Ben ik een terrorist?

Fethullah Gülen leidt geen terroristen op. Integendeel. Hij inspireert tot maatschappelijke inzet, schrijft Selma Ablak.

Fethullah Gülen.Beeld reuters

Een dag om nooit te vergeten, 15 juli 2016. Turken in Turkije, maar ook ver daarbuiten, hielden de gemoederen in de daaropvolgende periode bezig. Journalisten en andere verslagleggers draaien overuren en nieuws consumeren is een topsport geworden. Je zou haast weer verlangen naar de journalistieke komkommertijd. Enfin...

Onlangs verscheen in het AD een interview met Kurtulus Aykan, de zaakgelastigde van de Turkse ambassade in Den Haag, en later ook een interview met de Turkse consul Sadin Ayyildiz. In lijn met hun overste Sadik Arslan schromen deze diplomaten niet hun insinuaties en verdachtmakingen richting Gülen en de Hizmetbeweging zonder enig bewijs te verkondigen. Beiden noemen personen die Gülen steunen terroristen. Ik voel mij aangesproken.

Oproep tot dialoog en verbondenheid

In 2002 kwam ik via mijn man in aanraking met het gedachtengoed van Fethullah Gülen. Mijn man leefde in Turkije en hij had hier in Nederland geen vrienden, geen kennissen, niemand. Dat dacht ik althans. Voor zijn komst vertelde hij dat hij de contactgegevens van iemand had gevonden en dat deze persoon hem zou helpen. Nuchter als ik was, vertelde ik hem dat dat een waanidee was. Ik had in mijn leven geleerd dat je als Turkse-Nederlander met ouders uit de arbeidersklasse je eigen boontjes moest doppen. Dat was de individualistische samenleving waarin ik was opgegroeid, en zo was mijn leven ingesteld. Jij en je directe omgeving zijn belangrijk, de rest is bijzaak. Je slaagt of je faalt, op eigen kracht.

Mijn man kwam, belde zijn contact en ging al snel als vrijwilliger aan de slag. Hij deed hand- en spandiensten voor een stichting en ging ondertussen naar een internationale schakelklas om versneld de taal te leren. Ik stond versteld. Wat was het dat deze mensen bewoog om anderen belangeloos een hand toe te reiken en zo betrokken te zijn met hun omgeving ongeacht afkomst, geloof en voorkeuren? Wat had ik gemist?

Het antwoord vond ik in de werken van Fethullah Gülen. Zijn oproep tot dialoog, verbondenheid met het land en de mensen waartussen je je bevindt, het helpen van de zwakkeren in de samenleving en beter onderwijs.

Selma Ablak.

Leemte

Wat mij het meest aansprak, was het belang dat Gülen hecht aan de universele rechten van de mens en aan het versterken van de positie van de vrouw, zodat zij volwaardig aan alle facetten van de samenleving kan deelnemen. Dit laatste druiste in tegen alles wat ik in mijn vroegere jaren vanuit huis, mijn directe omgeving en vanuit de moskee had geleerd en opgemerkt. Thuis en in de moskee werd wel steeds gepreekt dat de hemel aan de voeten van de moeder lag, maar in praktijk zag ik hier weinig van terug. De culturele islam hield de mensen in hun greep. Ik kon vaak niet meer zien waar de islam ophield en de cultuur begon.

Met Gülen als inspiratiebron ben ik mij naast mijn fulltime functie in een Universitair Medisch Centrum en de verantwoordelijkheden voor mijn gezin met drie kinderen, ook als vrijwilliger gaan inzetten. Eerst via incidentele hulpverzoeken en later als bestuurder. Inmiddels heb ik mijn baan opgegeven en zet ik mij meer dan fulltime in voor Platform ZijN.

Misschien klinkt het zweverig, maar in mijn bijna volmaakte leven als hoogopgeleide met een carrière en het perfecte huisje-boompje- beestje-verhaal heb ik altijd een leemte gevoeld.

Media

Gülen en de Hizmetbeweging brachten het laatste ontbrekende puzzelstukje in dit bijna volmaakte leven op zijn plek en hebben deze leemte opgevuld. Sindsdien ben ik betrokken bij de samenleving, leer ik mijn kinderen en mijn omgeving om mensen lief te hebben om het mens zijn, respect te hebben en goed te doen.

Door middel van maatschappelijke initiatieven betrek ik jongeren en vrouwen bij de samenleving, zet ik mij in voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken als armoede, eenzaamheid, participatie en emancipatie en draag ik zo mijn steentje bij aan het geluk van mensen en een saamhorig Nederland. Het beeld dat in de media door tegenstanders van Gülen en de Hizmetbeweging wordt weergegeven, herken ik niet terug bij mezelf.

Nou vraag ik jullie: ben ik nu een terrorist?

Selma Ablak werkt bij landelijk Platform ZijN dat zich inzet voor vrouwenparticipatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden