columnBert Wagendorp

Bereid u voor op de nieuwe dans van een korte maar strenge lockdown

Bert Wagendorp artikel column Beeld .
Bert Wagendorp artikel columnBeeld .
Bert Wagendorp

Volgende week dinsdag, 27 oktober, komt er weer een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge. Een gezellig programma voor de hele familie met Xander van der Wulp die alvast vertelt wat de premier zal gaan zeggen en na afloop de analyses van diverse types die navertellen wat de premier heeft gezegd en ons laten weten wat ze ervan vonden.

Om het kabinet alvast op het juiste spoor te zetten, ­publiceerde het RedTeam (een groep van specialisten op diverse gebieden) donderdag het advies Voorkom de derde golf. Dat lukt alleen door anders te dansen.

Je kunt aan de strategische timing van het advies zien dat we in het RedTeam ook hebben te maken met gedragswetenschappers en communicatiespecialisten. Ministers hebben een paar dagen de tijd om thuis het advies te lezen (moet lukken, 33 pagina’s) en zich voor te bereiden op het zondagse overleg met Jaap van Dissel.

Leden van het RedTeam waren de afgelopen dagen ­nadrukkelijk in het nieuws om alvast wat te verklappen over de inhoud van het advies. Een belangrijke rol was hierbij weggelegd voor RedTeam-lid en antropoloog Ginny Mooy. Zij pleitte de afgelopen week voor sluiting van alle scholen (whám!) en bij Sven Kockelman in 1 op 1, het beste interviewprogramma op radio en tv, zei ze woensdag dat de grenzen dicht moeten (klabám!).

Mooy zat woensdag ook bij Op1, waar ze een pleidooi hield voor een korte (‘drie of vier weken’), maar strenge lockdown. Vaste sidekick Ab Osterhaus was er ook en vond hetzelfde – Ab begint ongeduldig te worden, hij kan niet blijven doorgaan met aanschuiven bij coronapraatprogramma’s. Wat trouwens ook niet lukt met een strenge lockdown, want Ab komt steeds uit Duitsland gereden.

De korte maar zeer strenge lockdown heeft als voordeel dat het kabinet niet weer op zoek hoeft naar een omschrijving van de halve lockdowns zoals die tot dusver zijn gehanteerd. De strenge lockdown is niet intelligent en dus ook niet gedeeltelijk. Het is gewoon een lockdown die doet wat zijn naam al zegt: de hele boel op slot.

Na de strenge lockdown wil het RedTeam met nieuw beleid beginnen. Niet langer het ‘maximaal controleren’ van het kabinet, maar Duits indammen door testen, opsporen en meteen isoleren. Mooy: ‘Dan kunnen we met Kerst van het virus af zijn.’ Slim: bied de mensen hoop en uitzicht.

Het RedTeam-voorstel lijkt te rigoureus om enige kans te maken op verwezenlijking, maar dat kan schijn zijn. Vanuit de hoek van economen hoor je steeds vaker dat een korte keiharde lockdown minder ernstige gevolgen heeft voor de economie dan drie halfzachte.

Rutte en De Jonge hebben natuurlijk ook gekeken naar het electorale succes van de Nieuw-Zeelandse premier ­Jacinda Ardern, inmiddels de meest bewonderde leider ter wereld en de koningin van de genadeloze lockdown. In Nieuw-Zeeland zijn ze coronavrij en kijken ze inmiddels in stampvolle stadions weer naar rugby. Hugo staat te ­popelen om de Hollandse Ardern te worden.

De huidige coronacijfers zijn alarmerend, het RedTeam wint onmiskenbaar even snel aan gezag als het RIVM dat verliest en Diederik Gommers wil een strenge lockdown.

De enige die gaat dwarsliggen, is minister Van Nieuwenhuizen van KLM & Schiphol. Het RedTeam wil al het vliegverkeer stilleggen en alleen al bij het idee krijgt Van Nieuwenhuizen zweetaanvallen en vlekken in de nek.

Desondanks: bereid u voor op de nieuwe dans van de ­totale lockdown.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden