Lezersbrieven Dinsdag 26 maart

Beste Thierry, bedankt voor het samenbrengen van vrouwen

De  ingezonden lezersbrieven van dinsdag 26 maart. 

Antiracismedemonstratie zaterdag 23 maart in Amsterdam. Beeld Pauline Niks

Brief van de dag: vrouwenprotest

Beste Thierry Baudet en al zijn vrienden, aanhangers, ‘maten’, en kameraden, graag willen we u bedanken voor uw bijzonder geformuleerde, memorabele woorden richting ons, vrouwen (Quote, april 2017). Wie ­anders kan ons hierop ­wijzen? On­duidelijk blijft wat precies uw ­intentie was met uw woorden, afgezien van een poging een ­afbrokkelend patriarchaal ­systeem overeind te houden met een groep mannen en, ook, vrouwen. Mannen met een groeiende angst voor vrouwelijke overheersing en een groeiend minderwaardigheidscomplex. Vrouwen met een gemis aan zelfrespect, knielend voor de bevestiging van een man.

Dank voor het samenbrengen en het nieuw leven inblazen van een grote groep vrouwen die menen dat uw woorden al beschimmeld zijn voordat ze uit uw mond druipen. Angst zien wij, van een wezen dat puur ­gericht is op zijn eigen ego en de streling ervan. Voorstander van een systeem waarin zwangerschapsverlof voor de man niet bestaat en vrouwen worden ontslagen als zij in verwachting zijn. Je moet maar durven, beste man. Verbaas u niet als u in de toekomst onder de voet wordt gelopen door een groep vrouwen die u heeft ­onderschat. ­Gegroet, De Moderne Vrouw.

Nora Ridder, Utrecht

Nimby

Nimby heeft de verkiezingen gewonnen: Not In My Back Yard. Klimaat? Prima, als het mij maar niks kost. Transitie? Oké, als die windmolens maar ver weg staan. Verkeersveiligheid? Tot je dienst, maar ik maak zelf wel uit of ik door rood ga en blijf bellen op de fiets of in de auto. Migratie? Beste lui, fijn in de regio houden. De som der nimbydelen heet ­Forum voor Democratie, de ultieme uiting van egoïsme.

Eduard van Tol, Amsterdam

Freeks interventie

Freek de Jonge volg ik al vanaf zijn ­periode met Neerlands Hoop. Zijn talrijke conferences nadien hebben mij veel plezier gebracht, hoewel zijn laatste shows beduidend minder zijn, en dat voelt hij zelf ook.

Om deze terugval de compenseren laat hij zich zien bij demonstraties en in talkshows; hij zal en wil het middelpunt van de belangstelling blijven. Doe dat dan niet door het onderbreken van een toespraak van Eveline Aendekerk op het Boekenbal, waar hij zo nodig moest opvallen door van ‘de zaal’ te verlangen dat men zich zou uitspreken tegen de overwinningsspeech die Baudet woensdagavond na de verkiezingsuitslag hield. De lauwe ­reactie van de toehoorders op zijn ongewenste interventie sprak boekdelen. Ik zou Freek de Jonge willen adviseren te stoppen met zulke fratsen, ze doen afbreuk aan de reputatie die hij als cabaretier heeft verworven. Schoenmaker blijf bij je leest!

Chris Keunen,  Venhuizen

Geklungel

In haar column van zaterdag 23 maart 2019 beschrijft Ionica Smeets het gegoochel met cijfers bij een ­project om ex-gedetineerden aan het werk te helpen. Zij noemt het met één woord: geklungel. Misschien kan Ionica eens wat dichter bij huis kijken. Aleid Truijens weet er namelijk ook raad mee (zaterdag 23 maart, Opinie). Volgens onderzoeksbureau Ipsos is eenderde van de FvD-stemmers 65-plusser, de helft boven de 35. Zij concludeert daaruit dat het FvD dus vooral een ouderenpartij is.

Hoe weet zij dat? Al interpreterend kan ik net zo goed zeggen dat de helft van de FvD-kiezer jonger is dan 35, dus dat het een jongerenpartij is. Bovendien zou ik die percentages dan graag willen vergelijken met de leeftijdsverdeling bij andere partijen. Pas dan kan ik een zinnige uitspraak doen over de vraag of het FvD een ­ouderen- (of misschien wel een ­jongeren)partij is.

Louis Roes, Vught

Triest

Twee pagina’s maandag over een ­antiracismedemonstratie in Amsterdam waarin gemaskerde, ja gemaskerde, mensen oproepen tot geweld tegen een politicus. Is slechts een bijzinnetje waard in de Volkskrant. Triest.

Frank van den TempelAmersfoort

Schadevergoeding

Mozambique draagt, zoals de meeste Afrikaanse landen, vrijwel niet bij aan de opwarming van de aarde. Er is geen zware industrie en geen intensieve landbouw. Het land is wél slachtoffer van de belangrijkste ­vervuilende economieën in de ­wereld ( China, VS en EU). Bij inter­nationale reacties op klimaatrampen – zoals verleden week in Beira – is het dan ook ongepast nog langer over hulp te spreken (Ten eerste, 23 maart). Het woord schadevergoeding doet hier meer recht. Vervuilers hebben de plicht om de schade te herstellen die ze veroorzaken.

Bart Wolf, ex-tropenarts, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden