Transitie Team Micha Wertheim

Bericht van het Transitie Team: Het Intergalactisch Theater Amsterdam

Wekelijks geeft Micha Wertheim op deze plek berichten van het Transitie Team door aan de lezer.

Het Transitie Team is een groot voorstander van naamsveranderingen. Veel meer dan inhoudelijke veranderingen kunnen naamsveranderingen ons voorbereiden op de Transitie. Niet lang geleden besloten Toneelgroep Amsterdam en de Stadsschouwburg van Amsterdam verder te gaan als Het Internationaal Theater Amsterdam. Voortschrijdend inzicht dwingt ons te erkennen dat die naamsverandering geen recht doet aan de ambitie die het samenwerkingsverband heeft.

Korte tijd is overwogen het Het Internationaal Theater Amsterdam voortaan verder te laten gaan als Het Interplanetaire Theater Amsterdam, maar al snel kwam de afdeling Kunst en Samenleving van het Transitie Team tot de conclusie dat ook die naam te bescheiden is. In overleg met alle betrokkenen is daarom besloten dat Het Internationaal Theater Amsterdam vanaf volgend jaar verder zal gaan als Het Intergalactisch Theater Amsterdam.

Om meer draagvlak te creëren zal het Het Intergalactisch Theater Amsterdam fuseren met alle culturele instellingen van ons land. Fusies zijn volgens de stuurgroep die de naamsverandering heeft uitgewerkt nodig om maatschappelijk en artistiek relevant te blijven. Zeker in een tijd waarin geld en macht steeds meer gecentraliseerd worden, is het van belang dat ook culturele instellingen samengevoegd worden tot één herkenbaar merk.

De broodnodige meerstemmigheid zal zo herkenbaar en veel minder diffuus klinken. Om dat bezoekersaantallen ook omhoog moeten, is de educatieve dienst een samenwerking aangegaan met de zoölogische dienst. Het Interplanetaire Theater Amsterdam wil toegankelijk zijn voor huisdieren. Als we kunst dichter bij de mensen willen brengen, zullen we ook dichter bij de huisdieren moeten durven komen.

Om het theater nog dichter bij het volk te brengen, zullen alle artiesten die optreden in Het Intergalactisch Theater Amsterdam regelmatig te zien zijn als tafelheer, tafeldame of tafelpersoon. Als er geen plek is aan tafel, kunnen ze zelf ook dienst doen als levende talkshowtafel.

De leiding van het nieuwe culturele conglomeraat zal in handen komen van Ivo Simons. Dat is een fusie tussen Ivo van Hove en Johan Simons.

In het eerste seizoen zal Het Intergalactisch Theater Amsterdam tevens een samenwerking aangaan met Patatcentrum De Balie, waar de onlangs gefuseerde Joeri Rottenberg ervoor zal zorgdragen dat alles wat uit die samenwerking voortkomt urgent, prikkelend, divers, verontrustend en toegankelijk is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden