Transitie Team Micha Wertheim

Bericht van het Transitie Team: De veranderlijkheid van tradities

Wekelijks geeft Micha Wertheim op deze plek berichten van het Transitie Team door aan de lezer.

In tegenstelling tot de beeldvorming is de transitie van Zwarte Piet naar Roetpiet een goed voorbeeld van hoe snel, succesvol en onomkeerbaar een geslaagd Transitieproces kan verlopen. Wat lang gezien werd als onvoorstelbaar, werd in een paar jaar totaal acceptabel. Zozeer dat de meesten van ons zich haast niet meer voor kunnen stellen dat het ooit anders was.

Zo snel als kinderen gewend zijn geraakt aan het nieuwe uiterlijk van Piet, zo snel is de rest van het land gewend geraakt aan de taal die tegenstanders van de Roetpiet bezigen. Was het een paar jaar geleden nog taboe mensen met een donkere huidskleur uit te maken voor Aap of Roetmop, inmiddels is dat niet meer iets waarvan mensen opkijken. Burgers die hier geboren en getogen zijn oproepen om op te flikkeren naar hun eigen land is niet meer bot en onbeschoft, maar normaal en respectabel.

Hoe succesvol de Transitie is, blijkt wel uit de manier waarop veel politici wegkijken als de scheldende meute de rassenleer tevoorschijn haalt om haar gelijk te halen. Ze zijn niet alleen stil op 4 mei, maar doen er ook de rest van het jaar liever het zwijgen toe als het om racisme en xenofobie gaat.

Toch zijn ze niet altijd stil. Toen een groepje in Nederland geboren en getogen jongeren zich misdroeg tegen journalisten, riep onze president: ‘Lazer zelf op, ga terug naar Turkije, pleur op.’ Ook zijn minister van Buitenlandse Zaken lukt het niet geheim te houden dat hij mensen met een andere etnische achtergrond beschouwt als een bedreiging voor onze samenleving.

Daarom zwijgen ze als een groepje vredige demonstranten op de openbare weg wordt klemgereden door in Nederland geboren en getogen weggebruikers. Die mogen hier blijven. Die horen hier. Het stil goedkeuren van onwettelijk gedrag door de minister-president en zijn minister van Buitenlandse Zaken was tien jaar geleden misschien onvoorstelbaar, inmiddels is het normaal.

Dankzij de Transitie weten alle Nederlanders die ook maar een beetje exotisch bloed in zich hebben dat ze elk moment te verstaan kunnen krijgen dat het tijd is om op te rotten. Tot het zover is, weten ze dat ze op hun best alleen maar in de weg lopen.

De kracht van tradities is dat we niet doorhebben hoe veranderlijk ze zijn. Omdat we het niet doorhebben, verzetten we ons er nauwelijks tegen. Dat maakt dat de Transitie geen opvlieging is, maar een duurzaam en onomkeerbaar proces. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.