Commentaar Schoolinspectie

Beoordeel scholen niet alleen op onderwijs, maar ook op levensbeschouwing

Scholen zullen ook beoordeeld moeten worden op hun eerbiediging van de principes van de open samenleving.

Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Beeld ANP

Voor grondwetsartikel 23, waarin de vrijheid van onderwijs is vastgelegd, geldt wat voor zoveel wetsartikelen geldt: het legt een maatschappelijke consensus vast die nu niet meer vanzelfsprekend is. Het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam heeft zich tot dusverre met succes op de letter van de wet kunnen beroepen, maar wekt gegronde twijfel aan zijn eerbiediging van de geest van de wet. Het sluit zich af van de buitenwereld, weert de Onderwijsinspectie, scheidt jongens en meisjes, stelt uitsluitend islamitische docenten aan omdat ‘leerlingen van een islamitische docent meer (aannemen) dan van een ongelovige’, en het zou contacten onderhouden met extremistische groeperingen.

Zeker, het zou prettig zijn geweest als de veiligheidsdiensten die verdenking nader hadden kunnen toelichten. Nu kan het Haga Lyceum poseren als slachtoffer van een lastercampagne. In combinatie met zijn nadrukkelijke islamitische identiteit maakt die gekwetste onschuld echter een uiterst onwaarachtige indruk. Als de gebroeders Atasoy, de stichters van de school, werkelijk prijs zouden stellen op maatschappelijke acceptatie, zouden ze de beslotenheid minder hebben gekoesterd, zouden ze een minder agressief communicatiebeleid hebben gevoerd en hadden ze enige begrip getoond voor het wantrouwen dat een school van hun signatuur in de samenleving wekt.

Afschaffing van artikel 23 zou een te rigoureus middel zijn voor het oplossen van een probleem dat in omvang vooralsnog begrensd is. Voordat naar deze ultieme remedie wordt gegrepen zou de financiering van scholen niet alleen afhankelijk gemaakt moeten worden van de vraag of hun onderwijs aan de maat is, maar ook van de vraag of hun levensbeschouwing niet te veel op gespannen voet staat met die van een samenleving die de rechten van vrouwen, lbhti’ers en andersdenkenden eerbiedigt.

Voor scholen als het Haga Lyceum zal dit met zich mee kunnen brengen dat de Onderwijsinspectie er geregeld op de stoep staat. Maar dat is de prijs die scholen zullen moeten betalen voor het behoud van hun identiteit in een samenleving die ingrijpend van samenstelling is veranderd sinds 1917, toen de vrijheid van onderwijs werd vastgelegd.

In een eerdere versie van dit artikel werden de gebroeders Söner en Son Tekin Atasoy abusievelijk ‘de gebroeders Söner’ genoemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden