LezersbrievenVrijdag 24 juli

Beste Jean-Pierre Geelen, wij zijn niet ‘zinloos’

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 24 juli.

Een bloemstyliste legt de laatste hand aan een creatie voor een expositie in de Brabanthallen, in 2014. Beeld ANP
Een bloemstyliste legt de laatste hand aan een creatie voor een expositie in de Brabanthallen, in 2014.Beeld ANP

Brief van de dag: Nederland is toonaangevend in de sierteelt

Namens 2.600 vooruitstrevende sierteeltbedrijven in Nederland reageren wij op de column van Jean-Pierre Geelen. Hij spreekt van een zinloze industrie, overbodige producten grotendeels voor export, een kweker die dik verdient en bestrijdingsmiddelen achterlaat.

Realiteit is dat Nederland toonaangevend is in de productie en export van bloemen en planten. Sierteeltproducten dragen bij aan gezondheid en geluk van mensen over de hele wereld. Ze leiden tot positieve emoties en minder stress. Hoezo, zinloze producten? Zie ook de acties van de sierteeltsector in de beginperiode van de coronacrisis. Wie heeft er toen niet een extra bosje bloemen, of plant voor een dierbare gekocht?

‘Vakantiebaantje’, zo kondigde de heer Geelen zijn tijdelijke rol als columnist aan op Twitter. Veel jongeren kiezen deze weken voor een vakantiebaantje in de tuinbouw. Daar ervaren zij hoe het er in de sierteelt echt aan toe gaat. Zij zien telers gebruikmaken van biologische bestrijding, in plaats van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Daardoor is de milieulast in twintig jaar met 90 tot 95 procent verminderd. Jongeren zien hoe zorgvuldig wordt omgegaan met water en hoe telers grote slagen maken op gebied van energiebesparing.

Dagelijks worden grote hoeveelheden bloemen en planten klaargemaakt voor afzet in binnen- en buitenland. Met een productiewaarde van 7,1 miljard euro en een exportwaarde van ­9,2 miljard euro levert de sierteelt een forse bijdrage aan de economie.

Sjaak van der Tak, voorzitter Glastuinbouw Nederland, Jaap Bond, voorzitter Koninklijke Algemene Vereeniging voor Bloembollencultuur en Wim Bens, waarnemend voorzitter van LTO.

Vrouwelijke vormen

Ontzettend eens ben ik het met Ben van der Veer, die pleit voor de terugkeer naar ‘namen die recht doen aan hun vrouw-zijn’. Was het begin van de neutralisering van onze taal de discussie of een secretaris niet dezelfde functie had als een secretaresse? Alle kranten zijn daarna zoveel mogelijk vrouwelijke vormen (wat taal betreft) gaan schrappen. Daarmee los je de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen niet op, maar maak je het lezen van de krant lastiger. Zo las ik in een recensie van de biografie van Melania Trump, dat zij ter wereld kwam als kind van een automonteur en een textielarbeider. Mijn eerste reactie: is zij dan geadopteerd?

Als in een artikel de functie onzijdig is (wat niet hoeft, maar de afgelopen decennia door alle media wordt gehanteerd), dan kan ik lang in het ongewisse blijven of het om een vrouw of een man gaat. Ondanks de invloed van lhbti, vind ik het toch prettiger om te weten, gaat het om een activist of een activiste, een mondhygiëniste of een mondhygiënist, om maar twee voorbeelden te noemen. Waarom zijn de mediaredacties in ons land zo makkelijk overstag gegaan? Voor zover ik weet is deze neutralisering niet in het Frans, Duits of Spaans gaande.

Henk Penseel, Naarden

Belastingparadijzen

Frank Scimone stelt dat er wereldwijd vele duizenden miljarden euro’s worden weggesluisd. Om dit wat meer in perspectief te plaatsen: volgens de Franse econoom Gabriel Zucman zou, begin 2010, de kapitaalvlucht naar belastingparadijzen in totaal al zijn opgelopen tot 10 procent van het totaal aan wereldwijde financiële activa. Alles wijst er volgens hem op dat de progressie zich sindsdien heeft voortgezet.

Dit percentage zou daarnaast gaan om een minimale schatting. In zijn berekeningen zijn de activa en de aandelen van niet-beursgenoteerde bedrijven namelijk nauwelijks tot geheel niet meegenomen.

Rik Pulles, Nijmegen

Inquisitie

Na lezing van het boeiende verslag van de ondergang van nachtclub De School in Amsterdam kon ik maar één titel bedenken: de Amsterdamse Inquisitie. Wat een ongehoorde onverdraagzaamheid en een blaartrekkende politieke correctheid. Zo komen we vast een stap verder in begrip voor elkaar. Maar niet heus.

Tom van Schendel, Rosmalen

Geen stad

Waar je in elke provincie Heerenveen met 30 duizend inwoners een provinciestadje zou mogen noemen ligt dat in Friesland anders: Friesland heeft elf steden en Heerenveen hoort daar níet bij.

Sabien Mous, Sneek

Verliezers

Wat zijn wij het eens met Floor Milikowski’s betoog ‘Het succes van de grote stad kent veel verliezers’. Dat het noorden zich heeft laten afschepen met 1,5 miljard euro overheidssteun als compensatie voor het niet aanleggen van de hoge snelheidstrein naar Groningen vonden wij al een onbegrijpelijke beslissing. Als Arnhemmer was de teleurstelling hier enorm groot dat het Nationaal Historisch Museum niet in Arnhem kwam, maar in Amsterdam... waar ze al een Rijksmuseum, Van Gogh Museum et cetera hebben.

En dat mensen uit het westen in Arnhem of Deventer op woningen bieden tot hoogten die hier niet gewoon zijn. Zo creëren beleidsmakers al jaren een ongewenste ontwikkeling, waarbij het westen optimaal profiteert en het oosten, noorden en zuiden verarmen. Het is hoog tijd, dat daar nu verandering in komt.

Wim & Margreet Pollmann, Duiven

Campingtest

Het is onmogelijk om op campings jongeren tot 18 jaar – voor wie de anderhalvemeterregel niet geldt – te scheiden van ‘oudere’ jongeren; gekleurde polsbandjes ten spijt. Laat elke jongere daarom bij vertrek van de camping testen. Dat lijkt me organisatorisch en logistiek goed uitvoerbaar, en zo is snel duidelijk waar verdere actie noodzakelijk is.

Rob van der Reyden, Apeldoorn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden