Transitie Team Glenn Close

Bericht van het Transitie Team: de Oscarnominatie van Glenn Close

Wekelijks geeft Micha Wertheim op deze plek berichten van het Transitie Team door aan de lezers.

Glenn Close. Beeld Getty Images

Na de Transitie zal fictie overbodig zal zijn. Wie in perfecte harmonie leeft zal nooit de behoefte voelen om af te dwalen naar een wereld die minder harmonieus is.

Toch acht het Transitie Team het noodzakelijk stelling te nemen in de onlangs ontstane controverse omtrent de Oscarnominatie die Glenn Close kreeg voor haar rol in de film The Wife. In die film speelt ze de vrouw van een schrijver die de Nobelprijs krijgt. Een vrouw die in het geheim alle boeken van haar man geschreven lijkt te hebben.

Al voor Close genomineerd werd, vroeg een groep vrouwelijke bloggers zich af waar Close, die zelf nooit een roman geschreven heeft, het lef vandaan haalde om zich een rol toe te eigenen die zo ver van haar eigen leven staat.

Door te spelen dat ze boeken schrijft, ontneemt de machtige Hollywoodactrice anderen de kans om die rol te spelen. Zo wezen de bloggers erop dat er veel bloggers zijn die dat baantje goed hadden kunnen gebruiken. Bloggers die zelf nooit een uitgever hebben kunnen vinden in het door mannen gedomineerde literaire wereldje.

Het is wrang dat juist een film die het mannelijke machtsmonopolie aan de kaak stelt, schrijvende vrouwen de kans ontneemt een rol te spelen die dicht bij hun eigen belevingswereld staat. Juist de makers van The Wife hadden moeten begrijpen dat je een vrouw die een schrijfster speelt, beter kan laten spelen door een schrijfster dan door iemand die haar hele leven geen typemachine heeft aangeraakt.

Critici wijzen erop dat het niet de eerste keer is dat Close zich in een rol literaire kwaliteiten toe-eigent. In haar filmdebuut, The World According to Garp, speelde Close dat ze schrijver Jenny Fields was. Het leverde haar haar eerste Oscarnominatie op. Vijf jaar later zou ze In Fatal Attraction opnieuw een nominatie krijgen voor haar rol als literair redacteur Alex Forrest. Ook toen had Close nog nooit een roman geschreven of geredigeerd. Alleen in Sunset Boulevard speelde Close een actrice. Maar dat personage, Norma Desmond, had haar hoogtij dagen beleefd in de stomme film. Achteraf is men het erover eens dat het vrij onsmakelijk was dat Close, die zelf nooit in een stille film speelde, die rol afpakte van iemand die sinds de opkomst van de geluidsfilm werkeloos was geworden.

Om dergelijk onrecht in de toekomst te voorkomen gaat het Transitie Team ervan uit dat acteurs in de toekomst alleen nog zichzelf spelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden