Commentaar Daklozenprobleem

Beleid van voorgaande kabinetten heeft desastreuze uitwerking

Een slapende dakloze op de Stadhouderskade in Amsterdam. Beeld ANP

Wie op straat zwerft, heeft meestal meer verloren dan het dak boven zijn hoofd. De combinatie van psychische problemen, verslavingen en financiële malaise is al snel een cocktail die de zoektocht naar een uitweg ingewikkeld maakt. Grote steden zullen dan ook altijd in enige mate kampen met het daklozenprobleem.

Maar in Nederland is inmiddels wel meer aan de hand. In tien jaar tijd is het aantal dakloze 18- tot 65-jarigen toegenomen van 17,8 duizend naar 39,3 duizend in 2018. Tot in het huidige kabinet wordt de analyse gedeeld dat een stapeling van beleid door voorgaande kabinetten hier een tamelijk desastreuze uitwerking heeft. Van de niet erg daadkrachtige bestrijding van het schuldenprobleem tot aan de bezuinigingen in de psychiatrische gezondheidszorg en de invoering van de kostendelersnorm die het voor uitkeringsgerechtigden onaantrekkelijk maakt een woning te delen: de optelsom is een moeras waarin mensen kopje-onder gaan.

Daaraan voegde het Leger des Heils donderdag een belangrijke factor toe: de falende aanpak van het woningtekort. Het gebrek aan laagdrempelige woonruimte houdt steeds meer mensen op straat. De kortdurende opvang, bedoeld voor acute noodgevallen, zit vol met mensen die maandenlang blijven hangen omdat ze nergens heen kunnen om hun leven voorzichtig weer op te bouwen.

Hier wreekt zich niet voor het eerst het falende woningbouwbeleid van opeenvolgende kabinetten. Het heeft te lang ontbroken aan generatiebestendige huisvestingsplannen voor de lange termijn. De markt speelt te weinig in op de behoefte aan de onderkant en de overheid heeft zich te ver teruggetrokken om nog overtuigend te kunnen corrigeren. Daardoor stokt nu ook de doorstroming uit de asielzoekerscentra, zoals donderdag opnieuw bleek.

Het huidige kabinet heeft dat in elk geval in de gaten en speelde op Prinsjesdag 2 miljard euro vrij om er wat schot in te brengen. Dat is een begin, maar ook daarom is het zo onbegrijpelijk dat de stikstofcrisis – die duizenden bouwprojecten bedreigt – door deze coalitie nu zo rommelig wordt aangepakt, met alle vertraging van dien. Er is geen tijd meer te verliezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden