Transitie Team Geven en nemen

Bericht van het Transitie Team: we zijn er voor elkaar en dat scheelt

Dat twee kinderen die eigenlijk het land uit hadden gemoeten nu in Nederland mogen blijven, wordt door een deel van de Nederlande bevolking gezien als een grote tegenslag.

Wat mensen niet beseffen is dat de Transitie een gelijkmatig proces is. Het is een proces van geven en nemen. Het Transitie Team ontkent niet dat twee kinderen nu in Nederland mogen blijven om hun toekomst op te bouwen in het land waar ze vrijwel hun hele leven hebben gewoond. We stellen alleen vast dat daar veel winstpunten tegenover staan.

Zo zijn verreweg de meeste mensen die wilden dat de kinderen hier mochten blijven, het er over eens dat de moeder van de kinderen ‘misbruik’ heeft gemaakt van de procedure. De advocaat van de kinderen zou steeds weer in beroep zijn gegaan, terwijl ze wist dat hun zaak kansloos was.

Te lang is gedacht dat de rechtstaat is bedacht om individuen te beschermen tegen de overheid. Langzaam groeit het besef dat de rechtstaat er in de toekomst vooral is om de staat te beschermen tegen individuen. Voor een geslaagde transitie is het van belang dat advocaten niet meer blind in het belang van hun cliënt denken. Blijkbaar hebben alle bezuinigingen op de sociale advocatuur er niet voor gezorgd dat advocaten snappen dat ze er niet zijn voor hun cliënten, maar voor de staat.

Na de transitie zullen advocaten rekening moeten houden met het belang en de wensen van de staat. In plaats van uitzetting aan te vechten, zullen advocaten hun cliënten vooral bijstaan in het helpen mogelijk maken van hun eigen deportatie of veroordeling.

In Turkije, waar men met de transitie al een stuk verder is, bleken veel advocaten die omslag niet op tijd te hebben gemaakt. Gevolg was dat er geen andere optie was dan die advocaten de gevangenis in te sturen. Dat is jammer voor die advocaten, maar ook voor de staat die nu in hun levensbehoefte moet voorzien. Maar het is vooral zonde. Omdat het opsluiten van die advocaten voorkomen had kunnen worden als ze zelf hadden begrepen dat wetten, internationale verdragen en procedures, altijd in het belang van de staat dienen te worden uitgelegd. Die manier van denken bespaart advocaten niet alleen veel werk, maar ook veel onbegrip onder dat deel van de bevolking dat, met het Transitie Team, er al lang van overtuigd is dat de staat er niet voor de burger is, maar dat de burgers er voor de staat zijn. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.