CommentaarIngrid Thijssen

Benoeming Thijssen lijkt afrekening met De Boer

De nieuwe werkgeversvoorzitter Ingrid Thijssen geldt als een verbinder. Dat was haar voorganger juist niet.

Ingrid Thijssen toen zij in 2016 werd verkozen tot Topvrouw van het Jaar. Beeld ANP

Werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft er tien maanden over gedaan om in de 51-jarige Ingrid Thijssen, topvrouw van netwerkbeheerder Alliander, een nieuwe voorzitter te vinden. Het is opmerkelijk dat de zoektocht naar de opvolger van Hans de Boer tien maanden moest duren. Thijssen zat immers dichtbij, in het dagelijks bestuur van VNO-NCW.

Het profiel van Thijssen wijkt in alle opzichten af van dat van haar voorganger. Zozeer dat haar benoeming overkomt als een afrekening met laatstgenoemde. De populistisch getoonzette De Boer zocht en vond de aandacht met verregaande voorstellen en losse, ogenschijnlijk particuliere gedachten over de wijze waarop de politiek voor een beter ondernemersklimaat moest zorgen. Die profileringsdrang van de werkgeversvoorman was een breuk met het verleden: zijn voorgangers kozen niet voor polariseren, maar apaiseren.

Thijssen is de kandidaat van dat deel van de werkgevers­lobby die zich gegeneerd voelt bij een voorzitter die zijn belangrijkste gesprekspartner, het kabinet, bij een demonstratie op het Malieveld een ultimatum oplegt. Bij het onderhandelingsspel van geven en nemen, was het VNO-NCW die alleen nam en niets gaf, zoals rondom de mislukte afschaffing van de dividendbelasting.

Van Thijssen mag worden verwacht dat ze de oude werkwijze hanteert en streeft naar consensus in het polderoverleg. Waar de werkgevers jarenlang moeilijk deden over een vrouwenquotum, maakt Thijssen, straks de eerste vrouwelijke werkgeversvoorzitter ooit, zich in felle bewoordingen juist hard voor grotere diversiteit bij topfuncties.

Tegelijk afficheert ze zichzelf als uitgesproken ‘groen’, waar VNO-NCW bij de onderhandelingen over het Klimaatakkoord vooral op de rem stond. Het D66-lid wil juist nadrukkelijk bijdragen aan de energietransitie. Positief is ook dat ze een halvering van het salaris dat haar was voorgespiegeld accepteerde toen ze Alliander ging leiden.

Wat over Thijssen bekend is, indiceert dat ze een verbinder is, die de werkgevers weer deel laat uitmaken van het constructieve overleg dat de Nederlandse economie nodig heeft. Dat is van belang, zeker wanneer het economische tij niet langer meezit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden