Opinie

Beste leraren van Nederland, geef morgen gewoon les

Het zou de leraren sieren als ze de plannen van de aanstaande regering zouden afwachten en, mochten die slecht uitpakken, hun ongenoegen op andere manieren zouden uiten dan door te staken.

Joost Hoebinkdagvoorzitter en vader en fan van ons onderwijs.
Kinderen maken schoolplein schoon tijdens staking van hun leraren, 27 juni. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Kinderen maken schoolplein schoon tijdens staking van hun leraren, 27 juni.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Morgen zullen de meeste leraren basisonderwijs voor de tweede keer dit jaar staken. Belangengroep PO-in-actie kondigde in de Volkskrant (maandag 2 oktober) vast aan dat leraren in november nog twee dagen het werk neer zullen leggen wanneer de staking van donderdag niks oplevert. De groep eist in haar manifest 'Primair onderwijs verdient meer' dezelfde beloning als leraren in het voortgezet onderwijs en stelt dat het primair onderwijs structureel wordt onderbetaald.

Een trieste gang van zaken. Denk aan alle kinderen die moeite hebben met leren. Die elke dag moeten knokken om mee te komen met hun klasgenoten. Zij missen weer een kostbare dag onderwijs. Of alle leerlingen met een gedragsstoornis. Zij hebben extra baat bij regelmaat en structuur en raken van slag als ze een dag thuis worden gehouden. Denk überhaupt aan de 1,5 miljoen kinderen die elke dag met plezier naar school gaan. En aan hun, veelal werkende, ouders. Zij moeten soms hemel en aarde bewegen om opvang te kunnen organiseren voor hun kinderen.

Is dat salaris eigenlijk zo laag? Onderzoek van de OESO toont aan dat het salaris van Nederlandse basisschoolleraren tot de hoogste ter wereld behoort. Logisch, onze levensstandaard en belastingdruk zijn navenant hoog. Maar ook in vergelijking met andere EU-lidstaten zit Nederland bij de absolute top. Alleen Luxemburg, Ierland en Duitsland betalen hun leraren meer. Tuurlijk, in andere sectoren kan je met een vergelijkbare opleiding een hoger salaris verdienen (en dit verschil is ook groter in vergelijking met ons omringende landen).

Veel vakantie

Maar als onderwijzer geniet je ook van andere voordelen (veel vakantiedagen) en draag je iets wezenlijks bij aan onze samenleving. Kom daar maar eens om bij de gemiddelde accountmanager of marketingmedewerker.

Daarnaast hebben álle onderhandelende partijen in de Stadhouderskamer al aangegeven fors meer geld uit te willen trekken voor de beloning van leraren en voor maatregelen die de werkdruk zullen verlagen. Misschien nog wel deze week wordt er een regeerakkoord gepresenteerd met de exacte bedragen.

Dat salaris is het probleem dus niet. Volgens mij is er iets anders aan de hand. De leraar kampt met een imagoprobleem. Werken in het onderwijs is niet sexy, niet spannend. Het jaarlijkse arbeidsmarktonderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) toont dat ook aan: sinds 2006 duikelden leraren basisonderwijs van plek 42 naar 69 op hun beroepsprestigeladder.

Het aanzien van het leraarschap is veranderd: ouders, en daarmee ook hun kinderen, hebben minder respect voor leraren. Bedroevend. Daarnaast is de vergrijzing groot. En praten we al erg lang, erg klagerig over het onderwijs.

Wereldklasse

Totaal onnodig: ons onderwijs is van wereldklasse! Dat gemopper doet het vak geen goed. En dat los je niet op met een hogere beloning. In Finland is dat anders. Daar verdienen leraren minder maar genieten ze meer respect voor hun harde werken. Bovendien zijn ze gemiddeld jonger en hoger opgeleid dat hun Nederlandse collega's. Een mooi toekomstbeeld voor Nederland.

Het zou de leraren sieren als ze de plannen van de aanstaande regering zouden afwachten. Pakken die onverhoopt slecht uit, dan zijn er talloze andere manieren om je ongenoegen te uiten. Ga op woensdagmiddag gevraagd en ongevraagd lesgeven aan passanten op het Binnenhof. Stream je lessen op internet zodat ouders en politici kunnen zien hoe het onderwijs veranderd is. Ga lesgeven op 'gekke' plekken zoals de bibliotheek, kinderboerderij of de raadzaal. Laat ouders een dag meedraaien in de klas van hun kind. Componeer met je klas een lied over hoe gaaf werken in het onderwijs is. Organiseer gastlessen met de helden van jouw leerlingen.

Kortom: open de deuren van je klaslokaal! Laat ons weer trots zijn op de leraren van onze kinderen! Beste leraren van Nederland, steek je energie in het mooie werk wat jullie dag in, dag uit doen. Al die bevlogenheid en bezieling waarmee jullie onze kinderen voorbereiden op de spannende toekomst die op hen wacht verdient veel meer respect. Geef juist daarom morgen gewoon les.

Joost Hoebink is dagvoorzitter, vader en fan van ons onderwijs.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden