Bestellen? Dan ook betalen.

Vakbonden willen actie om de crisis te bestrijden. Er ligt het 'Delta'-plan van 7 miljard. Maar dan stijgt het financieringstekort. Dat vraagt om impopulaire maatregelen. Die zijn nog taboe voor de bonden.

de Haagse redactie

Voor de tweede keer in anderhalve week maant Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), het kabinet tot actie. Impopulaire maatregelen zijn door de financiële crisis onontkoombaar, stelt de D66’er-in-ruste: het kabinet moet eens ophouden met treuzelen.

Dramatisch

Ook de vakbeweging deed deze week een duit in dat zakje. Nadat het Centraal Planbureau dinsdagochtend dramatische cijfers presenteerde – 675 duizend werklozen en een tekort van 5,5 procent in 2010 – riepen de vakbonden het kabinet op tot extra investeringen.

Er moeten banenpools komen, de werktijdverkorting voor bedrijven moet blijven of een deeltijd-WW, er moet extra geld komen voor kinderopvang, onderwijs en zorg. Kosten: 7 miljard euro. ‘Tijd voor echte actie’, aldus FNV-voorzitter Agnes Jongerius.

Loterij

Wie de afgelopen maanden de wereld heeft rondgereisd en verstoken is geweest van nieuws, moet het voorkomen of Nederland de loterij heeft gewonnen. Ook ministeries zijn deze weken druk doende om minister van Financiën Bos te overtuigen van nieuwe investeringsplannen. Stimuleringsplannen welteverstaan: geld moet rollen om de economie weer aan de praat te krijgen.

Maar SER-voorzitter Rinnooy Kan en de vakbonden spelen in dit verband wel een heel opmerkelijke rol. Schijnheilig haast – alsof zij zelf geen partij zijn in het huidige spel! Sterker, ze zijn de belangrijkste reden waarom het kabinet niet voortkan met de ‘impopulaire maatregelen’ waar Rinnooy Kan op duidt.

Harde onderhandelingen

Vakbonden en werkgevers – in de SER voorgezeten door diezelfde Alexander Rinnooy Kan – zijn achter de schermen verwikkeld in harde onderhandelingen met minister Donner van Sociale Zaken.

Die wil samen met minister Bos best investeren in een economisch stimuleringspakket, zoals dat de bonden voor ogen staat. Alleen stijgt het financieringstekort dan nog verder en staat er voor volgende generaties een rekening open.

Taboe

Maar over de oplossing daarvan willen de bonden niet praten: verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar, hervormingen in de hypotheekrenteaftrek, AWBZ of heffingskorting voor niet-werkende partners (‘aanrechtsubsidie’), bevriezing of verkorting van uitkeringen. Het is allemaal taboe. Ook van loonmatiging willen de bonden niets weten.

CNV-voorzitter René Paas beging dinsdag een rake verspreking: ‘De bestellingen die we vandaag plaatsen...’ Beter had hij het ‘Deltaplan’ van 7 miljard euro niet kunnen duiden. En voor de meeste bestellingen geldt dat er nu eenmaal voor moet worden betaald.

Yvonne Doorduyn

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden