De week van de hoofdredacteurPhilippe Remarque

Bert Wagendorp, Kees Fens en een verrassende prijsuitreiking

null Beeld
Beeld
Philippe Remarque

Columnist houdt lezing

Wist u dat Kees Fens, de legendarische literaire criticus van de Volkskrant, ooit ook sportcolumnist was? Dat hij in de jaren zeventig de eerste intellectueel was die in onze krant over sport schreef, geestig en bevlogen? Zo bereidde hij de weg voor de sportcolumn van Jan Mulder in de jaren tachtig en daarna Bert Wagendorp. Alle drie wisten de humor en de romantiek van de sport in woorden te vatten. Heel passend dus dat de Kees Fens-lezing dit jaar – eerder spraken Fens’ biograaf , een specialist in kerkenbouw, een katholieke schrijver en een kunstkenner – werd gehouden door Bert Wagendorp. Het zat stampvol in de Rode Hoed. Na afloop moest Bert het boekje van zijn lezing (verkrijgbaar in de boekwinkel) nog lang signeren. Ik heb me erg geamuseerd met Berts lezing. Fens kreeg in 1994 van de krant het verzoek een toptien van de beste voetballers aller tijden te sturen, hij zette daar vrijwel uitsluitend onbekende namen op, van de jongens met wie hij in Amsterdam-West in zijn jeugd op straat had gevoetbald. Aan de hand van dat gegeven beschreef Bert Fens’ verhouding met sport, om – het zal niemand verbazen die Bert kent – een krachtig pleidooi te houden voor sport als fictie. Alleen het verhaal kan de sport redden van leegte en zinloosheid.

Literaire sportverhalen

De internetredactie bracht daarom een special uit te met Volkskrantsportverhalen van literaire kwaliteit, zoals Rob Gollin over een driebander, Willem Vissers over het briefje van Koeman, Wagendorps verdediging van Lance Armstrong, John Schoorl over Frenkie de Jong en die prachtige Cruijff-necrologie van Jan Mulder. U kunt ze vinden onder volkskrant.nl/sportspecial, maar het mooist staan ze in de donderdageditie voor tablet. Goede aanleiding om die app te downloaden (en zondag is er weer een editiespecial, met de burn-out verhalen van afgelopen maand). In de sportspecial staan naast een excerpt van Berts lezing een column van en een stuk over Kees Fens, wiens bijzondere werk en denken we elk jaar eren met deze lezing. In het bestuur zitten onder anderen zoon Stijn Fens, die de lezing altijd geestig inleidt met een huiselijke anekdote over zijn vader, en Fens’ weduwe Uta Janssens. Maar de man die het initiatief heeft genomen tot deze lezing en hem financiert is mediëvist Wim Vroom (ex-Rijksmuseum). In de jaren dertig was hij een klasgenoot van Fens op het Ignatius College, waar de meeste leraren toen nog paters-jezuïeten waren. En juist Wim Vroom ontbrak dit jaar helaas, omdat hij ziek is. Ik heb hem de dag ervoor thuis opgezocht, waar hij ondanks zijn toestand monter als altijd bleek. Geweldige man.

Bedreigde journalisten

De volgende dag was ik in Hilversum, waar in Beeld en Geluid bekend werd gemaakt wie Journalist van het jaar is geworden volgens het vakblad Villamedia. Onze Natalie Righton was een van de drie genomineerden, wegens de vasthoudendheid waarmee ze de leugen van minister Zijlstra over de datsja van Poetin blootlegde. Natalie ging ervan uit dat ze de prijs niet zou krijgen. Tot de andere genomineerden behoorden immers John van den Heuvel en Paul Vugts, misdaadjournalisten die zwaar bedreigd worden maar toch hun werk voortzetten. De jury had hen samen genomineerd om de steun van onze hele beroepsgroep uit te drukken, de mannen waren onder bewaking verschenen, iedereen dacht dus dat zij Journalist van het jaar zouden worden. Maar tot verbazing van de zaal haalde de Hilversumse burgemeester Broertjes niet de bedreigde journalisten, maar de derde genomineerde uit de envelop: Joop Bouma (Trouw) en Jet Schouten (Radar) met hun internationale onderzoek naar onbetrouwbare medische implantaten. In zijn dankwoord zei Bouma meteen dat John van den Heuvel en Paul Vugts de prijs hadden moeten krijgen. Zoiets maak je zelden mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden