Column

Bert Wagendorp: Ard van der Steur stuit op politieke grenzen van Twitter

Minister Ard van der Steur besloot zondagavond 1 januari een bericht op Twitter te zetten over de onrustige oudjaarsnacht. Had wel wat sneller gekund, maar het was zeker laat geworden in huize Van der Steur. De tweet van de minister van Veiligheid en Justitie luidde als volgt: 'Grote waardering voor de inzet van onze hulpdiensten tijdens jaarwisseling. Onacceptabel dat juist tegen hen geweld wordt gebruikt. #handenaf'. Voor wie niet op twitter zit: dat laatste was een 'hashtag'.

Bert Wagendorp
'Van der Steurs tweet was te statig, het was te veel burgemeester Dickerdack die ook eens een tweetje laat.' Beeld anp
'Van der Steurs tweet was te statig, het was te veel burgemeester Dickerdack die ook eens een tweetje laat.'Beeld anp

Ik vermoed dat Van der Steur wel tevreden was over zijn tweet. Hij had voor zijn 25 duizend volgers de hulpdiensten toch even ministerieel in het zonnetje gezet en tegelijkertijd kernachtig laten blijken wat hij vond van het geweld tegen hen: onacceptabel, #handenaf. Het zal je maar gezegd worden, als straattuig zijnde.

De formulering was wel een beetje ongelukkig. Het leek erop dat Van der Steur er misschien nog enig begrip voor had kunnen opbrengen wanneer het geweld tegen anderen gericht was geweest - hij is ook jong geweest -, maar juist tegen de hulpdiensten, dat is #handenaf.

Enfin, de vingertjes vast wat losgetwitterd voor de komende verkiezingscampagne, ook al staat Van der Steur dan ook niet op de lijst. En toch mooi 147 retweets.

Op zich had Ard van der Steur de situatie juist ingeschat en was een tweet vanuit pr-oogpunt een juiste keuze. De merkwaardige gewoonte om hulpdiensten te belagen met vuurwerk zorgt elk jaar rond oud en nieuw voor veel verontwaardiging. Het is zaak daar als verantwoordelijk minister op in te haken. Anders beginnen ze weer over de kloof tussen de straat en het Binnenhof.

'Hulpverleners agent niet bestookt', las ik gisteren zelfs op Teletekst - nu was het zelfs al nieuws wanneer hulpverleners niet in een spervuur terechtkwamen! Het bleek gelukkig een correctie op een eerder bericht, waarin stond dat de hulpverleners wél waren bestookt.

De minister had de woede dus goed aangevoeld. Maar nadat Donald Trump het al tweetend tot president van de VS heeft geschopt en de mogelijkheden van het sociale medium oneindig leken, stuitte Ard van der Steur dan toch op de politieke grenzen van het twitteren.

Dat had te maken met een paar essentiële fouten. De volgorde in zijn bericht was bijvoorbeeld verkeerd. Je moet altijd eerst hard uithalen, daarna kun je ergens je waardering over uitspreken. Als je dat tenminste per se wilt, want het is veel beter je tweets eenduidig te houden. Op Twitter zit niemand te wachten op nuance.

Van der Steurs tweet was ook te statig. Het was te veel burgemeester Dickerdack die ook eens een tweetje laat. 'Tuig van de richel, lange lat erover!!! #meergeldvooroomagent' was er heel wat beter ingegaan. Na 'Een cobra in de reet van die eencelligen #keihardafstraffen' had Van der Steur zich kunnen gaan warmlopen voor het premierschap. Twitter eist heldere stellingname.

Nu gaf de tweet van Van der Steur de politie alle ruimte om frustraties af te reageren. 'Soms past het U meer om te zwijgen', twitterden twee Haagse teamchefs. 'Dat is nu. Middelen om het werk te doen zijn ondermaats en geen politieke steun.' 'Put your money where your mouth is', twitterde agent Erwin. '#blablabla', meldde iemand van de verkeerspolitie. 'Doe er eens wat aan', reageerde een wijkagent uit Gorinchem.

Ard van der Steur verviel gisteren op zijn Twitteraccount in een treurig stilzwijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden