LAAT HET STOPPENEmma Curvers

Bent u al tot held uitgeroepen in de coronacrisis? Niet? Bij dezen

null Beeld

Ja ho eens even. Niet alle moderne verschijnselen hoeven we goed te keuren. Er zijn zaken waar we ons tegen kunnen, nee móéten verzetten. Deze week wil Emma Curvers u nog één keer vertellen dat u een held bent.

Vandaag is een heuglijke dag. Het is namelijk tijd om ook u tot held uit te roepen. Misschien bent u al lang geleden, ergens in het precovidium, tot held uitgeroepen. Toen u een kleuter uit een wak sleurde met gevaar voor eigen leven, belangeloos een nier doneerde aan een vreemdeling, of met uw eigen bruidsjurk een schotwond stelpte. Dat is natuurlijk terecht en u mag de titel ‘held’ ook zeker blijven voeren. Waarschijnlijker is het dat u in de coronacrisis tot held bent uitgeroepen.

Misschien omdat u in de zorg werkt. Ja-ha, dan stond u wel mooi vooraan, in de frontlinie zoals dat populair heet, toen het onheil het land kwam binnengezongen. Applausje dus. Toen leek het nog alsof we in een actiefilm zaten, en de zorgverleners de helden waren die de virale tegenstander nog voor het barbecueseizoen van 2020 zouden verslaan. Maar goed, opperde vakbond FNV, waren er niet méér helden waar de stukgewassen handen voor op elkaar moesten? Manifesteerde het gevaar zich niet ook in de overvolle supermarktlanen?

Dat klopte wel, goed dan, ook voor de supermarkthelden lof en applaus, een schoorvoetend bonusje misschien. Daar hield het niet op. Op het provinciehuis van Brabant werden álle helden bij een groot rood hart geëerd: politiehelden, onderwijshelden, ambulancehelden, defensiehelden, vuilnishelden, ov-helden, ja eigenlijk iedereen met een (semi)publiek beroep dat weinig maatschappelijk aanzien of beloning geniet maar daar al jarenlang om vraagt, en daarna nog de boerenhelden, schoonmaakhelden, bezorghelden, mantelzorghelden, transporthelden en uitvaarthelden.

En als je een keer was thuisgebleven terwijl je in theorie óók naar een exotische bestemming had kunnen vliegen, dan was je een lockdownheld. In mei werden in de Heldenweek ‘spHelden’ uitgereikt aan alle helden, door de initiatiefnemers van het applaus voor de zorg. Met de jaarwisseling organiseerden zij trouwens wéér een applaus voor de helden.

Intussen is er is nog niet voor mij geklapt, maar deze week zag ik dat in Amsterdam de campagne #houvanjeheld is gelanceerd. Burgemeester Halsema deelde met een lange stok een Heldenspeld uit aan een ambulancemedewerker, die keurig vereerd keek op de foto. Gelukkig kon je voor iedereen een Heldenspeld aanvragen. Gratis, dus ik heb er maar een besteld, ik betaal hier immers ook belasting.

We missen denk ik alleen nog rappers die de lockdown in Dubai doorbrachten, fossiele brandstoflobbyisten, hedgefundmanagers, pandjesbazen en talkshowpresentatoren. Ja, het wordt langzaamaan erg druk in vak H, u zou kunnen stellen dat het heldendom sneller devalueert dan de Reichsmark, maar voor hen was het óók geen lolletje allemaal. Dus laten we sportief zijn, want zo zijn echte helden, en ook die laatste groepen een speldje, heldentitel en applaus geven, dan kunnen we daarna het woord ‘held’ aan een boom binden in het bos en daar achterlaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden