Bescherm ijzeren vrouwen tegen zichzelf

Als Sarkozy een kerel was geweest, dan had hij zijn net bevallen minister Dati tegen haarzelf in bescherming genomen.

Een vrouw die na een kraambed weer in de buitenwereld komt, kijkt vaak als een vreemde in Jeruzalem. Het is wennen na een periode van geconcentreerde aandacht voor één onderwerp: de baby.

Zo niet Rachida Dati (43). Toen de Franse minister van Justitie vorige week voor het eerst de kraamkliniek uitstapte, zag ze er uit zoals anders. De nagels gelakt, de lippen gestift, het ravenzwarte haar onberispelijk. Ze liep op hoge naaldhakken en droeg het van haar bekende nauwsluitende zwarte couturepakje. ‘Ze heeft haar figuur van jong meisje al weer helemaal terug’, zei een wat royaler geschapen collega-minister later bewonderend.

In haar armen hield ze haar kindje, tot boven de kruin in doeken gewikkeld. Vijf dagen eerder was Dati met een keizersnede bevallen van haar eersteling: dochter Zohra. Wie de vader is blijft geheim, Dati staat er als moeder alleen voor. Ze heeft een kindermeisje voor dag en nacht.

Onderzoeksrechter

Die ochtend ging de minister eerst naar de ministerraad, daarna zat ze op de eerste rij bij een spannende bijeenkomst: president Sarkozy ging bekendmaken dat hij de onderzoeksrechter wilde afschaffen. Vervolgens had ze wat andere afspraken. Als een journalist haar in het voorbijgaan vroeg hoe het ging, zei ze met een bescheiden lachje: ‘goed’. Alsof ze niet begreep waarom die vraag uitgerekend aan haar gesteld werd.

Dat ultrakorte zwangerschapsverlof, prachtig overlappend met het kerstreces, leidt in Frankrijk tot een hoogoplopend debat. Het wordt – typerend genoeg – door louter vrouwen gevoerd. De mannen staan er langs de kant wat schaapachtig bij te grijnzen of kijken de andere kant op.

De ene partij zegt: wat fantastisch zoals Dati het aanpakt. Ze laat zien dat vrouwen op hoge posities in niets onderdoen voor mannen. De andere partij vindt: op deze manier worden de verworven rechten van de vrouw te grabbel gegooid. Die zestien weken zwangerschapsverlof zijn niet voor niets ingevoerd. Een minister die een dergelijk voorbeeld geeft, maakt het voor andere vrouwen moeilijker.

Onmenselijke keuzes

Ook onder de vrouwelijke ministers heerst verdeeldheid. Nathalie Kosciusko-Morizet, staatssecretaris van Milieu en vriendin van Dati, vindt dat zij de vrijheid heeft haar verlof tot twee dagen terug te brengen. Valérie Pécresse, minister van Hoger Onderwijs, stelt voor elke zwangere minister zestien weken door een interim te laten vervangen, ‘om te voorkomen dat ze tot onmenselijke keuzes worden gedwongen’.

Er valt over de kwestie nog wel meer te zeggen. Minister Dati is een harde dame, die veel vraagt van zichzelf en van haar omgeving. De hervormingen die ze doorvoert op juridisch gebied jagen beurtelings rechters en advocaten de gordijnen in. In de tijd van Cécilia was ze huisvriendin van de Sarkozy’s; met de komst van Carla Bruni kwam daar een einde aan. Ze ligt al een tijd onder vuur en heeft waarschijnlijk een grote druk gevoeld om te blijven presteren. Meteen toen haar zwangerschap bekend werd, zei Dati al dat die geen invloed op haar werk zou hebben. ‘Een zwangerschap is geen ziekte.’

Als Sarkozy een kerel was geweest, dan had hij zijn minister in bescherming genomen. Blijf jij nog maar bij je dochtertje, had hij moeten zeggen: de magistratuur zal er alle begrip voor hebben dat een minister vijf dagen na een bevalling verstek laat gaan.
Soms moet ook een vrouw van staal tegen zichzelf in bescherming worden genomen.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden