ColumnErdal Balci

Beste aliens, als mensenvlees jullie favoriet is, eet dan eerst Frans Bauer op

Erdal Balci Beeld de Volkskrant
Erdal BalciBeeld de Volkskrant

Zijn de buitenaardse wezens al onder ons? Bij het Ufo Meldpunt Nederland stromen in ieder geval de meldingen als nooit tevoren binnen: in 2020 maar liefst 2.022 waarnemingen gemeld van ufo’s die in het Hollandse zwerk zweefden. Ik persoonlijk heb er moeite mee om al die mensen die die dingen hebben gezien voor gek te verklaren. Wat ik me alleen afvraag is waarom de aliens, die minstens wel een paar miljoen lichtjaren hebben moeten afleggen om een planeet in verval te bereiken, het niet nodig vinden om wat woorden te wisselen met ons.

Die algemene, positieve teneur over de mogelijkheid is nodig om met zijn allen niet gek te worden. Want dat vreemde wezens zodanig ontwikkeld zijn om extreem lange afstanden af te leggen en hier zonder enig kwaad in de zin vrolijk aan het rondvliegen zijn, dat gaat ons voorstellingsvermogen te boven. Dus dat begrijp ik wel. Maar we moeten ook niet vergeten dat het doorslaan in optimisme enkel de ellende vergroot.

De schrik sloeg mij om het hart toen ik jaren geleden de verklaring las van de Amerikaanse natuurkundige Michio Kaku, hoogleraar theoretische natuurkunde aan de universiteit van New York. Kaku acht de kans niet klein dat de aliens onder ons zijn en maakt de vergelijking met mens en mier: ‘We zijn zo primitief dat we onze energie krijgen van dode planten, olie en kolen. Daarmee zijn we dus oninteressant voor hen. Vergelijk het hiermee: als je op een landweggetje loopt en je komt een mier tegen, dan ga je toch ook niet vragen: ‘Breng me naar je leider.’ Ik kom nog terug op de, waarschijnlijk, verschrikkelijke uitkomsten van de theorie van Kaku, maar eerst de andere, in mijn ogen veel wenselijker verklaring voor de wereldwijde toename van de ufo-waarnemingen.

Ik hoop uit de grond van mijn hart dat het alleen te maken heeft met de crises waarmee we te dealen hebben. Het kan zijn dat de sneue mensheid, die te midden van een klimaatcrisis en een pandemie met zicht op de onbereikbare, exorbitante rijkdommen van een piepkleine minderheid, snakt naar een andere wereld en in haar zoektocht naar een alternatief bij de marsmannetjes uitkomt.

We hebben het wensdenken nodig om ons staande te kunnen houden in deze jungle. Zo werd ik laatst wakker, ging naar de badkamer, keek in de spiegel en constateerde dat ik was veranderd in Frans Bauer: nergens echt goed in, wel gezegend met een sympathieke, ontwapenende lach, een Ahoy vol met uitzinnige fans, rijk, blij, blij, nog eens blij.

Maar, de kans wordt dus steeds kleiner dat die duizenden ufo-waarnemingen allemaal op een misverstand of op wensdenken berusten. Afgelopen zaterdag haalde Bram Roza, oprichter van het Ufo Meldpunt, in deze krant de kwestie van de drie filmpjes aan die door het Pentagon zijn vrijgegeven. Voor veel mensen zijn zij het ultieme bewijs van de echtheid van de ufo’s.

Ik begreep uit het artikel dat de CIA in juni dit jaar een rapport gaat presenteren waarin een verklaring wordt gegeven over ufo’s. In hetzelfde stuk wordt de voormalige directeur van de Amerikaanse nationale inlichtingendiensten John Ratcliffe geciteerd: ‘Er werd altijd gezocht naar een logische verklaring, maar die was niet altijd te vinden. Sommige objecten maken bewegingen die moeilijk uit te leggen zijn.’

Het kan dus echt dat die ruimtewezens hier zijn en ik kan de vergelijking van Kaku over de mensen en de mieren niet uit mijn hoofd zetten. Het is inderdaad waar dat we naar de mieren kijken, dat we verwonderd zijn over hun hersenstructuren, over de perfectie van hun kolonieleven, over de hiërarchie en de orde in die kolonie. En ja, we halen het niet in ons hoofd om een woordje te wisselen met die mieren.

Wat we als mens wel doen, is een stok in de mierenhoop steken en de kleine beestjes die aan de stok zijn blijven hangen naar binnen slurpen. Als ik aan wezens denk die onmogelijke afstanden afleggen naar andere oorden, denk ik automatisch aan de mens. Ik weet dat de grootste dynamiek achter al die reizen de zoektocht was naar nieuwe delicatessen.

De kans is dus reëel dat de aliens gewoon nieuwe lekkernijen willen ontdekken. En mocht dat zo zijn en ze vinden in mensenvlees hun nieuwe favoriet, dan hoop ik dat ze eerst de echte Frans Bauer naar binnen werken. Hij zal wel extra mals vlees hebben van al die irritante blijheid.

Erdal Balci is journalist en schrijver.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden