ColumnHeleen Mees

Bespoedigde arrestatie van Ghislaine Maxwell het vertrek van hoofdaanklager in New York?

null Beeld
Heleen Mees

Afgelopen juni ontsloeg president Trump plotseling ­Geoffrey Berman, de hoofdaanklager in Manhattan op staande voet. Het ontslag was opmerkelijk omdat Berman geen overblijfsel was van de Obama-regering maar door Trump zelf was voorgedragen voor die functie. De officiële reden die het Witte Huis gaf voor het ontslag van Berman, was dat Trump graag de huidige voorzitter van de Securities and Exchange Commission, Jay Clayton, de positie gunde. Maar als dat de werkelijke reden was voor het ontslag dan had Berman gewoon aan kunnen blijven totdat het Congres had ingestemd met de voordracht van Clayton.

Het ligt voor de hand dat Berman op staande voet is ontslagen omdat hij sinds zijn benoeming in januari 2018 een flink aantal handlangers van Trump heeft aangepakt. Zo heeft hij ervoor gezorgd dat Trumps persoonlijke advocaat, Michael Cohen, achter de tralies verdween voor zijn rol in het betalen van zwijggeld aan vrouwen die een seksuele relatie met Trump hadden gehad. In de aanklacht tegen Cohen stond dat Cohen de strafbare feiten pleegde in opdracht van en in coördinatie met ‘Individual-1’, dat wil zeggen Donald Trump.

Berman liet ook twee Oekraïense handlangers van Rudy Giuliani, de voormalige burgemeester van New York en tegenwoordig advocaat van Trump, arresteren op verdenking van schending van de wet op campagnefinanciering. Het onderzoek naar Giuliani zelf loopt nog. Berman vervolgde ook de Turkse staatsbank Halkbank ondanks dat president ­Erdogan bij Trump erop aandrong om dat niet te doen. De minister van Justitie, William Barr, probeerde eerder dit jaar eigenhandig het onderzoek naar Halkbank te beëindigen.

Wat we in juni nog niet wisten, is dat Berman op het punt stond ­Ghislaine Maxwell te arresteren. Maxwell was de vriendin en handlanger van Jeffrey Epstein, de miljardair die minderjarige meisjes liet ronselen voor seks en een maand na zijn arrestatie vorig jaar dood in zijn cel werd gevonden. Maxwell wordt niet alleen beschuldigd van het persoonlijk ronselen van de meisjes voor Epstein, maar ook van het faciliteren van en meedoen aan het seksuele misbruik.

Volgens Audrey Strauss, die eerst de plaatsvervanger van Geoffrey ­Berman was en nu de waarnemend aanklager is, heeft de arrestatie van Maxwell niets te maken met het ontslag twee weken daarvoor van Berman. Maar dat sluit niet uit dat Berman door Trump werd ontslagen vanwege de op handen zijnde arrestatie van Maxwell. Die indruk wordt versterkt doordat het Witte Huis nu ook van Audrey Strauss probeert af te komen.

Epstein liet niet alleen meisjes voor zichzelf ronselen, maar leende de meisjes naar verluidt ook uit aan prominente gasten. Volgens de Amerikaanse en Britse tabloids waren in de verschillende huizen van Epstein in New York, Florida, New Mexico en de Maagdeneilanden uitgebreide ­videoinstallaties waarmee Epstein zijn eigen seksuele uitspattingen en die van zijn gasten zou opnemen. Ghislaine Maxwell zou belastende ­videotapes hebben. Dinsdag moest ze via een videoconferentie voor het eerst voor rechter Alison Nathan verschijnen.

Onder de aanhang van Trump gonst het al jaren van de samenzweringstheorieën over netwerken van machtige pedofielen. Volgens een zo’n samenzweringstheorie, Pizzagate, was de pizzeria Comet Ping Pong in Washington D.C. een ontmoetingsplaats voor satanisch ritueel misbruik door hooggeplaatste Democraten. De samenzweringstheorie werd zo serieus genomen dat een man van North Carolina naar Comet Ping Pong afreisde om een onderzoek in te stellen en ­schoten loste in het restaurant.

Als Maxwell daadwerkelijk belastend materiaal heeft, zal zij dat ongetwijfeld gebruiken om strafvermindering te krijgen. Namen die in dit verband worden genoemd zijn onder meer die van prins Andrew, Trump-advocaat Alan Dershowitz en Bill Clinton. Maar Jeffrey Epstein en Donald Trump kennen elkaar uit het partycircuit in New York en Palm ­Beach. In 2016 beschuldigde een vrouw in een civiele zaak zowel Trump als Epstein ervan haar in 1994 te hebben verkracht toen ze 13 jaar oud was (de vrouw zette de zaak niet door).

Het zou het toppunt van ironie zijn als blijkt dat we meer aandacht aan de complottheorieën hadden moeten besteden.

Heleen Mees is econoom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden