LezersbrievenZaterdag 12 oktober

Bespreek misbruik bij seksuele voorlichting

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 12 oktober.

Redactie
null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Brief van de dag: seksuele voorlichting

De belangrijkste conclusie uit het onderzoek van Rutgers onder 300 middelbare scholieren uit de bovenbouw is: ‘Seksuele voorlichting moet ook in de bovenbouw worden gegeven’ (Ten eerste, 10 oktober). Dan komen er vijf aanbevelingen over hoe het anders moet. Niet alleen biologie maar seks mag ook leuk zijn.

Eens: seks mag leuk zijn. Maar moeten leerlingen dat leren op school? Tegenwoordig is er het internet en nog steeds zijn er ouders en vrienden en vriendinnen. Daar hoeven docenten geen schaarse ongemakkelijke uren aan te spenderen in hun opleiding of voor de klas.

De werkelijkheid is bovendien dat seks lang niet altijd leuk is. Zo heeft één op de zes kinderen een vorm van misbruik meegemaakt, online of offline. 85 procent daarvan vindt plaats door goede ­bekenden of familieleden. De helft van de misbruikte kinderen loopt psychische schade op door het misbruik. De helft van de misbruikte kinderen gaat later weer misbruikt worden.

Met andere woorden: de realiteit is dat seksueel misbruik op dit moment plaatsvindt, in gezinnen, in sportteams, in de kerk, op scholen, online en offline, overal.

Het is hoog tijd om niet meer weg te kijken en leerlingen in de bovenbouw ook hierover goed voor te lichten. Over wat wel en niet oké is. Over consent. Dat het nooit de schuld is van het slachtoffer. Over hoe je het beste kunt ­reageren als een klasgenootje je over misbruik vertelt. En vooral over wat je kunt doen als het je is overgekomen of overkomt. Niet leuk, wel ­nuttig.

Marleen van Amersfoort, Soest

Defensie

Militair een kolos op lemen voeten, zo ­typeert Arnout Brouwers Europa terecht (Ten Eerste, 9 oktober). Belangrijkste vraag blijft evenwel hoe het mogelijk is dat een economische grootmacht zo weinig militaire slagkracht aan de dag legt en naar verhouding zo weinig uitgeeft aan defensie.

Is dit alleen het gevolg van gemakzucht omdat Europa zich sinds de Tweede Wereldoorlog veilig waant onder de bescherming van de Amerikaanse (atoom)paraplu? Of speelt er iets anders, zoals de herinnering aan de verschrikkingen van twee wereldoorlogen die alleen mogelijk waren doordat de betrokken mogendheden van toen – de kernlanden van de huidige EU: Duitsland, Frankrijk en Engeland – tot de tanden toe waren bewapend?

Albert Kort, ’s-Heer Hendrikskinderen

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Milieuredders

Is het een idee voor de krant een hoekje in te richten voor spijtoptanten? Nu ­milieubescherming mainstream wordt, doen steeds meer grote spelers zich voor als milieuredder (Shell: ‘De aarde is stervende’, Economie, 10 oktober), terwijl het omgekeerde nog altijd waar is. Zo claimt Albert Heijn nu voorvechter te zijn van gezonde voeding, maar adverteert het vooral met sixpacks Coca-Cola voor half geld. Zo pronkt de VVD nu met de groene veren van links, en heeft de Zuidasser zijn zwaar gesubsidieerde ­Tesla te danken aan de milieuactivist.

Beter goed gejat dan slecht bedacht, en beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Maar prijs ook de wegbereiders, vaak eerder verguisd om hun stand­punt, initiatief of ondernemerschap.

Willem Stortelder, Almen

Systeemverandering

Sander Donkers schrijft dat klimaatverandering en genderongelijkheid weinig met elkaar te maken hebben (Voorpagina, 9 oktober). Dit klopt niet.

In hun strijd voor rechtvaardigheid agenderen zowel klimaatactivisten als feministen tegen het politieke en economische systeem. Dat illustreert de befaamde quote van Extinction Rebellion ‘System change, not climate change’. Een integrale kritiek op het huidige ­systeem zou machthebbers wel degelijk schrik moeten aanjagen. De nieuwe generatie activisten vecht niet tegen, maar mét elkaar. Juist die onderlinge solidariteit maakt de hedendaagse protestcultuur zo krachtig.

Yael Wassen, Amsterdam

Protest

Niet alleen Haagse wethouders hebben er last van. Ook iets abstracts als zeespiegelstijging heeft een imagoprobleem. Als er 2200 tractoren Den Haag bezetten, duiken politici over elkaar heen om steun te betuigen. Zitten er 500 jongeren op straat vredig op hun ukelele te pingelen, levert het vooral irritatie op.

Het lijkt electoraal aantrekkelijker je te identificeren met een varkensboer dan met keurig protesterende studenten. Vrij cynisch, omdat ook boeren te maken krijgen met klimaatverandering en de waterdichte klomp voor zover ik weet nog niet is uitgevonden.

Zou het echt zo eenvoudig zijn dat ­politici pas wakker worden als voetbalsupporters zich met een opgespelde ­Extinction Rebellion-button richting het stadion van ADO Den Haag begeven? Een wrange en tevens hoopvolle constatering. Misschien kan iemand ­Richard de Mos even bellen.

Vincent van Erp, Rotterdam

Islamofobie

Terecht wordt in het artikel ‘Aanvallen op moslims lijken genormaliseerd’ ­(Opinie, 5 oktober) vermeld dat ‘islamofobie’ betekent: angst voor en afkeer

van alles wat met de islam te maken heeft. Een fobie is een (irreële) angst en/of afkeer. Het gaat dus om gevoelens en gedachten, niet om handelingen.

Fatima Boutaka maakt een denkfout (‘category mistake’) als zij het begrip ­islamofobie wil oprekken naar islam-­vijandige daden en ervoor pleit deze als islamofobie strafbaar te stellen. Het is altijd van belang begrippen scherp te formuleren en af te bakenen. In dit land kunnen daden strafbaar zijn, maar gevoelens en gedachten zijn dat (gelukkig!) niet.

Tot slot: een hoofddoekdragende moslima uitschelden voor terrorist is uiteraard verwerpelijk. Even verwerpelijk als een blonde, niet-hoofddoek­dragende vrouw uitmaken voor hoer. Iets meer begrip en tolerantie aan beide zijden: graag.

Roos de Klerk, Grootebroek

WK atletiek

Zelden zo veel onzin en drogredenen achter elkaar gelezen als in het interview met Sylvia Barlag, het Nederlandse bestuurslid van de internationale atletiekfederatie IAAF (Sport, 8 oktober).

Onderwerp was het ‘succes’ van het WK atletiek in het snikhete Qatar. Op de vraag of het verantwoord is om de marathon in de hitte te lopen, is het antwoord dat ‘niemand de lopers dwingt’. Nee, dat moest er nog eens bijkomen.

Bart Keuzenkamp, Amsterdam

Sifan Hassan

De tweevoudig wereldkampioen (10 kilometer en 1500 meter) hardlopen Sifan Hassan was nergens te bewonderen in Nederland na afloop van het WK atletiek in Doha. Geen onthaal op het Catshuis, geen rondleiding op de platte kar in de polder, maar vooral geen optredens bij een van de vele televisiepodia.

Heeft haar management (Global Sports) haar, gelet op de dopinggerelateerde schorsing van haar coach Salazar, geadviseerd onmiddellijk terug te vliegen naar Oregon en vanuit de lucht te zwaaien naar Nederland?

Jan Baart, Zwaag

Stikstofrapport

Het CDA en de SGP trekken de stikstofrapporten van het RIVM in twijfel (Ten eerste, 11 oktober). Waarom? Omdat veel van hun stemmers vol gaan voor de bio-industrie. Deze ontkenningsmethode past president Trump al twee jaar succesvol toe, door alle klimaatrapporten die hem slecht uitkomen te ontkennen.

Het hoofdstuk uit de Bijbel over rentmeesterschap wordt blijkbaar niet meer gelezen door de leden van het CDA en SGP. Daarom even een leestip van mij: Genesis 2:15.

Jan Smids, Groningen

Normandië

President Trump vraagt zich af waarom hij de Koerden in Syrië zou gaan helpen (tegen de Turken). Hij motiveert dat door te beweren dat zij ons tijdens de invasie van Normandië in 1944 ook niet hebben geholpen.

Daar heeft hij wel een punt. Ik vind al jaren dat wij de Amerikanen niet moeten helpen wanneer zij weer eens ergens op de wereld gewapenderhand vrede en democratie willen brengen. Want waar waren zij gedurende de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), toen wij best wat hulp konden gebruiken om Filip de Tweede buiten de deur te houden?

Rudie Hageman, Maastricht

Noordoost-Syrië

Een snelle noodtoestand in het Turks-­Syrische grensgebied dient zich aan. Een volgende genocide staat op stapel. IS lacht in zijn vuistje. De Amerikaanse president trekt zijn troepen terug. Troepen? Niet meer dan 150 Amerikanen ­bleken voldoende om de stabiliteit te helpen waarborgen. En de Amerikaanse koers was allang aangekondigd.

In onze Europese backyard staat iets vreselijks te gebeuren. In plaats van een snelle adequate reactie fulmineren we tegen Trump en gaan we praten met ­Erdogan, terwijl zijn troepen Syrië ­binnenrollen.

Leve Europa, maar nu schaam ik me de ogen uit de kop om een Europeaan te zijn.

Guus Appels, Gouda

Psychische zorg

Na meer dan vijftien jaar ervaring met een dochter met psychische problematiek kan ik de aanbevelingen van Bauke Koekkoek (Ten eerste, 8 oktober) alleen maar van harte onderschrijven.

Wonen, een aangepaste werkplek en continuïteit van zorg zijn de belangrijkste elementen om veel van de mensen met psychische problemen weer zicht te geven op een gewoon leven.

Karin Rozendaal, Sint Maarten

Zorgtekort

Wat een sympathieke steunbetuiging van artsen De Metz en Van der Voort aan hun collega’s – verpleegkundigen – op de intensive care van het OLVG-Amsterdam (O&D, 9 oktober). Er zijn 38 duizend vacatures in de zorg, wanneer dringt de urgentie om deze crisis aan te pakken tot de beleidsmakers door? Of moeten er eerst doden vallen? Ergo: dat gebeurt reeds.

De oplossing mag wat kosten, volgens de steunbetuigers. Graag draag ik de volgende suggesties aan om geld vrij te maken. Ten eerste, bevries per direct alle uitgaven aan externen, adviesbureaus en andere moneymakers in de zorg. Ten tweede, stop met allerlei flauwekul­onderzoek en bevries fundamenteel ­onderzoek totdat het personeelstekort is opgelost. Ten derde, maak werk van het terugdringen van ‘niet-zinvolle zorg’; niet alles wat kan, moet. Tot slot, besteed geen geld aan ‘fancy’ gebouwen, een ­ziekenhuis hoeft geen Hilton te zijn.

Peter Bakens, Den Haag

Ella Vogelaar

Organisaties staan in de rij om te laten zien hoe geweldig ze over Ella Vogelaar denken. Arme Ella. Indertijd is ze als een baksteen gedumpt. Moge zij rusten in vrede, als de inkt van alle advertenties is opgedroogd.

Eki Steenhuisen, Eelde

Onbevoegde docent

‘Liever onbevoegde voor de klas dan ­niemand?’ kopt de krant (Ten Eerste, 9 oktober). Laten we een verschil maken tussen onbevoegde en onbekwame docenten. Bij de Volkskrant werken journalisten die de School voor Journalistiek hebben gedaan, maar ook die een ander traject hebben afgelegd. Wat telt zijn de stukken die ze schrijven.

Ik ben zo’n onbevoegde docent die één ochtend per week voor de klas staat. Aan de cursus vakdidactiek die ik in een ver verleden tijdens mijn studie heb ­gevolgd (en die om technische redenen niet met lesbevoegdheid is gehonoreerd) heb ik niet zoveel, maar wél aan de ervaring die ik in de loop der jaren heb opgedaan. Of ik goed lesgeef, moet je maar aan mijn leerlingen vragen, maar als ik hun enthousiasme en hun vorderingen zie, voel ik mij volledig op mijn plek.

Als de overheid zo graag gediplomeerde docenten wil, laat ze dan een Cito-toets voor docenten in het leven roepen, waarmee de onbevoegde docenten op hun kennis en vaardigheden ­getoetst kunnen worden. Dan blijkt vanzelf wie bijscholing nodig heeft en wie zo voor de klas kan.

Marlies Jansen, Oegstgeest

130 km

Remkes is weggepromoveerd. Kunnen we tenminste overal 130 blijven rijden.

A.P. de Vries, Castricum

Schuldsanering

Michiel Grauss vraagt aandacht voor de rol van bewindvoerders bij schuldsanering (O&D, 10 oktober). Hij stelt vast dat mensen die onder bewind staan soms alleen maar dieper in de schulden raken en door hun afhankelijke en kwetsbare positie niet snel een klacht zullen indienen bij de kantonrechter.

Hij vindt dat gemeenten ‘regie moeten krijgen op de kwaliteit van de bewindvoerders’. Zijn oplossing is een door bewindvoerderskantoren te tekenen convenant waarin wordt verklaard dat bewindvoerders binnen zes maanden aan de slag gaan met de schulden van cliënt.

Volgens mij biedt zijn voorgestelde convenant niet de oplossing en is het bovendien helemaal niet nodig. Want Grauss weet toch, hoop ik, dat bewindvoerders jaarlijks voor iedere cliënt een ‘Rekening en Verantwoording’ moeten afleggen waarin zij de kantonrechter ­informatie moeten geven over het verloop van de schuldpositie van de betrokkene? En dat bewindvoerders daarnaast jaarlijks een uitgebreide audit moeten laten uitvoeren en de resultaten daarvan ter beoordeling moeten inleveren bij een Landelijk Kwaliteitsbureau (CBM)?

Met andere woorden: er zijn kwaliteitseisen voor bewindvoerders, er is meer dan genoeg regelgeving. Alsjeblieft niet nog een convenant, we hebben al papier genoeg. Begin nou op basis van de bestaande regelgeving de kwaliteit van bewindvoerders te bewaken en waar nodig te handhaven. Die taak ligt bij de rechtbank, niet bij de gemeente. Laten we dat vooral zo houden.

Joop van der Schaaf, bewindvoerder, Bussum

Millennials

Bijna twee pagina’s wordt gerept over millennials die niet zo zwaar moeten tillen aan hun werk en best voldoening uit andere zaken mogen halen (Economie, 9 oktober). Je hoeft niet de beste te zijn, neem genoegen met minder, en wees gelukkig, is de boodschap.

Het rechterdeel van de tweede pagina wordt gevuld met een advertentie genaamd ‘VKBANEN INTERMEDIAIR’. Hier staan advertenties voor functies als Directeur, Lid Raad van Bestuur, Manager Projectbeheersing of Hoofd Informatiemanagement. Functies die menig ­millennial laten zweten en manen om nog harder te werken. Ironisch.

Tomas Karssies, Rotterdam

Slow fashion

‘De Amerikaanse journalist Dana Thomas hoopt dat verantwoorde kleding over twintig jaar net zo gewoon is als biologisch eten’, kopt de krant (V, 10 oktober).

Zou het helpen om naast een ecokeurmerk voor stoffen ook aan kleding een ‘beter leven’-code met een x aantal sterren, inclusief feiten, toe te voegen? Het zou voor mij het kiezen in ieder geval vergemakkelijken.

Mori van den Bergh, Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden