LezersbrievenVrijdag 29 maart

‘Beperk recht op privacy bij psychopaten’

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 29 maart. 

VUGHT - Op het terrein van de PI Vught is een nieuwe longstayvoorziening voor tbs-gestelden in gebruik genomen. Het nieuwe paviljoen telt 48 plaatsen, verdeeld over 6 afdelingen, en is een samenwerkingsverband met de Pompestichting in Nijmegen. In de longstay in Vught worden mannen met een persoonlijkheidsstoornis gehuisvest. Beeld ANP

Brief van de dag

Als criminelen met een duidelijk psychopathische gesteldheid tegen hun wens opgenomen kunnen worden in de tbs en daar een behandeling krijgen vergroot dat de veiligheid van de maatschappij. We hebben ook niet voor niets een longstay, de afdeling voor uitbehandelde onverbeterlijke gedetineerden die hier levenslang verblijven.

Maar belangrijker dan tbs plaatsing, is het belang dat ten onrechte gehecht wordt aan privacy. In mijn werkzame leven binnen het ministerie van Justitie en Veiligheid heb ik de laatste tientallen jaren gemerkt hoe ondoordringbaar de schotten tussen justitiële hulpverlening en ggz zijn.

Om de zoveel jaar organiseerden wij een grote conferentie waarin ach en wee werd geroepen over de privacy. Streven naar minder privacy bij overdracht van criminelen van het justitiële naar het ggz systeem is een must, maar niemand wil die kar trekken want taai, vervelend, niet sexy, lastig. Dus als een crimineel niet wil dat er iets over zijn criminele achtergrond doorgegeven werd aan de behandelaars in de kliniek gebeurde dat ook niet, zoals bij Michael P. (Ten eerste, 28 maart) Hij wilde niet dat zijn afwijkende ‘zeden’ geschiedenis naar de kliniek werd doorgegeven. Dat is waar het echt fout ging in de strafrecht- en hulpverleningsketen bij deze misdadiger. Mijn advies: vergeet vooral de longstay niet, en verander nu daadwerkelijk de privacywetgeving zodanig dat degenen die bescherming verdienen door deze wet ook werkelijk beschermd worden.

Jan Bouman, Zeist (sinds 2017 gepensioneerd psycholoog bij Justitie en Veiligheid)

Markies de Canteclaer

Gezien het onderstaande citaat stel ik voor Markies de Canteclaer van Barneveldt tot erelid te benoemen van Forum voor Democratie:

‘De cultuur kan niet in stand gehouden worden, wanneer allerlei bedenkelijk volk onze beschaving verdunt.

Fi donc. Over de grens met ze, dat is mijn idee.’

uit: De Pronen, een Bommel-saga

Peter Mannot, Amsterdam

Even een jaartje niet

Hoe is het mogelijk dat bestuurders eenzijdig kunnen besluiten om de inbreng van hun klanten, de studenten, naast zich neer te leggen door hen te onthouden van de vraag hoe ze het onderwijs ervaren (Ten eerste, 28 maart)? Zou het misschien kunnen zijn dat de uitslag van een enquête (wederom) een indicatie geeft van de deplorabele toestand van hogeschoolbesturen?

Erwin Sengers, Den Haag , oud hogeschooldocent

Lef en transparantie

De Vereniging van Hogescholen trekt zich terug uit de Nationale Studenten Enquête (Ten eerste, 28 maart). Een onbegrijpelijke en van weinig lef getuigende maatregel. Iedere zichzelf respecterende organisatie dient belang te hechten aan transparantie over de waardering/tevredenheid van haar klanten en zich niet te verschuilen achter gelegenheidsargumenten. Ik roep voorzitter Limmen op terug te komen op deze dwaling en het onderbroken lopende klantonderzoek, met kracht voort te zetten.

Peter Bakens, docent, Den Haag

Jasje, dasje, sneakers

Bankiers op sneakers, het mag tegenwoordig! (Ten eerste, 27 maart) Zij zullen dan wel eerder een paar Balenciaga Triple S dragen dan een paar van de Action, verwacht ik.

M. van Beukering, Groningen

Lerarenmeldpunt

Dat Lerarenmeldpunt waar Baudet voor pleit is een hardstikke goed idee. Hadden we veel eerder moeten hebben. Dan had Cliteur nooit de kans gehad om Baudet te laten afstuderen.

Anjo Clement, Leiden

Het échte probleem

WW-export is niet het echte probleem. Je kunt WW-export en niet solliciteren fraude noemen, maar het is veelal een symptoom van wat helaas geen fraude mag heten: werkgevers ontslaan medewerkers niet omdat er geen werk meer is, maar om te voorkomen dat zij hen anders conform de Nederlandse wetgeving in vaste dienst moeten nemen.

De ontslagen buitenlandse werknemer wordt bij vertrek vaak al verzekerd, uiteraard mondeling en niet officieel, van de zelfde baan na terugkeer drie maanden later. Waarom? Vaste dienst heeft vele consequenties, onder andere bij langdurige ziekte. Zo ken ik een kapper en een tandarts die beiden twee jaar lang verplicht waren het loon van een zieke medewerker door te betalen, zonder dat daar enige prestatie tegenover stond. Ziekte waar zij als werkgever ook niets aan konden doen.

De minister moet als wetgever Europa niet de schuld geven van iets wat hij zelf in de hand heeft gewerkt: hij zou de wet moeten veranderen.

Henk Leegwater, Geleen

Naar het theater

Dagelijks zien wij het Britse Lagerhuis debatteren over de Brexit. Britse en EU ambtenaren zijn betrokken bij het opstellen van de Brexitdeal(s). Ik vraag mij af hoeveel geld al deze activiteiten rondom de Brexit hebben gekost. Kosten die uiteindelijk aan EU inwoners worden doorbelast. Misschien komt het per inwoner neer op de prijs van een theaterkaartje. Dan heb je waar voor je geld!

Ad van Vuuren, Lelystad

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden