LezersbrievenWoensdag 13 mei

Belicht ook positieve bijwerkingen van de anticonceptiepil

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 13 mei

Studenten nemen een kijkje in de anticonceptiecamper tijdens de introductieweek voor studenten in Leiden. Beeld Hollandse Hoogte / Bart Maat
Studenten nemen een kijkje in de anticonceptiecamper tijdens de introductieweek voor studenten in Leiden.Beeld Hollandse Hoogte / Bart Maat

Brief van de dag

Terecht wordt in de nieuwe richtlijnen voor huisartsen gewezen op mogelijk negatieve psychische effecten van de anticonceptiepil. Er moet aandacht komen voor het psychisch effect van de pil.

In de voornoemde richtlijn staat hierover: ‘Depressieve klachten, gewichtstoename en verminderd seksueel verlangen kunnen voorkomen als bijwerking maar het is niet te voorspellen in hoeverre de vrouw deze bijwerkingen zal ervaren. Er is geen wetenschappelijk bewijs om dit toe te schrijven aan alleen het anticonceptiemiddel; mogelijk spelen ook andere factoren een rol.’

De nieuwe richtlijn bevat echter nauwelijks informatie over positieve (bij-)werkingen van de pil. Om enig tegenwicht te bieden aan negatieve berichten verdient de pil ook een belichting van positieve kanten: betrouwbare anticonceptie, minder bloedverlies bij de menstruatie, mogelijkheid tot uitstel en minder pijn bij de menstruatie, geen pijn bij de eisprong, minder klachten (zoals pijn bij het vrijen) van de goedaardige maar soms zeer ernstige klachten gevende aandoening endometriose. Daarnaast minder ontstaan van goedaardige eierstokcystes en een lager risico op baarmoeder- en eierstokkanker.

Eltjo Schutter, oud-gynaecoloog-oncoloog, Enschede

Coronavrije vakantie

Al weken lees ik in de Volkskrant dat het na de coronacrisis anders moet. Prachtige nieuwe ideeën van allerlei mensen hoe we de wereld beter kunnen inrichten. Het helpt me om de crisis te doorstaan.

Corendon doet daar niet aan mee. Hun idee is dat we weer in overvolle vliegtuigen naar een land moeten worden gebracht waar vrijheid en ­democratie ver te zoeken zijn. Waar we vervolgens in een hotel moeten worden opgesloten om met een polsbandje zo veel mogelijk te eten en te drinken, om vervolgens neer te ploppen aan de rand van het overvolle zwembad

Maar er liggen al zoveel handdoeken op de ligstoelen en er lopen al zo veel schreeuwende kinderen rond dat de gezelligheid ver te zoeken is. En ondertussen maar hopen dat er toch niet stiekem ergens onverwacht toch een heel klein verstopt virusje de quarantaine binnen is geslopen.

Van zulke slimme plannen word ik nou niet echt vrolijk. Laat mij voorlopig maar in de lockdown dan.

Sjaak van der Vliet, Deurne

Coronavrije vakantie (2)

Je voor een smakje geld per vliegtuig naar een hermetisch afgesloten ­gebiedje laten vervoeren met een ­klimaat dat wij de afgelopen zomers hier in Nederland ook hadden, wat is daar de lol van?

Waarom ga je naar een ver land, als je daar geen contact mag hebben met de bevolking en de prachtige natuur, de historische binnensteden en ­musea niet mag bezoeken?

Van mij mag het, maar is er iemand die me kan uitleggen waarom je dat zou willen?

Annelies Jacobsen, Dordrecht

Respecteer angst

Je kunt niet de hele dag binnen blijven. Zelfs als ‘kwetsbare’moet je er soms uit, voor de noodzakelijke boodschappen en lichaamsbeweging, of omdat je anders tegen de muren op gaat. Veel mensen zijn tegelijk ook bang buiten: is er genoeg afstand, word ik niet besmet? De vraag of die angst terecht is, kan zelfs het RIVM niet beantwoorden.

Het gedrag van zulke mensen wordt vaak, ook in de krant, in negatieve bewoordingen beschreven. ‘Een demonstratieve bocht om ons heen’, ‘eenlingen met mondkapjes die moeten laten zien hoe het blijkbaar hoort’.

Bedenk dan eerst dat het niet om betweterigheid of opdringerigheid gaat. Deze mensen zijn bang. Respecteer hun angst en dring ze niet nog verder in een hoek.

Jos Koning, Nijmegen

Coronagolven

Met enige verbazing de voorpagina van 12 mei gezien en gelezen: drie scenario’s met coronagolven. En waar is de vierde golf? Die waarin een vaccin wordt gevonden en de ­bevolking systematisch ingeënt gaat worden? En die waarin de andere drie golven verdwijnen?

Waarom alleen weer de pessimistische varianten? Wellicht wordt een ervan realiteit in de komende maanden/het komend jaar. Maar dat zal de vierde, de hierboven genoemde, beslist ook worden. Wanneer weten we niet, maar dat dit gaat komen, dat is toch ook realiteit?

En iedereen weet dat de wereld zit te springen om een vaccin en dan echt niet alleen de farmaceutische industrie vanwege de verwachte miljarden aan inkomsten. Iedereen kan toch op zijn vingers natellen dat elke regering dit zal omarmen: het lost de grote problemen rond de volksgezondheid op en evengoed de economische malaise.

Journalisten: breng niet alleen maar alle negatieve gevolgen van dit virus naar voren. Een verdwijnende golf met het vaccin is evengoed nieuwswaardig als die andere drie golven. En iets waar mensen zich aan kunnen optrekken.

Zoals een viroloog het een tijd geleden op televisie vertolkte: over een tijd zal corona net als mazelen een ziekte zijn waarover nagenoeg de meeste mensen (als ze ingeënt zijn) in de verleden tijd kunnen praten.

Wilma van Zeeland

Eurovisie Songfestival

Het Eurovisie Songfestival gaat niet door en toch wijdt de Volkskrant maar liefst zes pagina’s aan dit ‘evenement’. Ik stel voor dat de voetbalverslaggevers ook maar verslagen gaan maken van wedstrijden die niet gespeeld kunnen worden.

René Appel, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden