ColumnBericht uit Londen

Bericht uit Londen: wat doe je als koningin Elizabeth opeens voor je staat?

Koningin Elizabeth II ontvangt gasten tijdens haar tuinfeest bij Buckingham Palace. Foto John Stillwell / GettyBeeld Getty

Wat doe je als koningin Elizabeth opeens voor je staat? Het is een vraag die me bezighoudt wanneer ik me, als best geklede fietser in het Londense verkeer, op een warme voorjaarsdag naar Buckingham Palace begeef om een koninklijke Garden Party bij te wonen. Belangrijke regels: niet overdreven buigen en nooit het gesprek beginnen. Zeg ik ‘Greenwich’ op de onvermijdelijke vraag waar ik vandaan ben gekomen of vleiend ‘The Royal Borough of Greenwich’?

Ander puntje van aandacht: de naam van de krant. ‘The People’s Paper’ klinkt een tikkie communistisch.

Gearriveerd bij het paleis vervoeg ik me bij een lange rij wachtenden langs Constitution Hill. Met mijn iets te ruime M&S-pak voel ik me al snel hopeloos ‘underdressed’, ook al heb ik me keurig aan de kledingvoorschriften gehouden. De meeste mannen dragen rokkostuums, compleet met hoge- of bolhoeden. Zeker zo exotisch zijn de sari’s, kimono’s en kanga’s die dames van buitenlandse komaf dragen. Ik ontwaar ook tulbanden, keppeltjes en songkoks.

In mijn binnenzak zit de oranje uitnodiging, die ik met een beetje journalistengeluk heb weten te bemachtigen. Met mijn paspoort en als vereist bewijs van adres een recente gasrekening is het genoeg om binnen te komen, blijkt na een grondige controle. Een korte wandeling door het werkpaleis, waar Britse monarchen de muren sieren, brengt me op een veld waar zevenduizend diplomaten, geestelijken, militairen en afgevaardigden van nobele liefdadigheidsinstellingen staan of wandelen.

Wanneer de Irish Guards rond theetijd God Save the Queen aanheffen, verschijnt de 92-jarige vorstin, vandaag gekleed in mintgroen. Naast haar lopen Andrew en Edward. Na de lofzang op de Gracious Queen dalen de moeder en zoons de trappen af. Tientallen Beefeaters vormen een haag waar de leden van de koninklijke familie, ondanks het stralende weer gewapend met paraplu’s, doorheen wandelen. Ze knopen korte gesprekken aan met willekeurige genodigden.

De kracht van de Windsors 

Naast me op de achterste rij, een kansloze positie voor een koninklijke ontmoeting, wijst Brian Harvey, een gemeenteraadsvoorzitter uit Suffolk, met zijn wandelstok op Edward. ‘Goede kerel. Hij was vorige week op bezoek bij ons in Newmarket, waar hij lol had met Real Tennis. Je weet wel, het soort tennis dat ze in de tijd van Hendrik VIII speelden. Dat is de kracht van de Windsors, ze begeven zich onder de mensen.’

Het idee dat een vorst zichtbaar moet zijn, was de reden dat Victoria op een zomermiddag in 1860 het eerste ‘breakfast’ organiseerde, zoals ze het tuinfeest noemde. Een traditie was geboren. Elizabeth houdt er vier per jaar: drie in Londen en een in Edinburgh.

In een tent serveren vierhonderd bedienden 27 duizend kopjes thee of ijskoffie, 20 duizend sandwiches en 20 duizend stukjes cake. Een man met een lang scharlakenrood gewaad geniet van een citroengebakje. Het blijkt een van de kapelaans van de koningin te zijn en om die reden een vaste gast bij het tuinfeest. Deze 65-jarige priester uit de Merseyside was iets opgevallen. ‘Hare Majesteit hield dit jaar de leuning vast bij het afdalen van de traptreden. Dat deed ze vorig jaar niet.’

Na twee uur klinkt wederom het volkslied, ditmaal ter afsluiting. De koningin heb ik niet mogen ontmoeten, maar op weg naar buiten spreek ik iemand die wel dat geluk had. Een jonge Australische marinier met een Salvador Dalí-snor, James Walduck, vertelt dat de koningin tegenover hem haar dankbaarheid had getoond voor de hulp, voor de opofferingsgezindheid van de Australische rijksgenoten tijdens de twee wereldoorlogen. ‘Wat ik van haar persoonlijk vind? Ze is de grootmoeder die je altijd had willen hebben.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden