Beste adverteerders op GeenStijl en Dumpert, u betaalt mee aan vrouwenvernedering

Ruim honderd vrouwen uit de media keren zich in dit opiniestuk tegen de online- intimidatie door Geenstijl en de reaguurders op die site. Zij vragen bedrijven als McDonald's, de Efteling en de Belastingdienst om kritisch na te denken over de vraag of hun advertenties wel te zien moeten zijn in een omgeving vol vrouwenvernedering, racisme en homofobie. Onder de ondertekenaars zijn presentatrice Eva Jinek, actrice Georgina Verbaan, cabaretière Claudia de Breij en veel journalisten.

null Beeld Rhonald Blommestijn
Beeld Rhonald Blommestijn

Beste adverteerders op Geenstijl en Dumpert,

Vergeef ons het taalgebruik, maar het moet even: 'Ik zou haar overdwars in alle gaatjes nemen. Lekker langzaam volpompen. Om daarna keihard haar mond over mijn keiharde lid te trekken. Hard duwen op dat hoofd. Kokhalzend krijgt ze mijn warme zaad. Hmm.'

En deze: 'Met haar armen op haar rug gebonden en een stevig stuk grijze tape over haar mond geplakt zou ik haar zeker doen!' Of deze: 'Ik zou zaad in haar gezicht spuiten. Eventueel anaal erin raggen.' Sorry, nog eentje: 'Ik zou mijn harde klaargekomen lul weleens aan haar neus willen afkloppen.'

Deze en nog veel meer vergelijkbare berichten verschenen afgelopen weekend op Geenstijl. Ze waren gericht tegen een journaliste van de Volkskrant. De site plaatste haar foto online met daarbij de zin: 'Zou u haar doen? Graag alleen antwoorden met seksistische complimentjes'. De vraag bleek honderden reaguurders uit te nodigen tot het delen van verkrachtingsfantasieën en beledigingen.

Geen van deze berichten werd verwijderd.

Nu heersen er andere omgangsvormen op internet dan in de krant of op televisie. De videosite Dumpert.nl is onderdeel van Geenstijl en grossiert in seksistische en racistische filmpjes. Elke vrouw die op Dumpert verschijnt, wordt begeleid door tweehonderd comments van het niveau van 'daar moet een piemel in'. Niet alleen opiniemakers, maar ook politici, actrices en gewone vrouwen zonder enig publiek profiel zijn mikpunt op deze sites, waarbij vrouwen van kleur vaak de dubbele laag krijgen. Nu staat het halve internet vol met vrouwenvernederende of racistische meuk, maar bij Dumpert.nl gaan dit soort vernederingen gepaard met mainstreamadvertenties: ANWB, Coolblue, Rabobank. Daar leeft de site van.

NRC-columnist Rosanne Hertzberger stelde de legitieme vraag of die adverteerders dit zouden moeten willen. Dat leidde uiteindelijk tot een virtuele schandpaal. Zij werd een 'droogsloot' genoemd, haar naam verbasterd tot 'Herpesberger'. Een andere Volkskrantcolumnist is een 'rancuneuze naziblob', een zwarte opiniemaker heet 'een klagende kwetscreool'. Na zo'n eervolle vermelding op Geenstijl staat standaard een leger aan anonieme figuren klaar om via sociale media de aanval in te zetten met expliciet seksueel, racistisch, homofoob, soms regelrecht bedreigend taalgebruik.

null Beeld Rhonald Blommestijn
Beeld Rhonald Blommestijn

Dit gaat veel verder

Dit is geen uitzondering, het is de standaardpraktijk van deze site, al ruim veertien jaar lang. Volgens Geenstijl is zo'n soort behandeling de schuld van de vrouw in kwestie zelf, haar verdiende loon. Die Volkskrantjournalist had nou eenmaal niet moeten schrijven dat vrouwen door Geenstijl hard worden aangepakt, vooral op hun seksualiteit. Dan lok je het toch uit dat je virtueel wordt belaagd, dat je lelijk, geil en dik wordt genoemd. Je vráágt er toch om als je het waagt iets negatiefs over Geenstijl te schrijven? Nee, uiteraard niet. Maar dit is wel de realiteit waarmee (vooral) vrouwen te maken hebben.

Normaal luidt het devies: niet reageren, don't feed the trolls. Maar de aanval op de journalist van de Volkskrant is het zoveelste dieptepunt: reaguurders werden expliciet uitgenodigd om seksueel te fantaseren bij haar foto. Online-intimidatie mag dan al jaren de norm zijn op internet, het is niet normaal. We vinden het tijd om hier als collectief een statement te maken. Door je mond te houden, verandert er niets.

Uit een enquête onder vrouwelijke opiniemakers, begin maart gepubliceerd in de Volkskrant, bleek dat twee op de drie vrouwen last hebben van onlinebedreigingen, berichten als: 'Jij zou eens moeten worden verkracht', of 'Ik weet waar je woont, hoer'. Veel ondervraagde journalisten noemden de aanjagende rol die Geenstijl daar regelmatig bij speelt.

De online-intimidatie is niet zonder gevolgen: een ruime meerderheid van de ondervraagden bekende weleens of een enkele keer te twijfelen of ze haar mening moet opschrijven over bepaald onderwerp, uit angst voor reacties. Geenstijl doet niet aan nuances of weerwoord. Geenstijl neemt je te grazen, ze nagelen je aan de schandpaal en laten hun reaguurdersleger op je los. Dat kan leiden tot zelfcensuur, vooral onder vrouwen. Een veelgehoord tegenargument luidt: als je een mening hebt, moet je tegen een stootje kunnen. Inderdaad, kritiek hoort erbij, een beetje seksisme zijn we wel gewend. Maar dit gaat veel verder.

null Beeld Rhonald Blommestijn
Beeld Rhonald Blommestijn

'Oh dus je hebt een hekel aan de GeenStijl? Prima. Hartstikke leuk. BLIJF DAN LEKKER WEG & see if we care', schreef GeenStijl-redacteur Bart Nijman, die verantwoordelijk was voor het 'wie zou haar doen'-bericht, deze week naar aanleiding van de ophef. Alsof GeenStijl een klein tochtig uithoekje van het internet is waar niemand komt. De site is een invloedrijk onderdeel van de publieke arena, met bijna twee miljoen unieke bezoekers per maand en nog eens 88 duizend volgers op Twitter. Daarmee is de site - hoe graag ze het ook probeert te vermijden - gewoon onderdeel van de mainstreammedia. Een belangrijke stem in het debat, niet eentje die je je links kunt laten liggen. Mocht het al lukken om je compleet af te sluiten als je door GeenStijl aan de schandpaal wordt genageld, dan zijn er nog de tientallen berichten en mails van vrienden die vragen of het goed met je gaat.

Ondertussen worden de redacteuren van GeenStijl door sommigen juist gezien als de hoeders van de vrijheid van meningsuiting. Zo is de website genomineerd voor de Pim Fortuyn-prijs, een onderscheiding voor de 'pilaren van het vrije woord'. De jury roemt het weblog om haar 'harde, provocerende en onthullende artikelen', maar lijkt daarmee blind voor het muilkorvende effect dat de site tegelijkertijd heeft op vrouwen - en mannen - in de publieke arena. Als je als schrijfster iets onwelgevalligs over GeenStijl durft te typen, doen niet alleen je hersenen ertoe, maar speelt je uiterlijk een essentiële rol in de reacties die volgen. Of je dik of dun bent, lang haar, kort haar, bril of geen bril, wel of geen hoofddoek, zwart of wit, of je 'fapmateriaal' bent, of de reaguurders je zouden doen, en hoe. Is dat vrijheid?

En nu uw rol hierin, adverteerder

Zowel GeenStijl en Dumpert is onderdeel van de Telegraaf Media Groep, een van de grootste mediabedrijven van ons land. TMG heeft zich de afgelopen jaren blijkbaar niet verantwoordelijk gevoeld voor de inhoud. Het bedrijf wilde in februari niet inhoudelijk reageren op het Volkskrantonderzoek naar onlinevrouwenhaat. We hopen dat het Vlaamse Mediahuis, de nieuwe eigenaar van TMG en daarmee ook van GeenStijl, hier anders in staat. Wij geloven dat GeenStijl ook een luis in de pels kan zijn, een 'pilaar van de vrijheid', maar dat kan niet als ze elke journalist of opiniemaker die het waagt hen te bekritiseren intimideren.

Dan nu uw rol hierin, adverteerder. McDonalds, Jumbo, Rabobank, Snappcar, Coolblue, Yarden, de Efteling, de Vereniging Eigen Huis, Bol.com en de Belastingdienst. Misschien weet u niet eens dat u met een banner op deze site staat. U vraagt mediabureaus voor u te adverteren en die kiezen dan de sites uit met het beste bereik binnen uw doelgroep. GeenStijl hééft een groot bereik, dus we begrijpen dat deze oproep u in een lastig parket brengt. Maar bedenk u ook dat uw logo, uw zorgvuldig opgebouwde imago, naast dit soort teksten verschijnt: 'Ze loenst een beetje, geil bij het pijpen als ze mij aankijkt, terwijl ik zeg dat ze echt een lekkere hoer is.'

U betaalt de salarissen van de invloedrijkste trollen van het Nederlandse internet. U betaalt mee aan een site waar vrouwenvernedering en racisme de norm is, niet de uitzondering. Donderdag besloot Defensie om zich voorlopig terug te trekken als adverteerder. Wij hopen dat meer bedrijven kritisch gaan nadenken over de vraag of hun advertentiebeleid overeenkomt met de waarden van hun onderneming.

null Beeld Rhonald Blommestijn
Beeld Rhonald Blommestijn

Ondertekenaars

Loes Reijmer, journalist De Volkskrant
Esma Linnemann, freelancejournalist De Volkskrant
Rosanne Hertzberger, columnist NRC

***

Myrthe Hilkens, publicist en televisiemaker
Mensje Melchior, freelancejournalist
Sarah Sluimer, publicist De Volkskrant
Nynke de Jong, columnist Het Algemeen Dagblad
Lisa Bouyeure, columnist Vrij Nederland
Heleen Mees, columnist De Volkskrant
Mirjam de Winter, columnist NRC
Elfie Tromp, columnist Vrij Nederland
Renate van der Zee, schrijver en publicist
Maartje Duin, journalist en radiomaker
Marcia Luyten, presentator Buitenhof
Evelien van Veen, Volkskrant Magazine
Georgina Verbaan, columnist NRC
Sheila Sitalsing, columnist De Volkskrant
Carlijne Vos, journalist De Volkskrant
Elsbeth Stoker, journalist De Volkskrant
Marije Randewijk, chef De Volkskrant
Anna van den Breemer, journalist De Volkskrant
Sara Berkeljon, coördinator De Volkskrant
Aimée Kiene, coördinator De Volkskrant
Wieteke van Zeil, journalist De Volkskrant
Nadia Ezzeroili, journalist De Volkskrant
Hella Hueck, freelance journalist voor o.m. WNL en RTLZ
Jacqueline Maris, radiomaker
Els Duran, freelancejournalist
Anneke Hymmen, fotograaf
Sara Kolster, regisseur
Rosanne Kropman, freelancejournalist
Clarice Gargard, redacteur Joop.nl
Jannah Loontjens, romanschrijver
Bente Hamel, radiomaker
Lorianne van Gelder, journalist Het Parool
Rachel Corner, fotograaf
Klaske Tameling, voorzitter Vrouw en Media
Beri Shalmashi, filmmaker en publicist
Malou Holshuijsen, radiopresetator 3FM
Eva Jinek, presentator Jinek
Lidy Nicolasen, oud-journalist De Volkskrant
Coot van Doesburgh, dichter
Jutta Chorus, columnist NRC Handelsblad
Daphne van Paassen, docent Hogeschool Journalistiek Tilburg
Floor Boon, NRC
Annemiek Verbeek, journalist
Astrid van Unen, freelancejournalist
Sunny Bergman, documentairemaker
Barbara van Beukering, journalist
Doutje Lettinga, moderator en opiniemaker
Femke van der Laan, publicist
Anneloor van Heemstra, documentairemaker
Désanne van Brederode, schrijver en publicist
Annette Birschel, freelancejournalist
Renée Frissen, onderzoeker
Renske de Greef, schrijver en striptekenaar NRC
Claudia de Breij, cabaretier
Wouke van Scherrenburg, debatleider en interviewer
Matthea de Jong, producer
Evelien Vehof, journalist en regisseur VARA
Meredith Greer, schrijver en redacteur Joop.nl
Lara Aerts, freelancejournalist
Wil Thijssen, journalist De Volkskrant
Alma Mathijssen, schrijver en journalist voor o.m. NRC
Sandra Rottenberg, journalist en dagvoorzitter
Hasna El Maroudi, redacteur Joop.nl
Simone van Saarloos, publicist en schrijver
Lieke Marsman, dichter
Anke Laterveer, publicist
Nikki Dekker, freelance journalist voor onder meer VPRO
Coco Schrijber, filmmaker
Eefje Blankevoort, freelance journalist
Katy Sherrif, freelance journalist voor o.m. Trouw
Aafke Romeijn, freelance journalist voor o.m. Vrij Nederland en de Volkskrant
Hanna Bervoets, schrijver en columnist de Volkskrant
Irene Houthuijs, journalist Radio 1, VPRO
Els van Driel, filmregisseur
Willemijn Veenhoven, presentator Radio 1
Katja Schuurman, televisiemaker
Femke Halsema, publicist en oud-politica
Edine Russel, hoofdredacteur Elle
Cécile Narinx, hoofdredacteur Harper's Bazaar
Harriet Duurvoort, columnist De Volkskrant
Katrien Gottlieb, hoofdredacteur 360 Magazine
Katja de Bruin, eindredacteur VPRO Boeken
Carolina Lo Galbo, presentator VPRO Boeken
Sarah Meuleman, redacteur Vogue
Sacha Kester, journalist De Volkskrant
Sheila Kamerman, journalist NRC
Barbara Schneemann, redacteur
Larissa Pans, Buitenhof
Kelli van der Waals, freelance journalist voor o.m. Vrij Nederland
Nynke Sietsma, freelance journalist voor o.m. Trouw
Carolien Roelants, journalist NRC
Caroline de Gruyter, journalist en columnist NRC
Elma Drayer, columnist De Volkskrant
Antoinette Hertsenberg, hoofdredacteur Radar
Corinne Hegeman, eindredacteur Buitenhof
Xandra Schutte, hoofdredacteur De Groene Amsterdammer
Marije de Jong, hoofdredacteur Happinez
Jose Rozenbroek, hoofdredacteur Human magazine
Vera Spaans, journalist Het Parool
Daniela Hooghiemstra, journalist De Volkskrant
Daan Roovers, journalist Human
Marjoleine de Vos, journalist NRC
Jannetje Koelewijn, journalist NRC
Rinskje Koelewijn, journalist NRC
Joke Mat, journalist NRC
Marjan Slob, De Volkskrant
Annemiek Leclaire, freelancejournalist voor NRC en Vrij Nederland
Marleen Slob, journalist Vrij Nederland
Freke Vuijst, freelancejournalist voor o.m. Vrij Nederland
Adinda Akkermans, freelance radiomaker VPRO
Keshia Hederman, redacteur Buitenhof
Maaike Schoon, eindredacteur Buitenhof
Marja Pruis, journalist De Groene Amsterdammer
Margalith Kleijwegt, journalist De Groene Amsterdammer
Margriet van der Heijden, journalist NRC Handelsblad
Liddie Austin, journalist Zin
Femke van Wiggen, redacteur DWDD
Eveline Helmink, hoofdredactie Happinez
Margriet Oostveen, journalist De Volkskrant
Linda Duits, publicist
Lamyae Aharouay, NRC-columnist en BNR
Hassnae Bouazza, publicist
Jildou van der Bijl, algemeen hoofdredacteur LINDA.
Jossine Modderman, hoofdredacteur Lindanieuws.nl
Ellen Deckwitz, schrijver en columnist NRC
Karin Sitalsing, freelance journalist voor o.m. Trouw
Sterre Lindhout, correspondent De Volkskrant
Yaël Vinckx, journalist en schrijver
Noor Spanjer, hoofdredacteur van Vice-titel Broadly
Saskia Noort, schrijver en columnist
Asha ten Broeke, freelance journalist, columnist de Volkskrant
Olga Kortz, hoofdredacteur Vice titel ID-Nederland
Tjitske Mussche, freelance radiomaker, redacteur VPRO
Raja Felgata, journalist en hoofdredacteur De Kleurrijke Top 100
Floor van Dijk, muzikant en freelance journalist
Veerle Corstens, freelance journalist
Desiree Hoving, freelance journalist
Marjolein van de Water, correspondent de Volkskrant
Milou op den Velde, freelance journalist
Mari Meyer, freelance journalist voor o.m. de Volkskrant
Iris Koppe, journalist De Volkskrant
Maartje Laterveer, freelance journalist en schrijfster
Jennie Barbier, freelance journalist voor o.m. de Volkskrant
Mitra Nazar, freelance journalist en correspondent voor de NOS
Arja van den Bergh, journalist KRO-NCRV en Stichting Expertisecentrum Journalistiek

Lees ook:

Ombudsvrouw Annieke Kranenberg: Met de oproep 'zou u haar doen' heeft Geenstijl een grens overschreden.

Na ophef afgelopen week trekken adverteerders zich terug van website Geenstijl. Een béétje hypocriet is dat wel, vindt Jean-Pierre Geelen.

De betrouwbare mannetjes kijken wel link uit voor ze kritiek leveren op GeenStijl. 'Wij beschikken niet over ballen van Reijmer, Mees en Hertzberger.'

'Laat de site rotten in zijn eigen vuiligheid.' Bert Wagendorp is het niet eens met de GeenStijl-boycot.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden