LezersbrievenDinsdag 29 januari

Beste lezer: neem niets vanzelfsprekend voor waar aan en kijk verder dan uw neus lang is

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 29 januari.

Redactie
Donald Trump voor het begin van een footballwedstrijd tussen leger en marine op 8 december 2018. Beeld Hollandse Hoogte / The New York Times Syndication
Donald Trump voor het begin van een footballwedstrijd tussen leger en marine op 8 december 2018.Beeld Hollandse Hoogte / The New York Times Syndication

Brief van de dag: kijk verder dan uw neus lang is

Nu Donald Trump twee jaar in het Witte Huis zetelt en er in Washington een patstelling zonder precedent is ontstaan, vraag ik mij af hoe het kan dat wij grote gebeurtenissen stelselmatig niet zien aankomen. Als ik mij beperk tot de laatste 30 jaar: de val van de Berlijnse muur in 1989, de ineenstorting van het communisme, de opkomst van Pim Fortuyn en het populisme in eigen land, de ­financiële breakdown in 2008 gevolgd door de eurocrisis, het referendum over de Brexit en natuurlijk een Amerikaanse president die de wereldorde op zijn grondvesten doet schudden: telkens zijn we met stomheid geslagen.

De nacht van Donald Trumps spectaculaire overwinning zat ik met mijn zoon in het Utrechtse TivoliVredenburg geboeid te luisteren naar historicus ­Maarten van Rossem. Op basis van een doorwrochte analyse en zijn kennis van de recente geschiedenis was er maar één conclusie mogelijk: Donald Trump maakte geen serieuze kans. Pas na enig aandringen vond de Amerikadeskundige een bezoeker (‘man met petje’) die een weddenschap wilde ­afsluiten op de uitslag. De rest van de zaal wist zeker dat ­Clinton zou winnen en ging op huis aan.

Ik weet niet waarom, maar ik bleef nog even zitten. En toen gebeurde het ondenkbare – live te zien op CNN. Uren later ging ik in shock op zoek naar mijn fiets, maar ik kon de sleutel niet vinden. Dat werd lopen naar huis, waar mijn vrouw mij dringend aanraadde toch maar met de auto de fiets met kettingslot op te halen. Dus terug en nog maar eens goed zoeken en ja hoor, de sleutel lag 100 meter verderop. Niet goed om mij heen gekeken.

De moraal van dit verhaal: wij zijn ziende blind. Thuis, op het werk en al helemaal in de ons omringende wereld die wij met al onze communicatie­mogelijkheden helemaal niet blijken te doorgronden. Als media en wetenschap de vensters zijn waarmee we de omgeving aanschouwen, gaat er iets heel erg mis. Ik geloof niet in complotten en samenzweringen, maar wel in de bedwelming van groepsgedrag. Beste lezer: neem niets vanzelfsprekend voor waar aan, kijk verder dan uw neus lang is en sta open voor mensen die zich niet ­conformeren aan bestaande ­inzichten en opvattingen. Op deze opiniepagina bijvoorbeeld.

Armand Leenaers, Heerlen

Omzien in verwondering

Met stijgende verbazing heb ik vrijdag gekeken naar de reactie van twee VVD-bewindslieden op de vraag wat het kabinet denkt te gaan doen om alsnog de gestelde klimaatdoelen voor 2020 te halen. Eerst Cora van Nieuwenhuizen, die zei dat de tijd van goedkope maatregelen voorbij is, terwijl ze zelf koud het laatste bordje 130 in de berm heeft geslagen. Daarna Mark Rutte, die om de drie woorden het woord draagvlak in de mond nam, terwijl de man samen met de PvdA vier jaar lang de ene ingrijpende maatregel na de andere heeft genomen, zonder dat woord ook maar één keer te gebruiken. Snijden in sociale voorzieningen of verhogen van de AOW-leeftijd moesten we met zijn allen moedig slikken. Toen ging het vooral over onszelf, maar nu het over onze kinderen gaat, gaat het ineens over draagvlak. Wonderlijk.

Joost Knoop, Amersfoort

Farmaceutische industrie

Goed stuk van Daan Remarque (Opinie, 26 januari) over hoe de antivaccinatiebeweging het best ontmoedigd kan worden. Het belangrijkste probleem ziet hij echter over het hoofd: het geschonden vertrouwen van het publiek in de farmaceutische industrie. Dankzij kritische wetenschappers en journalisten weten we dat overdrijving van de werkzaamheid en veiligheid van hun producten een wezenlijk onderdeel is van het businessmodel van deze bijzonder winstbeluste bedrijven. Vanwege hun innige banden met artsen ondermijnen ze hierdoor het vertrouwen in de hele gezondheidszorg. Slimme ‘framing’ gaat deze geest niet makkelijk weer in de fles krijgen.

David Ingleby, Utrecht

Robin van Persie (Feyenoord) scoort de 3-2 vlak voor rust, 27 januari 2019. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Robin van Persie (Feyenoord) scoort de 3-2 vlak voor rust, 27 januari 2019.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Feyenoord-Ajax op één foto

Alweer een geweldige foto van Guus Dubbelman. De zinderende en prachtige voetbalwedstrijd Feyenoord-Ajax samengevat op één foto. Op de voorgrond een verslagen keeper en een ontredderde verdediger. Iets verderop twee teleurgestelde Ajax­spelers. Maar ook twee Feyenoordspelers die op weg zijn naar Robin van Persie, die zich omdraait om zijn doelpunt te gaan vieren met zijn medespelers en het legioen. Het legioen dat juicht op de achtergrond. Heel fraai. Dank.

Jan van Geem, Uithoorn

Radio 4

Mooi: eens een artikel over Radio 4 (Kunst, 26 januari). Alleen over jonge honden weliswaar. Een lezersreactie noemt ook wat namen van de oude(re) garde (Geachte redactie, 28 januari). Daarom deze. Want Hans Haffmans is een van de weinige presentatoren die zich niet vergapen aan gezeur over appjes en geouwehoer over stand.nl-reacties. Hij houdt aankondigingen kort, ter zake doende, met informatieve gesprekken. Dat had redacteur Merlijn Kerkhof (zelf jonge, althans nieuwe hond?) kunnen releveren. Persoonlijke presentatie en personality bij de omroep zijn iets anders dan jezelf in alles en nog wat centraal stellen in een uitzending. Maar het moet misschien van de netcoördinator?

Joop van Zijl, Amsterdam

Misvatting

Zij die in de veronderstelling leven dat er mensen bestaan die menen dat ze alle ellende in de wereld kunnen oplossen, koppelen deze misvatting in de regel aan voorstellen die beogen de hulp aan nooddruftigen drastisch in te perken (Mick Delahaye, U-pagina, 26 januari). Het doet denken aan de leerling die besluit zich niet meer in te spannen voor een voldoende, omdat de tien er toch niet in zit.

Boudewijn Otten, Groningen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden