Lezersbrieven16 december

Beloon hardwerkende Kamerleden

De ingezonden lezersbrieven van maandag 16 december.

Pers op het Binnenhof bij aanvang van de eerste ministerraad na het zomerreces. Beeld ANP
Pers op het Binnenhof bij aanvang van de eerste ministerraad na het zomerreces.Beeld ANP

Brief van de dag

Het is december, dus gaat Gijs Rademaker bij EenVandaag binnenkort bekendmaken welke rechtse populist of linkse messias volgens een opiniepanel de politicus van het jaar is. Daar gaan nominaties aan vooraf, die dan door de parlementair verslaggevers van de NOS bij Pauw worden geduid. Thierry Baudet liet kritiek slim van zich afglijden en bracht mensen op de been, Geert Wilders had ongetwijfeld een tweet waar de man op straat zich in herkende en Jesse Klaver wist zich aan de talkshowtafels kwetsbaar op te stellen, dus mogen we uit drie van dat soort smaakjes kiezen.

Maar waarom eigenlijk? Nederland kent een parlementaire democratie waarbij we volksvertegenwoordigers kiezen die in Den Haag onze belangen behartigen. Het maakt dus niet uit of die politici goed kunnen tweeten, zich profileren met proefballonnen of de meeste talkshowminuten scoren. De vraag is of ze goed beleid voeren dan wel de regering adequaat controleren. Kortom; of ze ons goed vertegenwoordigen.

Het zou de parlementaire journalistiek sieren als ze dit jaar niet alleen snelle quotes aan de patatbalie scoort, maar de commissievergaderingen en Kamervoorstellen induikt. Dit jaar het verhaal vertellen van politici die (vaak buiten het zicht van de camera’s) hun werk goed hebben gedaan. De parlementair journalisten lopen voor ons de hele dag rond in Den Haag, ze zullen daar dus een goed beeld van hebben. Toch?

Rens van den Boogaard, Utrecht

Grappig jammer

‘Tim Hofman, die nog steeds niet kan dichten en het ‘Grappig jammer’ toch doet’, zo schrijft Arjan Peters cynisch en misschien heeft hij gelijk.

Toch doet Hofman iets heel erg goed: jongeren lezen namelijk zijn boeken wel. Als docent Nederlands op een vmbo en moeder van twee niet-lezende kinderen vind ik het knap van hem dat hij dat bereikt. Toevallig was hij deze zomer op onze school en gaf ik hem dat compliment. Tim vertelde dat dat precies zijn bedoeling is: ‘Als ze via mij Campert gaan lezen, is mijn doel geslaagd’, antwoordde hij.

Marjan van Vlimmeren, Woudrichem

Lezen

Wellicht wat kort door de bocht, maar dat neemt niet weg dat ik het volledig met Paul van Loon eens ben als hij stelt dat leraren die zelf niet van lezen houden maar een ander beroep moeten kiezen.

Als voormalig docent geschiedenis ken ik het belang van lezen én vertellen maar al te goed. Wat is er voor leerlingen nu leuker dan te genieten van een spannend boek of verhaal, waarin als het ware een andere wereld wordt opgeroepen? Hoe slaagt een leraar er anders in om leerlingen te enthousiasmeren voor een bepaald onderwerp?

In elk geval niet door het gebruik van smartphones te stimuleren, want dat medium overlaadt hen slechts met een enorme hoeveelheid fragmentarische informatie waarvan ze alleen maar onrustiger worden. Een verlies van concentratie en geduld zijn het onvermijdelijke gevolg en daar zitten we in onze samenleving niet op te wachten.

Albert Kort, ‘s-Heer Hendrikskinderen

Lezen (2)

Paul van Loon, een fantastische schrijver waar menigeen een boek van heeft (voor)gelezen, uit zijn zorgen over het ‘ontlezen’ van onze jeugd in de Volkskrant van zaterdag. Net zoals veel andere ouders, zie ook ik mijn kinderen vaker achter een scherm duiken dan een boek uit de kast pakken.

Hoe heerlijk ik het vroeger zelf ook vond om in een boek te duiken, de geur te snuiven, en in de bibliotheek rond te struinen, als er nu een nieuwe werkelijkheid is voor de jeugd, laten we daar dan ook gebruik van maken. Dus ophouden met het sentiment vanuit onze eigen generatie en onze jongeren te prediken over hoe mooi het wel niet is om een boek te kunnen vasthouden. Maar meegaan met de tijd en bijvoorbeeld iedereen op school een e-reader geven en de magie laten zien om honderden boeken met je mee te kunnen zeulen om waar dan ook heerlijk te kunnen wegkwijnen met je boek, ook al is dat op een scherm. Te kunnen uitvinden welk boek je pakt en welke niet, want zo makkelijk is het in deze tijd van technologie.

Wellicht dat door mee te gaan met de technologie van deze tijd, onze jeugd het lezen weer leuk gaat vinden.

Simone Timman, Amsterdam

Ontlezing?

In 1985 werd ik directeur van een basisschool in Heerhugowaard. ‘Wil je extra aandacht aan het leesonderwijs besteden, want dat is niet te best?’, vroeg het bestuur van de school. De eerste werkdag besteedde ik aan het opruimen van de kast in mijn directeurskamertje en wat vond ik ? Een schrift met notulen van de vergaderingen van het schoolbestuur uit 1935.

In de notulen stond dat het de schoolmeesters en juffen nogmaals op het hart moest worden gedrukt toch vooral extra veel aandacht te besteden aan het leesonderwijs. Ik zat te genieten. Vooral toen ik ook nog las dat de pastoor alweer klaagde dat de jeugd zich zo schandalig en onbeleefd gedroeg, want niemand groette hem nog op straat.

Jef Snijders, Beverwijk

Twee maten

Boeren die met goedvinden van de burgemeester hun tractoren op de Dam mogen parkeren om actie te voeren tégen milieumaatregelen. Die elders in het land de burgers terroriseren ten faveure van hun eigenbelang, zonder dat hen een strobreed in de weg wordt gelegd. 26 actievoerders die op Schiphol worden opgepakt omdat ze een vreedzame demonstratie houden vóór milieumaatregelen. Nergens wordt zo met twee maten gemeten als in het milieudebat.

Roel Monnik, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden