Beperk vrijheid niet vanwege een nar-imam, heb vertrouwen in de rechtsstaat

Jan Jaap Ruiter

Door:

Jan Jaap Ruiter is als arabist ­verbonden aan de Universiteit van Tilburg.

Een portret van de omstreden imam Fawaz Jneid. ANP Beeld ANP
Een portret van de omstreden imam Fawaz Jneid. ANPBeeld ANP

Het zal nog een hele afweging worden voor PVV-leider Wilders: moet hij voor een eventueel voorstel van CDA-minister van Justitie Grapperhaus zijn om het strafrecht aan te passen om imams als Fawaz Jneid de mond te snoeren? Die wetswijziging, stelt de minister, impliceert immers dat de vrijheid van meningsuiting beperkt wordt. En dan zou het zomaar kunnen dat het eerdere PVV-verkiezingsfilmpje waarin de islam voor alles wat lelijk is wordt uitgemaakt in de gevarenzone komt. En daarmee ook de PVV-leider, die toch al geen best track record op dit gebied heeft, met zijn eerdere 'Minder Marokkanen'-uitspraken - waarvoor hij in eerste aanleg is veroordeeld.

Individuele gevallen

Het is vervolgens bizar uit de mond van NCTV-voorman Dick Schoof te horen dat de diensten de persoon Jneid nauwgezet volgen in zijn doen en laten, zeker nadat die een gebiedsverbod kreeg voor twee wijken in Den Haag. Sinds wanneer doet de NCTV uitspraken over individuele gevallen? Een goede veiligheidsdienst houdt de gevaren voor een samenleving in de gaten, zonder al te zeer in details te gaan. En nog belangrijker: is Jneid het wel waard genoemd te worden door Schoof?

Want moeten we nu echt zo bang zijn voor imam Fawaz Jneid? Vergeet niet dat hij eerder al de Soennahmoskee in Den Haag uitgeknikkerd is omdat hij zich herhaaldelijk niets gelegen liet liggen aan de interne gedragsregels en vooral moeite blijkt te hebben met boven hem gestelde autoriteit, zoals het moskeebestuur. Hierom en vanwege het gebiedsverbod preekt Jneid alleen nog voor een camera in zijn indrukwekkende studeerkamer en gaat hij los op alles wat in zijn ogen verkeerd is in de moslimwereld en de niet-moslimwereld - en dat is heel veel.

In conflict

Ik heb naar de preek geluisterd waarin hij burgemeester Aboutaleb zou verketteren. Toegegeven, het zijn geen fraaie woorden die hij spreekt. Maar gezien het feit dat hij af en toe een vleugje humor en sarcasme in zijn preek gebruikt en het feit dat hij echt niet zegt dat Aboutaleb een afvallige is of een vijand van de islam, vind ik dat de inhoud van zijn preek (en het al of niet haatdragende karakter ervan) de commotie en voorgestelde wetswijziging totaal niet rechtvaardigt.

Wordt Jneid in de moslimgemeenschap nog wel serieus genomen? Een imam die meer en meer de nar van diezelfde moslimgemeenschap is? Juist vanwege het feit dat hij ernstig in conflict is gekomen met voornoemd moskeebestuur, maakt dat zijn goede naam ernstig geërodeerd is in moslimkringen.

Extreem overspannen

Onze democratie en rechtsstaat hebben meer dan genoeg middelen om kwaadsprekende en kwaadwillende mensen in de gaten te houden. Het is waar, imams als Jneid en ook anderen bevinden zich in de schemerzone van wat wettelijk toelaatbaar is als het gaat om de vrijheid van meningsuiting.

Maar zoals uit de AIVD-rapporten blijkt, de salafisten en hun leiders worden in de gaten gehouden en dat is al jaren het geval. En mocht er dus echt iets gezegd worden of gehandeld worden buiten de grenzen van de wet, dan zal de overheid de eerste zijn om te reageren. Laten we de zaken niet groter maken dan ze zijn en niet zo extreem overspannen reageren als een imam dingen zegt die hij al jaren zegt. Laten we vertrouwen hebben in onze democratie en rechtsstaat om ook dit zwijntje te wassen en al helemaal niet de wet aanpassen vanwege dit individuele geval. Want als we dat wel doen, doen we dat vanwege een nar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden