Bert Wagendorp: Dijsselbloem had kunnen weten, begin nooit over vrouwen en drank

Bert Wagendorp
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Jeroen Dijsselbloem zit in de problemen. De voorzitter van de eurogroep gaf maandag een interview aan de Frankfurter Allgemeine Zeitung, waarin hij terloops de woorden 'Schnaps und Frauen' - drank en vrouwen - bezigde. 'Ik kan niet al mijn geld uitgeven aan drank en vrouwen', zei Dijsselbloem, 'en vervolgens bij u om hulp aankloppen.' Spanjaarden, Portugezen en Italianen dachten dat Dijsselbloem hen beschuldigde van hoeren en snoeren op kosten van de rijke EU-landen, en nu vinden ze dat Dijsselbloem weg moet.

'Der Shitstorm', noemde FAZ de boosheid die Dijsselbloem over zich heen kreeg. Zijn woorden werden fraai omschreven als 'flapsige Formulierungen', formuleringen van een flapuit, volgens de krant een van Dijsselbloems specialiteiten. De Portugese premier Costa vond dat Dijsselbloem een 'racist, xenofoob en seksist' is, het gebral van Erdogan maakt ook school in Portugal. Volgens Romano Prodi, voormalig voorzitter van de Europese Commissie en oud-premier van Italië, is Dijsselbloem een jaloerse man die het niet kan uitstaan dat ze in Italië zulke 'lekkere wijn en mooie vrouwen' hebben. Nooit in Wageningen geweest, zeker, die Prodi. Zelfs de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement vindt dat Dijsselbloem moet opstappen.

Jeroen Dijsselbloem was de afgelopen jaren een strenge en succesvolle minister van Financiën en ook als voorzitter van de eurogroep toonde hij zich een rechtlijnige Hollandse calvinist die vond dat de lidstaten hun begrotingen op orde moesten brengen - ook al moesten de burgers daarvoor zware offers brengen. Het maakte hem tot de meest gehate Nederlander ten zuiden van de Pyreneeën en de Dolomieten en helemaal in Griekenland. Het wachten was op een flapsige formulering waaraan hij kon worden opgehangen.

Het vervelende voor Dijsselbloem is, dat hij in het interview níet verwees naar de Zuid-Europeanen als schuinsmarcheerders, maar alleen maar een metafoor gebruikte waarmee hij wilde zeggen dat financiële solidariteit tussen de EU-landen in zijn ogen ook verplichtingen met zich meebrengt. Dijsselbloem gaat met zijn gezin één keer per jaar uit eten in een goedkoop Wagenings restaurant en hij is altijd de Bob. Hij lijkt me ook niet direct een rokkenjager. Geld over de balk smijten aan drank en vrouwen staat voor hem voor onverantwoord gedrag, daarom gooide hij het er maar eens in.

Taal is een gemeen loeder en woorden zijn rotdingen waarmee je moet oppassen. Voor je het weet geven types die op je baantje vlassen of nog een rekening hebben openstaan er een draai aan, slaan ze creatief aan het vertalen en beginnen ze met satanisch genoegen te roepen dat je ze hebt beledigd en een schoft bent die moet opzouten. Dat brei je niet meer recht.

Jeroen Dijsselbloem zit in de problemen. Beeld epa
Jeroen Dijsselbloem zit in de problemen.Beeld epa

Met een beetje historisch besef had Dijsselbloem trouwens geweten dat je nooit over drank en vrouwen moet beginnen, ook niet als metafoor. In 1974 zei de toenmalige Ajax-trainer Georg Knobel dit: 'Ajax gaat kapot aan drank en vrouwen.' Vijf minuten nadat het interview was verschenen stond hij op straat - dus dan is Dijsselbloem er voorlopig nog goed vanaf gekomen.

Gisteren zei Dijsselbloem dat het allemaal kwam door zijn 'Nederlandse directheid'. Een linke uitleg, waarmee hij zijn critici min of meer gelijk gaf. 'Wie de schoen past trekke hem aan en verder 'toedeledokie' was beter geweest; en dan maar wachten op de Spaanse vertaling.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden