’n pik.’ Goeiemorgen zeg. Zoveel pikanterietjes hadden we sinds een instantklassieker als Philip Roths Portnoy’s Complaint niet meer voorbij zien komen. ('Een instantklassieker' - de Volkskrant

In 2013 was Mano de literaire wereld in geknald met zijn debuut De belofte van Pisa, waarin hij zich afzette tegen het verstikkende religieuze milieu waarin hij opgroeide, maar toen hij aan zijn tweede boek begon en niet verder kwam, besloot hij dat hij een boek moest schrijven over een jongen die de literaire wereld in was geknald met een boek waarin hij zich afzette tegen het verstikkende religieuze milieu waarin hij opgroeide, maar toen hij aan zijn tweede boek begon niet verder kwam. Hij kon niet anders dan ‘dít verhaal nu vertellen, om door te kunnen’, zei hij tegen Het Parool. Het was ‘heel urgent’. ('Heel urgent' - de Volkskrant)

Des te vervelender dat ze bij de uitgeverij nu een interviewer met een recensent hadden verward, een e-mail met een recensie, en vergeten waren de posters nog even naast het gepubliceerde interview te leggen voordat ze ze ophingen. Nou ja, kan gebeuren. En zonde hoor. Want eerlijk is eerlijk, Bestsellerboy is het recenseren waard. ('Het recenseren waard' - de Volkskrant) In deze schelmenroman schakelt Bouzamour behendig tussen fictie en werkelijkheid en weet hij in een vlot tempo zelfs de aandacht van de externe lezer vast te houden. Het boek is in alles de logische opvolger van de onverbiddelijke bestseller. ('Een onverbiddelijke bestseller' - de Volkskrant) De belofte van Pisa. De auteur blijft veelvuldig hangen in platgeslagen pretentie als ‘De stad was leeg dus wij belichaamden de stad’. En ook het aantal alliteraties is adembenemend. Goed ('Adembenemend goed' - de Volkskrant), door de expliciete seksscènes en de onuitstaanbare oppervlakkigheid is Bestsellerboy misschien niet voor iedereen, maar voor liefhebbers van kutjes en/of secondenlijm, zonder meer een heerlijke pageturner. ('Een heerlijke pageturner' - de Volkskrant).

Prometheus bood inmiddels excuses aan voor de misleidende reclame. Volgens Lisman worden de posters zo snel mogelijk vervangen door affiches met een andere quote. Nou, en dan zijn wij de lulligsten niet. Niet dat we het gelezen hebben verder. Kom zeg, er lag nog een vuistdik JIT-rapport op ons nachtkastje. Maar wat geeft het. Als je een aanbeveling voor een boek uit een krant haalt zonder een recensie, stoppen de Betrouwbare Mannetjes er wel een recensie in zonder het te lezen.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Wilt u uw nieuwe mening blijven ontvangen, bekijk ons nieuwe privacybeleid of neem contact op met ons Service Center.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden